Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 03 05 /14:38

Italijos ultradešiniųjų lyderis M.Salvini po rinkimų sėkmės neslepia ambicijų siekti premjero posto ir peikia eurą

Italijos kraštutinių dešiniųjų lyderis Matteo Salvini pirmadienį pareiškė, kad jo dešiniojo sparno koalicija turi „teisę ir pareigą“ formuoti vyriausybę, kai sekmadienį vykusiuose visuotiniuose rinkimuose surinko 37 proc. balsų. Be to, jis supeikė eurą.
Matteo Salvini
Matteo Salvini / „Scanpix“/AP nuotr.

M.Salvini leido aiškiai suprasti ketinantis siekti ministro pirmininko posto po to, kai jo vadovaujama antiimigracinė ir euroskeptiška Šiaurės lyga sekmadienį aplenkė kitą koalicijos narę – ekspremjero Silvio Berlusconi „Forza Italia“ („Pirmyn, Italija!“).

Sekmadienį vykusiuose Italijos visuotiniuose rinkimuose Matteo Salvini (Matėjo Salvinio) vadovaujami kraštutiniai dešinieji pasirodė geriau nei tikėtasi – ši partija surinko beveik 18 proc. balsų, o centro dešiniųjų blokas, kuriam ji priklauso, gavo maždaug 37 proc. visų balsų.

Tačiau tiek balsų nepakanka, kad šis aljansas Italijai vadovautų vienas pats. M.Salvini sakė, kad dabar pradės derybas dėl koalicijos su potencialiais partneriais, kad užsitikrintų parlamentinę daugumą.

Tiesa, jis jau atmetė galimybę sudaryti aljansą su populistiniu „Penkių žvaigždučių judėjimu“.

Šis judėjimas sekmadienį surinko daugiausiai balsų kaip atskira politinė jėga – 32 procentus.

Be to, M.Salvini pirmadienį dar kartą išreiškė savo nepasitenkinimą euru. Jo nuomone, „tai yra neteisinga valiuta ir neteisingas pasirinkimas Italijai“.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Matteo Salvini
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Matteo Salvini

Vis dėlto kiek anksčiau jis yra sakęs, kad Italijos konstitucija draudžia rengti referendumą dėl išstojimo iš euro zonos.

Pirmadienį M.Salvini taip pat pareiškė, kad sėkmę rinkimuose lėmė jo partijos pasiūlymai ekonomikos srityje, o ne antiimigracinė retorika.

M.Salvini teigimu, migrantai tėra „viena problema“, su kuria susiduria Italija, o Šiaurės lyga turi konkrečių idėjų, kaip ją išspręsti.

Jis tvirtino, kad rinkėjus priviliojo „idėja, kad Italija atsigaus, dirbs, kad kartas nuo karto liks namie sekmadienį pabūti su savo vaikais ir turės senelius, kurie nemirs prie konvejerių“.

Šiaurės lygos lyderis taip pat pakartojo savo partijos priešrinkiminius pažadus atšaukti pensijų reformas, įvesti fiksuotus mokesčius bei sumažinti biurokratiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius