Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Istorikas: iki režimo Rusijoje destabilizavimo laukia dar ilgas kelias

Opozicionierius Aleksejus Navalnas – didžiausias Rusijos režimo iššūkis, tačiau iki jo destabilizavimo laukia dar ilgas kelias, mano istorikas Aleksandras Titovas iš Belfasto Kvinso universiteto. Nors A.Navalno pažiūros ne visada buvo liberalios, jį remiančios demokratijos Vakaruose neturi kito pasirinkimo: nėra kito asmens, galinčio mesti iššūkį prezidentui Vladimirui Putinui.
Pareigūnai Raudonojoje aikštėje
Pareigūnai Raudonojoje aikštėje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

– Prieš Navalnui grįžtant į Rusiją, netrūko jo palyginimų su Leninu ir svarstymų, kad jis įžiebs revoliuciją. Kaip jūs, būdamas istorikas, vertinate tokius palyginimus?

– Tai – labai pritempti palyginimai. Situacija Rusijoje yra labai skirtinga. Taip pat Navalnas ir Leninas yra labai skirtingi. Leninas grįžo, kai jau ilgą laiką vyko revoliucija, ginkluotas pasipriešinimas. Jis buvo didelės partijos, turinčios savo ideologiją, lyderis.

Navalnas turi savo organizaciją, jis yra labai charizmatiškas, tačiau jis nėra Bolševikų partija. Be to, jis neturi partijos apskritai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Navalnas teisme
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Navalnas teisme

Rusijoje netrūksta pasipiktinimo, žmonės yra pavargę nuo taip ilgai valdžioje esančio Putino, tačiau antirevoliucinė žinutė šalyje vis dar yra labai galinga. Manau, kad yra nepakankamai įvertinama, kaip labai rusai nenori dar vienos revoliucijos.

Leninas daugiausia dėmesio skyrė valdžios užgrobimui, ėjimui į mases. Navalnas naudojasi medijomis. Matome šokiruojančius vaizdus, kaip jis skrenda pilnu žurnalistų lėktuvu, yra suimamas prieš kameras. Leninas būtų galėjęs apie tai tik pasvajoti (juokiasi).

– Ar Navalno lygtinės bausmės pakeitimą realiu įkalinimu galima laikyti įrodymu, kad režimas jo bijo?

– Kad ir ką režimas padarytų su Navalnu, žmonės tai interpretuos taip, kaip patys nori. Jei jis būtų paleistas į laisvę, žmonės sakytų, kad tai padarė, nes bijo. Tą patį gali sakyti ir įkalinimo atveju.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius