TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Izraeliečiai protestuoja prieš naująją premjero B.Netanyahu vyriausybę

Tūkstančiai izraeliečių šeštadienį protestavo prieš naująją premjero Benjamino Netanyahu vyriausybę, kuri laikoma pačia radikaliausia per visą Izraelio istoriją, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentas.
Izraeliečiai protestuoja prieš naująją premjero B.Netanyahu vyriausybę
Izraeliečiai protestuoja prieš naująją premjero B.Netanyahu vyriausybę / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Protestuotojai pakrantės mieste Tel Avive mosavo plakatais su šūkiais „Demokratija pavojuje“ ir „Kartu prieš fašizmą ir apartheidą“.

Kai kurie mojavo Izraelio ir vaivorykštės spalvų vėliavomis, kiti laikė didelį transparantą su užrašu „nusikaltimų ministras“ – tai šūkis, kurį izraeliečiai pastaraisiais metais plačiai naudojo per reguliarias demonstracijas prieš B.Netanyahu.

Lapkričio 1-ąją laimėjęs rinkimuose, naujasis šalies ministras pirmininkas praėjusio mėnesio pabaigoje pradėjo vadovauti koalicijai su kraštutinių dešiniųjų ir ultraortodoksų žydų partijomis, kurių kai kurie pareigūnai dabar vadovauja svarbiausioms ministerijoms.

Tarp jų yra politikas, kuris praėjusių metų pabaigoje prisipažino vengęs mokėti mokesčius, ir būrys kraštutinių dešiniųjų veikėjų, įskaitant vieną, savo namuose kadaise laikiusį žmogaus, nužudžiusio daugybę palestiniečių maldininkų, portretą.

73-ejų B.Netanyahu, kuris pats teisme kovoja su kaltinimais korupcija, Izraelio istorijoje premjero pareigas ėjo ilgiau nei bet kas kitas – šaliai vadovavo 1996–1999 ir 2009–2021 metų laikotarpiais.

„Mano seneliai atvyko į Izraelį, kad čia pastatytų kažką nuostabaus... Nenorime jausti, kad mūsų demokratija nyksta, kad Aukščiausiasis Teismas bus sunaikintas“, – sakė vienas iš protestuotojų, teisininkas, prisistatęs Assafo vardu.

„Ekstremistai pradeda naudoti savo pajėgas, ir tai nėra dauguma“, – sakė protestuotojas Omeras, Tel Avivo technologijų sektoriaus darbuotojas.

Naujoji vyriausybė paskelbė ketinanti tęsti gyvenviečių plėtros okupuotame Vakarų krante politiką ir vykdyti socialines reformas, keliančias nerimą LGBTQ bendruomenės nariams ir rėmėjams.

Šią savaitę naujasis Izraelio teisingumo ministras paskelbė reformų programą, į kurią įtraukta „leidžianti nukrypti nuostata“, suteikianti teisę parlamentui nepaisyti Aukščiausiojo Teismo nutarčių.

Opozicijos lyderis Yairas Lapidas pasmerkė šias reformas ir socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė, kad jos „kelia pavojų visai Izraelio valstybės teisinei sistemai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius