-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelio ambasadorius apie kovą su COVID-19: tiksi du laikrodžiai, vienas – skiepų, kitas – koronaviruso atmainų

Izraelio ambasadorius Lietuvoje Yoseffas Levy interviu 15min karštai gynė neseniai šioje šalyje pristatytą „žaliojo paso“ sistemą, pagal kurią nuo COVID-19 paskiepyti ar persirgę piliečiai gali daugiau nei kiti – lankytis sporto klubuose, baseinuose, viešbučiuose, kultūros renginiuose. Anot diplomato, vyriausybė tikisi, kad tokia tvarka privers nesiskiepijančius užsispyrėlius ir suprasti, kad vakcina vis dėlto reikalinga pačiai visuomenei. „Ir vakcinos tikrai veikia“, – besdamas pirštu į statistiką kartojo Y.Levy.
Yossefas Levy
Yossefas Levy / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Tai veikia“, – skambiai dar vasario viduryje paskelbė Izraelio dienraštis „The Times of Israel“, prisijungęs prie šalyje išdidžiai aidinčio triumfo dėl sėkmingos kovos su koronaviruso epidemija.

Jau tada Izraelio, kuris gyventojus nuo COVID-19 skiepija sparčiausiai pasaulyje, mokslininkai skaičiavo, kad iš 500 tūkst. abiem vakcinos dozėmis paskiepytų žmonių tik 544 (0,1 proc.) užsikrėtė koronavirusu. Iš jų tik keturi susirgo sunkiai, nenumirė nė vienas.

Dabar statistika dar geresnė. Abiem „Pfizer/BioNTech“ vakcinos dozėmis paskiepyta jau daugiau nei 3,2 mln. izraeliečių, viena – 4,6 mln. Iš viso šalyje gyvena 9,3 mln. žmonių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Pfizer“ vakcina
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Pfizer“ vakcina

Pilnai vakcinuoti 90 proc. 70 metų ir vyresnių žmonių, o tyrimai, šįkart jau paremti ne bandymais, rodo, kad pasiskiepijus šansai susirgti sumažėja net 94 proc. Sunkių susirgimų ir mirčių taip pat sparčiai retėja.

Negana to, kitos studijos signalizuoja, kad gavus abi vakcinos dozes smarkiai sumenksta ir tikimybė apskritai užsikrėsti bei tada pernešti virusą kitam, nepaskiepytam asmeniui. Vis dėlto Izraelis nenori rizikuoti ir siekia paskiepyti kuo daugiau piliečių.

Pagrindinė paskata – vadinamasis „žaliasis pasas“, kurį turintys imunizuoti žmonės gali daugiau nei tie, kurie nenori skiepytis. Ambasadorius Y.Levy, kuris jau pasiskiepijęs nuo COVID-19 tuoj pat ištraukia telefoną ir parodo: „Štai mano pasas!“

Europoje tokio dokumento idėja irgi svarstoma, bet jos priešininkų nemažai – pavyzdžiui, Vokietijoje kalbama apie „kovą alkūnėmis“, apie naują privilegijuotųjų sluoksnį. Tačiau Y.Levy nukerta: „Aš skiepijuosi, nes noriu sugrįžti į normalų gyvenimą ir noriu, kad šis mano noras būtų gerbiamas.“

Daugelis skuba skiepytis

– Ambasadoriau, tikrai žinote, kaip Izraeliui pavydi visas likęs pasaulis – skiepijimo tempai įspūdingi. Daug jau visko prirašyta, bet paklausiu ir jūsų: kokia tokios sėkmės priežastis? Kokia paslaptis?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius