Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Italijoje skelbiama apie teigiamas derybas dėl naujosios koalicinės formavimo

Italijos centro kairioji Demokratų partija (PD) penktadienį pareiškė, kad derybos su populistiniu Penkių žvaigždučių judėjimu (M5S) dėl naujos koalicinės vyriausybės formavimo buvo labai „teigiamos“. Šalies prezidentas Sergio Mattarella ketvirtadienį liepė partijoms per keturias dienas pasiekti susitarimą, šią savaitę subyrėjus trapiam Italijos populistų valdančiajam aljansui.
Sergio Mattarella
Sergio Mattarella / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Temos: 2 Italija Roma

M5S, valdęs Italiją drauge su Matteo Salvini vadovaujama ultradešiniąja „Lyga“, leido suprasti, kad dabar yra atviras galimybei formuoti koaliciją su kairiosiomis jėgomis. Anksčiau apie tokią perspektyvą būtų buvę sunku pagalvoti, atsižvelgiant į daugelį metų trukusius partijų ginčus.

„Lyga“ M.Salvini iniciatyva anksčiau šį mėnesį pasitraukė iš koalicijos, o ministras pirmininkas Giuseppe Conte antradienį atsistatydino.

PD ir M5S atstovų diskusijos išryškino „platų sutarimą socialiniais ir aplinkosaugos klausimais“, po dvi valandas trukusių derybų pareiškė demokratų derybininkas Graziano Delrio.

„Tai labai gera pradžia“, – pabrėžė jis, pridurdamas, jog „artimiausiomis valandomis“ bus tariamasi dėl euro zonos trečiosios pagal dydį ekonomikos preliminaraus biudžeto.

Roma turi per ateinančius kelis mėnesius priimti biudžetą, kitu atveju Italijoje galėtų automatiškai padidėti pridėtinės vertės mokestis. Dėl to labiausiai nukentėtų nepasiturinčios šeimos, o šalyje galėtų prasidėti nuosmukis.

PD lyderis Nicola Zingaretti pareiškė, kad jo partija paremtų koaliciją su M5S, jeigu būtų išpildytos penkios sąlygos.

Tarp jo keliamų reikalavimų – iš pagrindų pakeisti šiuo metu Italijoje galiojantį draudimą įsileisti Viduržemio jūra atvykstančius migrantus, taip pat vykdyti proeuropietišką politiką ir skirti dėmesio gyvenimo kokybės gerinimui.

M5S savo ruožtu išvardijo 10 politinių prioritetų, įskaitant planą sumažinti parlamento narių skaičių nuo 950 iki 605.

Judėjimo derybininkas Francesco D'Uva pareiškė paprašęs DP suteikti garantijų, kad parlamente sumažės vietų.

Abi politinės jėgos turi vos kelias dienas, kad pasiektų susitarimą minėtais klausimais.

S.Mattarella pranešė, kad konsultacijos prasidės antradienį, bet nepatikslino, kiek laiko jos truks.

Italų žiniasklaida spėlioja, kad valstybės vadovas galbūt lauks iki trečiadienio, o paskui kreipsis į tautą, kad paskelbtų naujosios vyriausybės sudėtį arba paskelbtų pirmalaikius rinkimus.

„Mattarella leido aiškiai suprasti – jis nori patikimos ir tvarios vyriausybės“, – sakė užsienio reikalų viceministras Manlio Di Stefano, vienas žinomiausių M5S įstatymų leidėjų.

Jis atmetė galimybę, kad bus atkurtas M5S ir „Lygos“ aljansas – anot M.Di Stefano, M.Salvini „mus išdavė ir yra nepatikimas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius