Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 10 /07:35

Italija – atskirta nuo pasaulio: pirmą kartą visoje šalyje paskelbtas karantinas

Pirmadienio vakarą Italijos ministras pirmininkas Giuseppe Conte pranešė apie visoje šalyje skelbiamą karantiną. Italijai nepavykus pažaboti naujojo koronaviruso COVID-19 grėsmių ir sparčiai augant aukų skaičiui, teko imtis visame pasaulyje precedento neturinčių priemonių.
Visoje Italijoje skelbiamas karantinas dėl koronaviruso
Visoje Italijoje skelbiamas karantinas dėl koronaviruso / „Scanpix“/AP nuotr.

Iki pirmadienio karantino sąlygos buvo taikomos tik šiaurinių Italijos regionų gyventojams. Būtent šalies šiaurėje prasidėjęs proveržis pareikalavo beveik pusės tūkstančio gyvybių.

Po informacijos apie karantiną nutekinimo – panika

Sekmadienį Italija uždarė šiaurinės Lombardijos regioną, kuriam priklauso Milanas ir 14 aplink miestą esančių provincijų. Karantino sąlygos regione turėjo galioti bent iki balandžio 3 dienos, rašo „Business Insider“. Regiono uždarymas turėjo reikšti, kad teritorijoje esantys žmonės šią palikti galėjo tik esant ekstremalioms situacijoms, o už taisyklių laužymą gali grėsti kalėjimas.

Šeštadienį laikraščiui „Corriere della Sera“ nutekinus informaciją apie rengimąsi regiono uždarymui tarp vietos gyventojų kilo panika. Tūkstančiai žmonių nusprendė palikti regioną prieš įsigaliojant karantino priemonėms.

Sekmadienį Italijos ministras pirmininkas tokį informacijos nutekinimą pavadino „nepriimtinu“.

„Tokios naujienos kuria neužtikrintumą, nesaugumo jausmą ir paniką, mes negalime to toleruoti“, – sakė G.Conte.

Informacijos apie planuojamas taikyti priemones regione nutekinimas sukėlė efektą, priešingą tam, kurio siekta regiono uždarymu.

Milano San Rafaelio Gyvybės ir sveikatos universiteto mikrobiologijos ir virusologijos profesorius Roberto Burioni teigė, kad „deja, dalis tų, kurie pabėgo, tikrai yra užsikrėtę“.

Sausakimši prekybos centrai

„Šiandien mūsų atsakomybės momentas. Negalime prarasti budrumo“, – pirmadienį prieš pasirašydamas įsaką sakė premjeras G.Conte, dramatiškai per televiziją kreipdamasis į šalies gyventojus.

„Kiekvienas privalo kažko atsisakyti, kad apsaugotų piliečių sveikatą“, – sakė jis ir pridūrė: „Ketinu pasirašyti dekretą, kurį galima apibendrinti taip: aš lieku namie.“

Tačiau vis dar neaišku, kaip visos naujosios priemonės bus įgyvendinamos.

Pirmadienį, nepaisant anksčiau Lombardijos regionui įvestų apribojimų, numatančių daugiau kaip 200 eurų baudas be pateisinamos priežasties keliaujantiems asmenims, iš Milano ir į jį toliau kursavo traukiniai bei lėktuvai.

Visi keliauti norintys žmonės dabar privalės užpildyti standartinę formą, kurioje turės išdėstyti keliauti verčiančias priežastis, ir pateikti ją pareigūnams geležinkelio stotyse, oro uostuose ir svarbiuose miestus jungiančiuose keliuose.

Visą naktį dirbusiuose Romos ir Neapolio prekybos centruose daugybė žmonių pirko maisto produktus, muilą ir dezinfekcines priemones, pranešė Italijos žiniasklaida.

Žmonės naktį ramiai laukė eilėse prie parduotuvių, nors vyriausybė tikina, kad prekybos centrai bus reguliariai aprūpinami prekėmis, ir prašo italų „neišprotėti“ ir nepradėti paniškai visko pirkti.

Italija nuo antradienio ryto taip pat uždaro visus savo slidinėjimo kurortus. Kino teatrai, muziejai, naktiniai klubai ir visos kitos panašios vietos buvo uždaryti dar savaitgalį.

Bus leista vykti tik tarptautinių institucijų organizuojamiems sporto renginiams, tačiau – be žiūrovų.

Šalyje taikomos priemonės kursto chaosą

Taip pat Italiją supurtė protestai ir nepasitenkinimo bangos žmonėms uždraudus lankyti savo artimuosius, esančius įkalinimo įstaigose, rašo BBC.

Riaušių kalėjimuose metu mirė 6 kaliniai. Neramumai prasidėjo sekmadienį Modenos mieste, kai Sant'Annos kalėjimo gyventojams buvo praneša, kad visi vizitai buvo atšaukti.

Pranešta, kad trys žmonės mirė kalėjime, o likę trys mirė juos gabenant iš įkalinimo įstaigos. Manoma, kad bent du iš jų mirė padauginę narkotinių medžiagų po to, kai nusiaubė kalėjimo ligoninę, ieškodami metadono, heroino pakaitalo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Neapolyje prie kalėjimo protestuoja kalinių artimieji.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Neapolyje prie kalėjimo protestuoja kalinių artimieji.

Milane esančiame San Vittore kalėjime sulaikytieji padegė celę viename iš šešių įstaigos sparnų, tuomet per langus išlipo ant stogo ir pradėjo mojuoti vėliavomis.

Italijos pietuose esančio Fodžos miesto kalėjime vykusių protestų metu apie 20 kalinių sugebėjo pabėgti iš įstaigos, nors dauguma greitai buvo vėl pagauti.

Riaušės taip pat kilo keliuose kituose šiaurės Italijoje esančiuose kalėjimuose, taip pat – Neapolyje ir Romoje.

Uždrausti visi renginiai – net vestuvės ir laidotuvės

Pirmadienio vakarą karantinas buvo paskelbtas visoje šalyje. Tarp apribojimų – visų viešų renginių ir susirinkimų draudimas. Taip pat uždraustas bet koks judėjimas ne darbo ar ekstremalių situacijų tikslais.

15min nuotr./Kaip sumažinti užsikrėtimo koronavirusu riziką?
15min nuotr./Kaip sumažinti užsikrėtimo koronavirusu riziką?

Spaudos konferencijos metu buvo pranešta, kad visoje Italijoje bus ribojamas daugiau nei 60 mln. žmonių judėjimas. Uždrausti visi vieši renginiai, uždaryti kino teatrai, teatrai, sporto klubai, naktiniai klubai ir barai, uždraustos visos vestuvės, laidotuvės ir sporto renginiai, slidinėjimo kurortai. Mokyklos ir universitetai bus uždaryti iki balandžio 3 dienos. Kompanijos raginamos suteikti savo darbuotojams atostogas.

Barams ir restoranams leista dirbti tik nuo 6 val. iki 18 val., ir tik tuo atveju, jei įmanoma išlaikyti mažiausiai metro atstumą tarp klientų.

Religinės institucijos taip pat liks atidarytos, jei žmonės jose galės laikytis bent per metrą vienas nuo kito, bet ceremonijos, įskaitant vestuves, krikštynas ir laidotuves, draudžiamos.

„Visi susibūrimai viešose vietose ar visuomenei atvirose vietose“ draudžiami, sakoma vyriausybės įsake. Dėl viruso taip pat uždraudžiami sporto renginiai, įskaitant „Serie A“ futbolo rungtynes.

Pagal naująsias taisykles kelionės leidžiamos tik dėl pačių skubiausių darbų ar su sveikata susijusių priežasčių, bet žmonėms bus leista sugrįžti į savo namus, jei jie yra išvykę kitur.

Koronaviruso epidemija kilo praėjusių metų pabaigoje, Uhane, Kinijoje. Per kelis mėnesius liga užsikrėtė daugiau nei 111 tūkst. žmonių visame pasaulyje, o mirusiųjų skaičius siekia beveik 4 tūkst. Italija yra labiausiai nuo koronaviruso nukentėjusi šalis, kuri nėra Azijoje.

Italijoje žmonės, vyresni nei 65 metų amžiaus, 2019-aisiais sudarė 22,8 proc. visų gyventojų. Pagal vyresnio amžiaus gyventojų skaičių Italiją lenkia tik Japonija. Koronavirusas pavojingiausias būtent vyresnio amžiaus žmonėms.

Ką daryti grįžus iš Italijos?

Asmenys, kurie po vasario 22 dienos buvo teritorijose, Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) įvardinamose kaip epidemiologinio pavojaus zonomis, privalo apie tai pranešti kompetentingai teritorinei sveikatos apsaugos institucijai.

Lietuvos Sveikatos apsaugos ir Užsienio reikalų ministerijos prašo Šiaurės Italijoje keliavusių asmenų užpildyti anketą ir sekti rekomendacijas Nacionalinio visuomenės sveikatos centro puslapyje http://nvsc.lrv.lt/COVID-19.

15min vizualizacija/Koronaviruso simptomai
15min vizualizacija/Koronaviruso simptomai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius