Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 10 27

Istorijos vadovėlis Rusijos mokiniams – nostalgija TSRS ir panieka „Pribaltikai“ bei Ukrainai

Sovietų Sąjunga pasiekė neregėtų aukštumų moksle ir ekonomikoje, Sąjūdis ir panašūs judėjimai buvo atvirai separatistiniai, o dėl „miško brolių“ ir „banderovcų“ kaltės žuvo dešimtys tūkstančių žmonių. Vakarų Vokietija aneksavo Rytų Vokietiją, o sovietų kariuomenės išvedimas iš Rytų Europos buvo trumparegiškas žingsnis. Istorinė tiesa dėl Krymo atstatyta tik 2014 metais, sugrąžinant jį Rusijai. Tai ir dar daugiau – istorijos vadovėlio „tiesos“ Rusijos mokiniams. Teisininkas Dainius Žalimas tai vadina šiuolaikiniu rašizmu. Istorikas Alvydas Nikžentaitis tai vadina nuolatinio „smegenų plovimo“ dalimi.
Rusijos istorijos vadovėlis 11 klasei
V.Putinas, Rusijos istorijos vadovėlis 11 klasei ir jo autorius V.Medinskis / „Scanpix“ ir D.Žalimo soc. tinklų nuotr.

„Karts nuo karto Lietuvoje pasigirsta balsų, kaltinančių mūsų šalies valdžią dėl nepakankamo „dialogo“ su kaimynais. „Kaimynai“ – tai, žinoma, Rusija, dar Baltarusija.

Iliustracijai pridedu, kuo tie „kaimynai“ gyvena (čia, žinoma, neužmirštant apie jų agresiją prieš Ukrainą). Rusijos istorijos vadovėlis 11 klasei – totaliai naftalinininis ir nacistiškai revanšistinis. Nuo mokyklos vaikai mokomi nostalgijos sovietinei imperijai, neapykantos „nacių“ (čia vokiečius turi omenyje) talkininkams – pribaltų nacionalistams („miško broliams“) ir ukrainiečių banderovcams.

Sovietų kariuomenės išvedimas iš Vidurio ir Rytų Europos, nepakankamas jėgos naudojimas prieš „separatistus“ SSRS laikomas didžiule klaida. Vokietijos susivienijimas, kuriam pritarė ir SSRS, vadinamas VDR aneksija. Galiausiai, suprantama, tiek Baltijos šalių nepriklausomybės atkūrimas, tiek buvusių sovietinių respublikų nepriklausomybė traktuojami kaip neteisėti.

Tai ir yra šiuolaikinis rašizmas“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašo buvęs Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas, dalindamasis keliais puslapiais iš šio vadovėlio.

„Nematytos aukštumos“

Šis vadovėlis skirtas 11 klasei ir apima Rusijos istoriją nuo 1945 m. iki XXI a. pradžios. Jo autoriai – Vladimiras Medinskis, vadinamas Vladimiro Putino rūmų „istoriku“, ir Anatolijus Torkunovas.

Vadovėlis pasirodė prieš pat šiuos mokslo metus, jis parengtas pagal Federalinio valstybinio vidurinio bendrojo ugdymo standarto reikalavimus, kurie patvirtinti Švietimo ministerijos 2022 m. rugpjūčio 12 d. įsakymu, galima spręsti, kad bent jau perleistas šitas vadovėlis buvo vos pernai.

Reikšmingi ekonominiai pasiekimai kartu su laimėjimais moksle ir technikoje 1950-1979 metais padarė mūsų šalį viena iš dviejų pačių įtakingiausių pasaulyje.

Jau vadovėlio įvadas alsuoja nostalgija sovietiniams laikams: „Reikšmingi ekonominiai pasiekimai kartu su laimėjimais moksle ir technikoje 1950-1979 metais padarė mūsų šalį viena iš dviejų pačių įtakingiausių pasaulyje.

Sovietų Sąjunga pasiekė nematytų aukštumų: atvėrė žmonijai kelią į kosmosą, turėjo įspūdingų pasiekimų mokslo, medicinos ir švietimo srityse. (…)

Tačiau persitvarkymo politika, pradėta vadovaujant M.Gorbačiovui (1985-1991) ir skubota reforma atvedė prie augančio chaoso ekonomikoje ir socialinėje sferoje bei valstybės sugriovimo.“

„Miško broliai“ kaip žudikai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius