-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 02 /19:24

Azerbaidžanas ir Armėnija veliasi į karą: panaudota artilerija ir tankai, žuvo 12 karių

Naktį iš penktadienio į šeštadienį įvyko net keli susirėmimai ginčijamame Kalnų Karabacho regione. Azerbaidžano ir Armėnijos karinės pajėgos apsikeitė apšaudymais, pranešė agentūra „Associated Press“. Azerbaidžano gynybos ministerija paskelbė, kad žuvo 12 karių.
Karys Kalnų Karabache
Karys Kalnų Karabache / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

Baku teigimu, kariai žuvo armėnams numušus Mi-24 sraigtasparnį ir tankui užvažiavus ant minos.

„12 Azerbaidžano kareivių žuvo mūšyje su Armėnijos pajėgomis, kurios dar numušė sraigtasparnį ir sunaikino vieną tanką“, – sakoma Azerbaidžano gynybos ministerijos pranešime, kuriame tačiau tvirtinama, kad Azerbaidžano pajėgos užėmė „dvi strategiškais svarbias aukštumas ir vieną kaimą“ Karabache.

Taip pat nurodoma, kad Azerbaidžano pajėgos sunaikino šešis armėnų tankus, 15 artilerijos pabūklų. Baku pranešė ir apie daugiau kaip 100 armėnų kareivių žūtis, tačiau ši informacija nėra patvirtinta.

Azerbaidžano gynybos ministerijos atstovas Vagifas Dargiachli teigė, kad armėnai iššovė mažiausiai 120 kartų, o kai kurie šūviai buvo nukreipti net į civilių gyvenamas vietoves.

Skelbiama, kad apšaudymų metu žuvo ir vienas civilis. Neoficialiais duomenimis, tai nepilnametis azerbaidžanietis.

Konfliktas brendo ilgai

Kalnų Karabachas nuo 1994 metų kontroliuojamas Armėnijos karinių pajėgų, tačiau Azerbaidžanas ginčija jo priklausomybę Jerevanui. Pastaruoju metu karinė įtampa vis labiau augo, kol galiausiai prasiveržė penktadienio naktį.

Armėnijos gynybos ministerija išplatino pareiškimą, kuriame skelbia, kad Azerbaidžano karinės pajėgos panaudojo karo lėktuvus, tankus ir artileriją, bandydamos įsibrauti į Kalnų Karabacho regioną.

Tuo metu Baku skelbia, kad šį įsiveržimą išprovokavo galingas apšaudymas mortyromis ir didelio kalibro artilerija.

Vladimiras Putinas paragino nutraukti apšaudymus

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šeštadienį paragino nedelsiant nutraukti ugnį palei fronto liniją Kalnų Karabache, Armėnijos ir Azerbaidžano pajėgoms praėjusią naktį pradėjusioms įnirtingus susirėmimus.

„Prezidentas Putinas ragina konflikto šalis nedelsiant nutraukti ugnį ir laikytis rimties, kad nebūtų naujų žmonių aukų“, – sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Pasak jo, Rusijos lyderis „apgailestauja, kad situacija vėl nusirito prie ginkluoto susipriešinimo“.

„Pastaruoju metu tiek trišalėmis (Rusijos, Armėnijos, Azerbaidžano) pastangomis, tiek tarptautinėmis (ESBO Minsko Kalnų Karabacho reikalų grupės. atstovaujamos Rusiją, Prancūziją ir JAV) pastangomis imtasi įvairiausių aktyvių veiksmų, kurie ilgainiui leistų sureguliuoti konfliktą“, – sakė D.Peskovas.

Armėnijos prezidentas šaukia saugumo tarybos posėdį

Armėnijos prezidentas Seržas Sargsianas sušaukė Nacionalinio saugumo tarybos posėdį, kuris vyks šeštadienį vakare.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Seržas Sargsianas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Seržas Sargsianas

Pasak prezidentūros, posėdžio dienotvarkėje bus klausimas: „Azerbaidžano puolamieji veiksmai ties Karabacho ir Azerbaidžano pajėgų sandūra“, taip pat su tuo susijusios priemonės.

Padėtis Karabacho konflikto zonoje staiga pablogėjo praėjusią naktį. Abi pusės kaltina viena kitą paliaubų pažeidimu ties sandūros linija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius