-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Italijoje į migrantus šaudęs vyras – A.Hitlerio knygą skaitantis neonacis

Kraštutinių dešiniųjų ekstremistas, įtariamas vidurio Italijoje pašovęs šešis afrikiečius, buvo „aiškaus proto ir ryžtingai nusiteikęs, suvokė, ką daro“ bei neišreiškė gailesčio dėl savo veiksmų, sekmadienį pranešė Italijos teisėsauga.
Luca Traini
Luca Traini / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 Migrantai Italija

Anot „The Associated Press News“, kol vyksta tyrimas dėl keleto pasikėsinimų į gyvybę tokiomis sunkinančiomis aplinkybėmis kaip „rasinė neapykanta“, 28 metų amžiaus Luca Traini išlieka suimtas.

Įtariama, kad jis šaudė į migrantus iš važiuojančio automobilio Italijos mieste Mačeratoje, šaudynės truko dvi valandas.

Valstybinės televizijos RAI duomenimis, išpuolio metu sužeisti penki vyrai ir viena moteris. Nukentėjusieji yra kilę iš Nigerijos, Ganos, Gambijos ir Malio.

Italijos pareigūnai teigia įtariamojo namuose aptikę Adolfo Hitlerio knygą „Mein Kampf“ (liet. „Mano kova“) ir kitų leidinių, susijusių su nacizmu. L.Traini turėjo ir vėliavą su keltų kryžiumi, kurią kaip simbolį dažnai naudoja baltųjų viršenybės šalininkai.

Praeitais metais L.Traini kaip prieš migrantus pasisakančios partijos „Šiaurės Lyga“ kandidatas nesėkmingai dalyvavo savivaldos rinkimuose. Italijos naujienų agentūros ANSA duomenimis, įtariamojo pažįstami teigė, esą, jis anksčiau buvo susijęs su neofašistinėmis „Forza Nuova“ ir „CasaPound“ partijomis.

Policijos paviešintose nuotraukose ant L.Traini kaktos matyti neonacių tatuiruotė, aplink kaklą apvyniota Italijos vėliava.

Mačeratos karabinierių vado Michele'o Roberti teigimu, L.Traini visiškai neatgailavo dėl savo veiksmų, „greičiausiai šie jo veiksmai – tarsi atpildas, tam tikra vendeta“ už prieš keletą dienų įvykdytą paauglės žmogžudystę.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Išpuolis Mačeratoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Išpuolis Mačeratoje

18 metų amžiaus italės Pamelos Mastropietro žmogžudyste įtariamas iš Nigerijos kilęs vyras. Merginos kūno dalys buvo rastos dviejuose lagaminuose.

Policijos teigimu, įtariamojo nigeriečio bute aptikti kruvini P.Mastropietro drabužiai, vaistinės, kurioje ji pirko švirkštą, čekis bei peilis, kuriuo buvo įvykdytas nusikaltimas.

M.Roberto paneigė bet kokius ryšius tarp L.Traini ir nužudytos paauglės.

Nukentėjusioji Jennifer: „Niekada nieko nenuskriaudžiau. Tiesiog kalbėjau ir juokavau su dar trimis žmonėmis.“

Išpuolio metu sužeista 29 metų amžiaus moteris, save įvardijanti kaip Jennifer. Ji laikraščiui „La Stampa“ teigė daugiau nebegalėsianti ramiai vaikščioti po miestą.

„Niekada nieko nenuskriaudžiau. Tiesiog kalbėjau ir juokavau su dar trimis žmonėmis“, – apie akimirką, kai buvo pašauta, pasakojo Jennifer.

Vienas iš šešių nukentėjusiųjų šeštadienį buvo paleistas gydytis namuose. Likusių pacientų būklė stabili, vienas jų – intensyvios terapijos skyriuje. Jennifer atliekama peties operacija.

Nigerijos bendruomenės Mačeratoje lyderis Sammy Kunounas teigė apie išpuolį išgirdęs tuomet, kai ruošėsi susitikti su kultūros tarpininkais aptarti renginio dėl paramos P.Mastropietro šeimai. Po šaudynių renginys buvo atšauktas baiminantis rasistinių išpuolių.

„Dabar šioje istorijoje visi esame aukos“, – sakė S.Kunounas ir pridūrė, kad imigrantų bendruomenė Mačeratoje puikiai integravosi. Oficialiais duomenimis, mieste, kuriame gyvena apie 43 tūkst. žmonių, užsieniečiai sudaro 9,2 proc. gyventojų.

„Scanpix“ nuotr./Šiaurės lygos sekretorius Matteo Salvini
„Scanpix“ nuotr./Šiaurės lygos sekretorius Matteo Salvini

Prieš užsieniečius nukreipti sentimentai tapo pagrindine rinkimų kampanijos tema. Per pastaruosius keletą metų į Italiją per Viduržemio jūrą nelegaliai atvyko šimtai tūkstančių žmonių.

„Šiaurės Lygos“ lyderis Matteo Salvini kampanijos renginiuose apie paauglės nužudymą kalbėjo dar prieš šeštadienio išpuolį.

Pergalės atveju M.Salvini žada per pirmus metus iš šalies deportuoti 150 tūkst. migrantų. Politikas sulaukia priekaištų, esą, naudojasi migrantų krize tam, kad pakurstytų ksenofobiją ir gautų politinės naudos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius