Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Italijos prezidentas S.Mattarella susitiks su kandidatu į premjero postą G.Conte

Italijos prezidentas Sergio Mattarella trečiadienį paskyrė susitikimą su kandidatu į vyriausybės vadovo postą Giuseppe Conte, pranešė valstybinė žiniasklaida.
Giuseppe Conte
Giuseppe Conte / „Scanpix“/AP nuotr.

Susitikimas numatytas 17 val. vietos (18 val. Lietuvos) laiku, tačiau valstybės vadovas nepatikslino, kokius klausimus planuoja jame aptarti.

Remiantis naujienų agentūros EFE pranešimu, S.Mattarella turėtų pavesti G.Conte formuoti naują Italijos ministrų kabinetą.

Italijos žiniasklaida taip pat skelbė, kad prezidento S.Mattarellos sprendimas dėl šio kandidato tvirtinimo premjeru buvo kiek atidėtas po pranešimų, kad G.Conte galimai „padailino“ savo gyvenimo aprašymą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Italijos prezidentas Sergio Mattarella
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Italijos prezidentas Sergio Mattarella

54 metų Florencijos universiteto teisės profesoriaus G.Conte kandidatūra S.Mattarellai buvo pasiūlyta pirmadienį per prezidentūroje įvykusias derybas su isteblišmentui oponuojančio Penkių žvaigždučių judėjimo (M5S) lyderiu Luigi Di Maio ir kraštutinės dešinės partijos „Šiaurės lyga“ (Lega Nord) pirmininku Matteo Salvini.

„G.Conte bus premjeras“, – pranešė L.Di Maio žurnalistams po susitikimo su šalies prezidentu Kvirinalo rūmuose.

Pirmadienį S.Mattarella paprašė jam duoti 48 valandas tolesniems žingsniams apsvarstyti.

1964 metais nedideliame Volturara Apulos kaimelyje pietiniame Apulijos regione gimęs G.Conte padarė įspūdingą teisininko karjerą bei specializuojasi privatinės teisės srityje. Jo gyvenimo aprašyme rašoma, kad G. Conte yra skaitęs paskaitas keliose geriausiose pasaulio aukštosiose mokyklose, įskaitant Kembridžo ir Sorbonos universitetus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Luigi Di Maio ir Giuseppe Conte
AFP/„Scanpix“ nuotr./Luigi Di Maio ir Giuseppe Conte

Tačiau kandidatas neturi didelės politinės patirties. Jis laikomas kompromisiniu kandidatu, nes nėra tiesioginis „Šiaurės lygos“ ar M5S atstovas.

Anksčiau šios partijos paskelbė savo koalicijos susitarimo tekstą. Dokumentas sudarytas iš 29 punktų, kuriuose aptariami tarptautinių santykių, socialinės ir ekonominės, kultūros, darbo ir migrantų politikos klausimai. Jame taip pat užsimenama apie būtinybę atšaukti Rusijai taikomas sankcijas, išsaugant JAV ir Italijos partnerystę.

Italijos politikams ilgiau nei du mėnesius nepavyko suformuoti vyriausybės. Po tradiciškai nesėkme pasibaigusių eilinių konsultacijų, prezidentas pasiūlė suformuoti „neutralią“ vyriausybę, kuri dirbtų iki pirmalaikių rinkimų. Abi partijos pasisakė prieš tokį pasiūlymą.

Parlamento rinkimai Italijoje vyko kovo 4 dieną. Juose nedidele persvara nugalėjo centro dešinės koalicija, kuriai priklauso ir Šiaurės lyga. Antrą vietą užėmė M5S, o treti liko centro kairieji.

Abejonės dėl gyvenimo aprašymo

„Conte išdavė jo CV“, – skelbė viena antraščių kairiuosius palaikančiame laikraštyje „La Republica“.

„CV reikalas prasidėjo. Conte privestas balansuoti“, – rašė „Il Corriere della Sera“.

G.Conte oficialiame gyvenimo aprašyme sakoma, kad jis „tęsė savo teisės studijas“ Jeilyje, Niujorko universitete, Diukeino universitete Pitsburge, Sorbonoje ir Kembridže. Tačiau kai kurie šių įrašų kelia abejonių.

Niujorko universitetas naujienų agentūrai AFP pranešė, jog jų dokumentuose „neatsispindi, kad Gueseppe Conte būtų buvęs šio universiteto studentas arba būtų dėstęs jame“. Tačiau jam buvo suteiktas leidimas naudotis šio universiteto Teisės fakulteto biblioteka rašant mokslinį darbą nuo 2008 iki 2014 metų, sakoma pranešime.

Kembridžo universitetas atsisakė pateikti kokios nors informacijos apie G. Conte.

Diukeino universtitetas AFP patvirtino, kad jis viešėjo universitete pagal mainų programą ir atliko teisinį tyrimą, tačiau „nebuvo įtrauktas į studentų sąrašus“.

G.Conte kol kas dėl savo gyvenimo aprašymo įrašų viešai nepasiaiškino.

M5S patvirtino, kad G.Conte yra jų remiamas kandidatas vadovauti vyriausybei, kurioje kiti svarbiausi postai turėtų atitekti judėjimo lyderiui L.Di Maio ir „Šiaurės Lygos“ vadovui M.Salvini.

„Conte yra ir išlieka Penkių žvaigždučių ir „Šiaurės lygos“ kandidatu į ministrus pirmininkus“, – paskelbė naujienų agentūra ANSA trečiadienį, cituodama L.Di Maio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius