Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Įtampa kaista: Rytų Ukrainoje vėl žaibuoja įnirtingi mūšiai

Ukraina skelbia, kad Rusijos remiami separatistai jau kelias dienas nepailsdami puola Avdijivkos miestelį palei frontą, o į ukrainiečius „Grad“ raketomis šaudoma iš paties Donecko miesto gyvenamųjų rajonų. Tiesa, patyliukais į užimtas Donbaso teritorijas skverbiasi ir Ukrainos kariai, praneša „Radio Free Europe“.
Rytų Ukrainoje suintensyvėjo mūšiai.
Rytų Ukrainoje suintensyvėjo mūšiai. / „Twitter“ nuotr.
Temos: 3 Ukraina Rusija Karas

Ukrainos kariuomenės atstovai antradienį pranešė, kad naktį į karių pozicijas Avdijivkoje buvo taikytasi net 160 šūvių iš raketų sistemų „Grad“.

„Šaudyta iš Donecko miesto, o kaip socialiniuose tinkluose sako Donecko gyventojai, buvo šaudoma iš keturių skirtingų vietų gyvenamuosiuose miesto rajonuose“, – pranešė Ukrainos pajėgos. Yra ir vaizdo įrašas:

Ukrainiečių teigimu, per Avdijivkos apšaudymus į šiaurę nuo Donecko vien antradienio naktį žuvo mažiausiai trys kariai, o dar 20 buvo sužeisti. Kiek nukentėjo civilių, tiksliai neaišku.

Artilerijos apšaudymas, kuris yra intensyviausias per ilgus mėnesius, sutelktas aplink vyriausybės kontroliuojamą Avdijivkos miestą, kur yra įsikūrusi didžiulė kokso gamykla. Jos direktorius pirmadienį sakė, kad ruošiamasi sustabdyti gamybą, nors per visą ginkluotą konfliktą tai buvo daroma labai retai.

Savaitgalį ir pirmadienio naktį ties Avdijivka žuvo mažiausiai septyni Ukrainos kariai. Separatistai savo ruožtu skelbė apie žuvusį kovotojų vadeivą „Greiką“ ir dar dvi aukas. Separatistų užimtoje Makijivkoje esą žuvo civilė moteris.

Abi pusės skelbia, kad priešo nuostoliai buvo didesni nei jų. Ukrainos pajėgos skelbia, kad per kovas buvo nukauta 15 separatistų, o pastarieji praneša apie daugiau nei 25 žuvusius ukrainiečius karius.

Negana to, Ukrainos kariuomenė, remdamasi savo šaltiniais užimtame Donbase, pranešė, kad Donecko morgą neva papildė net 60 Rusijos karių kūnų. Esą separatistai į šį skaičių net neįtraukiami.

Apsišaukėliškos Donecko liaudies respublikos atstovai paskelbė, kad po žeme Zasiadkos šachtoje per susirėmimus įstrigo 207 kalnakasiai. Tiesa, mažiausiai 92 jų jau iškelti į paviršių.

Neprireikė nė vieno šūvio

Ukrainiečiai skelbia, kad separatistai kartu su Rusijos kariais akivaizdžiai puola Avdijivką. Mieste dingo elektra, šildymas, o Rytų Ukrainoje kaip tik spaudžia šaltis. Šalies prezidentas Petro Porošenka dėl pakilusios įtampos skubiai nutraukė oficialią viešnagę Vokietijoje.

„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr./Angela Merkel ir Petro Porošenka
„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr./Angela Merkel ir Petro Porošenka

Avdijivkoje visą naktį ir iki vėlyvo ryto buvo girdėti stambaus kalibro artilerijos šūviai. Šiame mieste gyventojai jau kelias dienas neturi elektros.

Be to, dėl suintensyvėjusių kovų buvo atjungtas ir vanduo bei šildymas. Antradienio rytą temperatūra ten buvo nukritusi iki minus 18 laipsnių Celsijaus.

Vietos ligoninė buvo perpildyta per naktį sužeistų karių. Ten jie buvo operuoti ir išgabenti į kitą miestą, esantį toliau nuo fronto linijos. Skelbiama apie planus evakuoti 9-12 tūkst. Avdijivkos gyventojų.

Rusija antradienį jau tradiciškai prakalbo apie „agresyvius Ukrainos kariškių veiksmus“ ir paskelbė, kad ukrainiečiai nepasiruošę laikytis Minsko susitarimų.

Vis dėlto „Radio Free Europe“ korespondentas Christopheris Milleris, nuvykęs į frontą Rytų Ukrainoje, išvydo, kad ir ukrainiečių pajėgos ne vien ginasi nuo separatistų atakų. Jis rašo apie Ukrainos pajėgų „šliaužiantį puolimą“.

Reporteriui Ukrainos karių vadovas Viačeslavas Vlasenka pasakojo, kaip jo vadovaujamas būrys vidury dienos įsliūkino į apšnerkštą Novoluhanskės miestelį ir jį užėmė. Neprireikė nė vieno šūvio.

Prezidentas Petro Porošenka dėl pakilusios įtampos skubiai nutraukė oficialią viešnagę Vokietijoje.

Novoluhanskė, kaip ir keli kiti miesteliai, yra vadinamojoje „niekieno“ žemėje – jų nevaldo nei ukrainiečiai, nei separatistai. Tačiau dabar Ukrainos kariai, regis, pamažu slenkasi į rytus.

„Naudojome civilių sunkvežimius ir maskirovką, – didžiavosi V.Vlasenka. – Buvo pirma valanda popiet. Tik 20 val. 45 min. jie suprato, kas darosi, ir paleido į darbą artileriją.“

Vis daugiau aukų

Ch.Millerio teigimu, ukrainiečiai, išsekinti jau 33 mėnesius besitęsiančio karo ir susirūpinę, kad Vakarams Donbasas nebeįdomus, siekia parodyti, kaip sustiprėjo šalies pajėgos, ir rengia „šliaužiantį puolimą“.

Stebėtojai teigia, kad ukrainiečiai, regis, bando pakeisti situaciją pafrontėje. O kariuomenės atstovai tikina, kad stengiasi sustabdyti kontrabandos į separatistų kontroliuojamą teritoriją srautus. Be to, esą būtent separatistai siekia užimti daugiau teritorijos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rytų Ukrainoje suintensyvėjo susirėmimai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rytų Ukrainoje suintensyvėjo susirėmimai

Kaip yra iš tikrųjų, nežinia. Tačiau atrodo, kad nuo gruodžio vidurio Ukrainos pajėgos įsiskverbė giliau į pilkąsias zonas ties Avdijivka, Debalceve, Dokučiajevsku, Horlivka ir Mariupoliu. Erdvės tarp ukrainiečių ir separatistų vis mažiau.

Ukraina skelbia, kad gruodį fronte žuvo 17, o sausį – dar 16 karių. Separatistai tikslių duomenų nepateikia.

O kadangi nesnaudžia ir separatistai, kruvinų mūšių nestinga. Ukraina skelbia, kad gruodį fronte žuvo 17, o sausį – dar 16 karių. Separatistai tikslių duomenų nepateikia.

Iš viso karas Donbase, prasidėjęs 2014 metų balandį, jau pareikalavo mažiausiai 9,7 tūkst. gyvybių. Apie 1,7 mln. žmonių tapo pabėgėliais.

Civiliai laukia taikos

Kaip atskleidė vienas ukrainietis karys, fronte juos nuo separatistų kai kur skiria vos 350 metrų. Nepaisant to, itin arti pilkųjų zonų dažnai atvyksta stebėtojai iš Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO).

ESBO stebėtojai kritiškai vertina ukrainiečių slinkimąsi pilkųjų zonų link. Misijos Ukrainos vadovas Alexanderis Hugas teigė: „Tiesioginis šių žingsnių rezultatas yra įtampos eskalavimas.“

A.Hugo teigimu, Ukrainos kariai pastaruoju metu vis įžūlesni. Esą jei anksčiau jie nuo ESBO stebėtojų slėpdavo ginklus, tai dabar fronte kone demonstratyviai išstatyti galingi artileriniai pabūklai, tankai, raketų sistemos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./ESBO stebėtojai Rytų Ukrainoje fiksuoja daugybę paliaubų pažeidimų.
AFP/„Scanpix“ nuotr./ESBO stebėtojai Rytų Ukrainoje fiksuoja daugybę paliaubų pažeidimų.

Tokia ginkluotė pagal Minsko susitarimus turėjo būti atitraukta nuo kontaktinės linijos, bet ją naudoja ir ukrainiečiai, ir Rusijos remiami separatistai. ESBO vien pernai suskaičiavo daugiau nei 300 tūkst. „popierinių“ paliaubų pažeidimų.

Novoluhanskės pradinės mokyklos mokytoja Liudmila Aleksejevna teigia, kad vietos gyventojai jaučia, jog „į duris beldžiasi mirtis“.

O kenčia ir civiliai. Antai vien sausio 27 dieną žuvo penki civiliai, o per visus 2016-uosius – 19.

Novoluhanskės pradinės mokyklos mokytoja Liudmila Aleksejevna teigia, kad vietos gyventojai jaučia, jog „į duris beldžiasi mirtis“.

„Mes pasiruošę laukiame taikos sugrįžimo“, – teigė pedagogė, pridūrusi, kad nežino, kodėl kariškiai užėmė Novoluhanskę.

Stabdo kontrabandą

Donecko srities gubernatorius Pavlo Žebrivskis, dirbantis Kramatorske, teigia, jog į Novoluhanskę pajudėta dėl to, kad per šį miestelį plaukia didžiuliai kontrabandos srautai.

Pafrontėje iš tiesų klesti pelninga juodoji rinka. Kijeve skaičiuojama, kad į separatistų teritoriją keliauja anglis, degalai, maistas. Praėjusią savaitę aktyvistai net „neribotam laikui“ užblokavo geležinkelio ruožą, kuriuo, anot jų, į rytus keliaudavo daugybė kontrabandos.

Ukrainos karių Novoluhanskėje vadovas V.Vlasenka sutinka: „Čia nėra jokios policijos, kuri galėtų sustabdyti nusikaltėlius, sustabdyti mūsų produktų kontrabandą.“

Šiame miestelyje iš tiesų veikia didelis kiaulių ūkis, kuriame yra 93 tūkst. šių gyvulių. Per dieną čia pardavimui paruošiama apie 20 tonų mėsos, o anksčiau ir kariai, ir žurnalistai patys matė, kaip mėsa gabenama į separatistų pusę.

Nors ESBO misijos vadovas A.Hugas įsitikinęs, kad pastarieji įvykiai tik apsunkina galimybes įgyvendinti Minsko susitarimus, ukrainiečiai neigia kaip nors pažeidžiantys kontaktinę liniją. O vienas karys stebėjosi: „Tai mūsų Ukrainos žemė. Kaip mes galime ką nors pažeisti?“

Kariuomenė daug pajėgesnė

Aišku, netoliese laukia rusai – „šliaužiantis puolimas“ rizikingas visų pirma dėl to, kad gali išprovokuoti karinį atsaką iš Rusijos pusės. Praeities patirtis skaudi.

Ukrainiečiai buvo skaudžiai sumušti Ilovaiske 2014 metų rugpjūtį ir Debalcevėje kitų metų vasarį. Šimtai karių žuvo, kai Rusijos ir separatistų pajėgos juos apsupo ir ėmė traiškyti artilerijos smūgiais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai palieka Debalcevę
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai palieka Debalcevę

Stepanas Poltorakas, Ukrainos gynybos ministras, atkreipė dėmesį, kad beveik per trejus metus Rusija netoli sienos su Ukraina įsirengė kelias karines bazes. Jos leistų rusams „per kelias valandas“ dislokuoti tūkstančius karių Donbase.

Negana to, S.Poltorakas teigia, kad separatistų užimtame Donbase ir dabar yra per 5 tūkst. Rusijos reguliariųjų pajėgų karių. Separatistams taip pat padeda dar 40 tūkst. Rusijos piliečių – savanorių. Donbase rusai esą turi daugiau nei 600 tankų, 1,3 tūkst. šarvuočių, šimtus raketų sistemų.

Ukrainos, kuri padidino gynybos biudžetą iki 6 mlrd. JAV dolerių, pajėgas šiuo metu sudaro 250 tūkst. karių.

Tiesa, drąsesni ir ukrainiečiai – šalies kariuomenėje atlikta modernizacija. Yra pareigūnų, tikinančių, kad iki šių metų pabaigos net įmanoma išlaisvinti užimtą Donbasą.

O ir minėtasis V.Vlasenka pareiškė: „Jei politikai nesugebės užbaigti karo, mano kariai gali jėga atsiimti okupuotas žemes ir per šešis mėnesius atsidurti prie sienos su Rusija.“

Ukrainos, kuri padidino gynybos biudžetą iki 6 mlrd. JAV dolerių, pajėgas šiuo metu sudaro 250 tūkst. karių. Nors 2014-ųjų balandį kautis buvo pasiruošę vos 5–6 tūkst. karių, dabar tai yra viena didžiausių kariuomenių Europoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius