Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Italijos premjeras laimėjo balsavimą dėl pasitikėjimo, bet prarado absoliučią daugumą

Italijos premjeras Giuseppe Conte antradienį laimėjo balsavimą dėl pasitikėjimo, bet nesugebėjo užsitikrinti absoliučios daugumos parlamente, tad su koronaviruso pandemija kovojanti valdančioji koalicija smarkiai susilpnėjo.
Giuseppe Conte
Giuseppe Conte / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Vyriausybė ties žlugimo riba balansavo nuo praėjusios savaitės, kai pasitraukus ekspremjero Matteo Renzi partijai „Italia Viva“ (Italija gyva), G.Conte neteko daugumos Senate.

Savaites tvyranti įtampa dėl vyriausybės darbo sprendžiant COVID-19 krizę apogėjų pasiekė per vėlai vakare įvykusį balsavimą dėl pasitikėjimo aukštuosiuose parlamento rūmuose.

G.Conte laimėjo 156 balsais prieš 140, bet tik susilaikius beveik visiems „Italia Viva“ senatoriams. Ypač svarbu tai, kad premjeras negavo absoliučios 161 balso daugumos.

„Italija negali prarasti nė akimirkos, – po balsavimo socialiniame tinkle „Twitter“ parašė G.Conte. – Iškart atgal prie darbo, kad išeitume iš ekstremalios sveikatos apsaugos padėties ir įveiktume ekonominę krizę.“

Vyriausybė, kurią sudaro daugiausia Penkių žvaigždučių judėjimas (M5S) ir centro kairės Demokratų partija (PD), dabar dirbs toliau, bet be tvirto mandato valdyti itin svarbiu laikotarpiu.

Italija susiduria su beprecedente krize, kurią sukėlė COVID-19 pandemija, nusinešusi daugiau kaip 83 tūkst. gyvybių ir skausmingai paveikusi ekonomiką.

„Rezultatas – labai nedidelė persvara“, – televizijai „Rai“ sakė kairiosios pakraipos laikraščio „La Repubblica“ redaktorius Maurizio Molinari. Pasak jo, tai kelia „labai, labai rimtų“ klausimų dėl vyriausybės ilgaamžiškumo.

Kad sustiprintų pozicijas, G.Conte artimiausiomis dienomis ir savaitėmis tikriausiai sieks patraukti savo pusėn opozicijos įstatymų leidėjus.

Premjeras nori prastumti 220 mlrd. eurų išlaidų planą dėl Europos Sąjungos atsigavimo lėšų.

Vis dėlto „dar neaišku, kaip tokia silpna ir sunkiai valdoma, daugumos neturinti koalicija... pandemijos metu gali išvesti Italiją iš didžiausios ekonominės krizės nuo Antrojo pasaulinio karo laikų“, sakė Wolfango Piccoli iš konsultacinės bendrovės „Teneo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius