-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įtariamą GRU smogiką Aleksandrą Petrovą „surado“ Tomske: jis kalba apie sutapimą

Nepriklausomi Rusijos žurnalistai, vos britams paskelbus, kad dėl pasikėsinimo nunuodyti Sergejų Skripalį Anglijoje kaltinami du GRU agentai, ėmė ieškoti informacijos apie Aleksandrą Petrovą ir Ruslaną Boširovą – nors šios pavardės greičiausiai yra tik slapyvardžiai, pasuose, su kuriais jie skrido į Londoną, įrašytos būtent jos. Dabar portalas „Fontanka“ skelbia „suradęs“ A.Petrovą Tomske. Bet vyras kalba apie atsitiktinumą.
Aleksandras Miškinas ir Anatolijus Čepiga
Aleksandras Petrovas ir Ruslanas Boširovas / Solsberio policijos nuotr.

Rusijos karinei žvalgybai GRU, anot Londono, dirbančių A.Petrovo ir R.Baširovo tapatybė beveik neabejotinai kita – Kremlius šnipams ir smogikams paprastai išrūpina suklastotus asmens dokumentus.

Londone policijos ekspertai jau pareiškė, kad suklastoti pasai buvo pagaminti tobulai – apgaulės neaptiko net Londono oro uostų elektroninės patikros sistemos, laikomos vienomis geriausių pasaulyje.

Fontanka.ru žurnalistai iškart pastebėjo, kad informacijos apie šiuos du rusus yra tiek mažai, jog britų policijos versija – esą tikrosios smogikų pavardės kitokios – išties įtikinama.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jungtinės Karalystės policija paskelbė šūsnį dviejų įtariamųjų Skripalių apnuodjimu nuotraukų
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jungtinės Karalystės policija paskelbė šūsnį dviejų įtariamųjų Skripalių apnuodjimu nuotraukų

Pavyzdžiui, apie R.Boširovą duomenų yra tiek: jis gimė 1978 metų balandžio 12 dieną Tadžikijos sostinėje Dušanbėje, o Maskvoje yra registruotas 25 aukštų daugiabutyje. 2015-aisiais R.Boširovas dukart baustas už kelių eismo taisyklių nepaisymą.

Vis dėlto daugiabučio gyventojai, kuriems R.Boširovas turėtų būti kaimynas, Fontanka.ru teigė, kad tame bute gyvena senyvo amžiaus moteris: „Mes jai nešame pinigus už laiptinės valymą. Prie buto niekada nematėme jokio vyro.“

Anot portalo, išanalizavusio britų policijos pateiktus abiejų įtariamųjų pasų duomenis, jie nuo 2016 metų rugsėjo iki šių metų kovo išties daug skraidė. Vyrai lankėsi Amsterdame, Ženevoje, Milane, daug kartų – Paryžiuje.

Apie A.Petrovą žinoma dar mažiau. Skelbiama, kad jis gimęs 1979 metų liepos 13-ąją. Fontanka.ru lyg tyčia surado tą pačią dieną tais pačiais 1979-aisiais gimusį Tomske veikiančios kompanijos „Microgen“ darbuotoją – Aleksandrą Petrovą.

Bet šis A.Petrovas, kurį iškart pakalbino RT, pareiškė neturintis nieko bendra su Skripaliais ir GRU.

„Nieko apie tai nežinau ir nesu susijęs su Skripalių istoriją. Tai visiškas atsitiktinumas. Aš ne tik į Londoną, bet ir į Altajų negaliu nuvykti“, – paaiškino vyras.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jungtinės Karalystės policija paskelbė šūsnį dviejų įtariamųjų Skripalių apnuodjimu nuotraukų
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jungtinės Karalystės policija paskelbė šūsnį dviejų įtariamųjų Skripalių apnuodjimu nuotraukų

Savo ruožtu žurnalistinio projekto „Tyrimų valdymo centras“, kurį po trijų žurnalistų nužudymą Centrinės Afrikos Respublikoje Kremliaus kritikas Michailas Chodorkovskis jau uždarė, reporteris Sergejus Kanevas ketvirtadienio rytą paskelbė dar vieną įdomią žinią-gandą apie A.Petrovą.

Aot S.Kanevo, A.Petrovo senelis Ivanas Starčenka Antrojo pasaulinio karo metu tarnavo sovietinėje karinėje kontržvalgyboje SMERŠ. Ši tarnyba kaip tik medžiojo priešui dirbusius sovietų karius, o pasibaigus karui teroristine veikla pradėjo užsiimti ir už SSRS ribų.

Buvęs GRU pulkininkas S.Skripalis ir jo duktė buvo rasti be sąmonės ant suoliuko šalia vieno prekybos centro Anglijos pietiniame Solsberio mieste kovo 4 dieną. Nustatyta, kad jie buvo apnuodyti kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, Šaltojo karo metais sukurta Sovietų Sąjungoje.

„Facebook“ nuotr./Julija ir Sergejus Skripaliai
„Facebook“ nuotr./Julija ir Sergejus Skripaliai

Britų pareigūnai dėl Skripalių apnuodijimo kaltina Rusijos vyriausybę, tačiau Maskva šiuos kaltinimus įnirtingai neigia.

Rusėjo 5 dieną britų premjerė Theresa May kalbėdama parlamente pranešė, kad kovo 4 dienos išpuolį surengė du Rusijos karinės žvalgybos tarnybos pareigūnai. Policija juos identifikavo kaip A.Petrovą ir R.Boširovą.

A.Petrovui ir R.Boširovui pareikšti kaltinimai dėl sąmokslo nužudyti, pasikėsinimo nužudyti ir nervus paralyžiuojančios medžiagos „Novičiok“ panaudojimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius