Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Italijos pakrančių apsauga išgelbėjo pavojuje atsidūrusius migrantus

Labdaros organizacija, stebinti migrantų valtis centrinėje Viduržemio jūros dalyje, pirmadienį pranešė, kad Italijos pakrančių apsaugos tarnyba po pakartotinų gelbėjimo prašymų ištraukė į saugią vietą apie 50 žmonių.
Italijoje iš laivo išgelbėti migrantai
Italijoje iš laivo išgelbėti migrantai / „Zuma press“/„Scanpix“

Į nelaimę patekusių migrantų karštoji linija „Alarm Phone“ tviteryje parašė, kad „su palengvėjimu patvirtina, jog Italijos pakrančių apsauga galiausiai išgelbėjo žmones, kurie pirmą kartą pagalbos kreipėsi sekmadienį“.

Daugiau informacijos apie išgelbėtus asmenis nepateikta.

Organizacija „Gydytojai be sienų“ (MSF) anksčiau pirmadienį pranešė, kad apie valtį su maždaug 45 nelaimės ištiktais žmonėmis ją informavo karštoji linija „Alarm Phone“.

Ji teigė, kad gelbėjimo labdaros laivas „Geo Barents“ padės jiems, jei pakeliui į Taranto uostą susidurs su šia valtimi.

„Nedelsdami paprašėme Italijos pareigūnų leidimo įsikišti, tačiau atsakymo negavome“, – sakė MSF atstovas spaudai Maurizio Debanne.

„Pagal tarptautinę teisę ir jūrų konvencijas privalome padėti tiems, kuriems gresia pavojus“, – sakė jis.

Įsikišimas galėjo supriešinti labdaros organizaciją su kraštutinių dešiniųjų vyriausybe ir jos griežtu nauju įstatyminiu dekretu dėl pagalbos jūroje.

Vėliau labdaros organizacija pareiškė, kad valties nebeieško.

Įsakymai iš Romos

MSF anksčiau pirmadienį paskelbė keletą tviterio žinučių, kuriose aiškiai nurodė, kad pagalbą laivams teikia tik gavusi Italijos pareigūnų prašymą.

Ji taip pat teigė, kad vienu atveju Roma paprašė „Geo Barents“ nepadėti, nes situaciją „kontroliuoja Libija“. Ji pakluso.

Prezidentas pirmadienį pasirašė naują įstatyminį dekretą, kuris dabar bus perduotas parlamentui, kad per 60 dienų taptų teisės aktu, o per tą laiką jis gali būti pakeistas.

Ministrės pirmininkės Giorgia Meloni griežtosios dešiniosios pakraipos vyriausybė pradėjo dirbti spalio mėnesį ir pažadėjo sustabdyti migrantų išsilaipinimą Italijoje, kuris, Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, 2022 metais siekė daugiau nei 105 000.

Ji teigia, kad migrantus ir prekiautojus žmonėmis skatina labdaros organizacijos, kurios gelbsti žmones, bandančius įveikti pavojingą kelią iš Šiaurės Afrikos.

Tačiau labdaros organizacijos teigia, kad visada laikosi tarptautinių ir nacionalinių teisės aktų, susijusių su žmonių gyvybių gelbėjimu jūroje, ir smerkia naująsias taisykles kaip keliančias pavojų žmonių gyvybei.

Daugumą 2022 metais atvykusių migrantų išgelbėjo ir į krantą atgabeno Italijos karinio jūrų laivyno arba pakrančių apsaugos laivai, o ne labdaros organizacijų laivai.

Tarptautinės migracijos organizacijos (TMO) duomenimis, nuo 2014 metų šiame kelyje žuvo arba dingo be žinios mažiausiai 20 218 žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius