Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išsiveržus Gvatemalos ugnikalniui evakuota daugiau nei 1000 žmonių

Gvatemaloje ketvirtadienį įsiveržus aktyviausiam Centrinės Amerikos ugnikalniui, šalies pareigūnai evakavo daugiau kaip 1000 žmonių ir uždarė kelius.
Fuego ugnikalnis Gvatemaloje
Fuego ugnikalnis Gvatemaloje / „AFP“/„Scanpix“

Civilinės saugos pareigūnas Oscaras Cossio teigė, kad iš penkių bendruomenių, įsikūrusių netoli ugnikalnio, buvo evakuoti 1054 žmonės, jie buvo perkelti į sporto salę, kur jiems buvo suteiktas prieglobstis.

Jis nurodė, kad, kai bus atliktas išsamus evakuotų asmenų surašymas, šis skaičius tikriausiai padidės.

Gvatemalos krizių valdymo agentūra CONRED pranešė, kad Fuego ugnikalnis skleidžia piroklastinius srautus – aukštos temperatūros dujų, pelenų ir uolienų fragmentų mišinį, kuris dideliu greičiu leidžiasi ugnikalnio pakraščiais.

Fuego išmestas pelenų kamuolys siekė daugiau kaip 6000 metrų virš jūros lygio aukštį.

O.Cossio teigė, kad pelenai krenta į vakarus ir pietvakarius nuo ugnikalnio, atokiau nuo sostinės Gvatemalos, esančios už 35 km į šiaurės rytus.

Jis taip pat nurodė, kad tęsiantis didelio masto įsiveržimui, gali susidaryti daugiau vulkaninės medžiagos ir dujų, ir įspėjo, kad dėl numatomų kritulių gali susidaryti purvo nuošliaužų.

CONRED pareigūnas Rodolfo Garcia nurodė, kad apie 130 000 žmonių gyvena teritorijoje, paveiktose krintančių pelenų, nukritusių už 100 km nuo kraterio.

Valdžios institucijos nusprendė uždaryti kelią RN-14, besidriekiantį šalia ugnikalnio ir jungiantį kelis miestus su vaizdinga buvusia sostine Antigva – svarbiausiu šalies turistų traukos centru ir UNESCO pasaulio paveldo objektu.

Pareigūnai rekomendavo gyventojams, įsikūrusiems teritorijose, kurioms kyla pelenų debesies pavojus, vykdyti visus institucijų nurodymus ir paragino vietos gyventojus bei turistus vengti teritorijos aplink ugnikalnį.

Gyventojams patariama uždengti vandens rezervuarus, dėvėti kaukes, nuo stogų nuvalyti nukritusias nuolaužas, kad būtų išvengta žalos sveikatai. Taip pat patartina pasiruošti evakuacijos rinkinius sau ir savo augintiniams.

Praėjusių metų gruodį dėl šio ugnikalnio išsiveržusios lavos ir pelenų Gvatemalos valdžios institucijos buvo priverstos laikinai uždaryti didžiausią šalies oro uostą.

3,8 km aukščio Fuego ugnikalnis išsiveržia vidutiniškai kas 4–5 metus. 2018-aisiais per išsiveržimą liejosi lavos upės, nuniokojusios San Migel Los Loteso kaimą. Tuomet žuvo 215 žmonių, o dar maždaug tiek pat dingo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius