Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Italijos kairieji svarsto galimybę susitarti su populistiniu „Penkių žvaigždučių judėjimu“

Italijos rinkimuose nugalėtos Demokratų partijos aukšto rango nariai antradienį kaip galimą išeitį iš susidariusios aklavietės svarstė susitarimą su triumfuojančiu „Penkių žvaigždučių“ judėjimu (M5S).
Luigi Di Maio
Luigi Di Maio / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Po rinkimų vietos parlamente pasiskirstė apylygiai, o vyriausybę formuoti nori ir kovotojų su isteblišmentu, ir kraštutinių dešiniųjų partijos.

Antiimigracinės ir euroskeptiškos kraštutinių dešiniųjų „Šiaurės lygos“ (Lega Nord) lyderis Matteo Salvini pirmadienį pareiškė, kad jo dešiniojo sparno koalicija turi „teisę ir pareigą“ formuoti vyriausybę, kai sekmadienį įvykusiuose visuotiniuose rinkimuose surinko 37 proc. balsų. „Lega Nord“ yra didžiausia partija šioje koalicijoje.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Matteo Salvini
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Matteo Salvini

Tačiau populistinio, prieš isteblišmentą nusistačiusio M5S lyderis Luigi Di Maio laimėtoja paskelbė savo partiją, kuri viena gavo beveik 33 proc. balsų. Vis dėlto M5S taip pat reikėtų formuoti aljansus parlamente, kad ji gautų daugumą.

Tuo tarpu Matteo Renzi, kuris pirmadienį paskelbė atsistatydinantis iš Demokratų partijos (PD) lyderio posto, atmetė galimybę sudaryti susitarimą su M5S ar dešiniojo sparno aljansu. Jo centro kairės koalicija po rinkimų su 23 proc. balsų nukrito į trečią vietą.

M.Renzi: „Jie sakė, kad mes korumpuoti, mafioziai ir kad mūsų rankos kruvinos dėl imigracijos. Netikiu, kad jie staiga pakeitė nuomonę.“

Antradienį socialiniame tinkle „Facebook“ M.Renzi parašė, kad nedirbs su tais, kas „daug metų įžeidinėjo mus ir atstovauja priešingoms nei mūsų vertybėms“.

„Jie sakė, kad mes korumpuoti, mafioziai ir kad mūsų rankos kruvinos dėl imigracijos. Netikiu, kad jie staiga pakeitė nuomonę“, – rašė ekspremjeras.

„Jei kas nors nori paremti dešinįjį sparną arba „Penkių žvaigždučių“ judėjimą, jie turėtų tai pasakyti. Aš asmeniškai galvoju, kad tai būtų didelė ir tragiška klaida“, – pridūrė jis.

Tačiau kiti jo partijos lyderiai su tuo nesutinka ir M. Renzi patiria spaudimą paankstinti savo atsistatydinimą.

Interviu dienraščiui „Il Fatto Quotidiano“ Apulijos regiono gubernatorius ir įtakingas PD narys Michele Emiliano kritikavo M.Renzi, kad jis iškart neatsistatydina ir „trukdo partijai paremti M5S“.

Stebėti trečiąjį bloką

Italijos rinkimus dėl antiimigracinės ir prieš isteblišmentą nukreiptos retorikos kai kas lygina su Didžiosios Britanijos referendumu dėl „Brexit“ ir JAV prezidento Donaldo Trumpo išrinkimu. Tuo tarpu Europos sostinės baiminasi nestabilumo.

„Scanpix“ nuotr./Matteo Renzi
„Scanpix“ nuotr./Matteo Renzi

M.Salvini „Lega Nord“, pažadėjusi deportuoti šimtus tūkstančių „neteisėtų“ migrantų ir kritikavusi Europos Sąjungą bei jos „žlugusią valiutą“, sekmadienį aplenkė kitą koalicijos narę – ekspremjero Silvio Berlusconi „Pirmyn, Italija!“ (Forza Italia).

Antradienį M.Salvini sakė, kad dešinieji yra „koalicija numeris vienas ir italų viltis“. Jis taip pat nurodė, jog yra pasirengęs derėtis su visais, kas priima partijos programą.

Tuo pačiu jis atmetė bet kokį „seno stiliaus politinį ar partijų susitarimą“ ir atsisakė formuoti kokį nors aljansą su M5S.

VIDEO: Rinkimai Italijoje: ar kas nors laimės ar... nelaimės niekas?

S.Berlusconi, kuriam šiuo metu draudžiama užimti kokį nors valstybės postą, vėliau sakė, kad džiaugiasi dėl M.Salvini ir jo partijos.

81 metų S.Berlusconi vaizdo žinutėje sakė, kad nors rinkimuose nepasirodė taip gerai kaip „Šiaurės lyga“, jo „ Pirmyn, Italija!“ suvaidino „lemiamą“ vaidmenį dėl didelės kraštutinių dešinių pergalės.

„Dėkoju visiems rinkėjams, kurie savo balsais patvirtino savo pasitikėjimą „Pirmyn, Italija!“. Drauge mes lemiamai prisidėjome prie šios pergalės“, – sakė jis.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Silvio Berlusconi
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Silvio Berlusconi

Tačiau kai kurie politikos stebėtojai mano, kad galiausiai jėgų pasiskirstymą gali nulemti Demokratų partija (PD).

„Svarbus klausimas artimiausiomis dienomis yra tas, ką darys PD“, – sakė Romos Laisvojo tarptautinio socialinių studijų universiteto (LUISS) politologijos profesorius Giovanni Orsina.

G.Orsina: „Nei dešiniojo sparno aljansas, nei M5S negali vieni suformuoti vyriausybės. Todėl kyla klausimas, ką darys trečiasis blokas.“

„Nei dešiniojo sparno aljansas, nei M5S negali vieni suformuoti vyriausybės. Todėl kyla klausimas, ką darys trečiasis blokas“, – pridūrė jis.

„Nieko nebebus kaip anksčiau“

M5S lyderio L.Di Maio dabar laukia sunkus balansavimas.

Bet koks įspūdis, kad po rinkimų buvo draugiškai susitarta su kitomis partijomis, galėtų atstumti pagrindinius judėjimo rinkėjus, pasipiktinusius tradicine politika.

Susitarimas su M5S taip pat galėtų suskaldyti PD, kurioje daug kam buvo skaudžios M5S pergalės tradiciniuose kairiųjų bastionuose.

Komentatoriai sako, kad bet koks kompromisas būtų labai nelengvas ir kad jam reiktų laiko, bent jau iki pirmo naujai išrinktų parlamentarų susitikimo kovo 23 dieną.

VIDEO: Pusnuogė „Femen“ aktyvistė iššoko prieš balsuoti besiruošiantį S.Berlusconi

„Italijos politikos pasaulio, kokį jį žinojome pastaruosius 25 metus, nebėra“, – rašė laikraščio „Corriere della Sera“ redaktorius Luciano Fontana.

„Nieko nebebus taip kaip anksčiau. Žaidėjai ir politinis šalies kraštovaizdis pasikeitė“, – pažymėjo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius