Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Izraelio delegacija po derybų dėl paliaubų išvyko iš Egipto sostinės, skelbia žiniasklaida

Izraelio delegacija antradienį išvyko iš Egipto sostinės po derybų dėl žydų valstybės ir islamistų grupuotės „Hamas“ karo sustabdymo, praneša Izraelio ir JAV žiniasklaida.
Izraelio vėliava
Izraelio vėliava / „AFP“/„Scanpix“

Izraelio žvalgybos tarnybos „Mossad“ direktorius Davidas Barnea (Davidas Barnėja) susitiko su JAV Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) vadovu Williamu Burnsu (Viljamu Bernsu) ir aptarė Kataro tarpininkaujamą planą laikinai sustabdyti kovas Gazos Ruože. 

Derybos, kuriose taip pat dalyvavo Kataro ministras pirmininkas ir Egipto pareigūnai, buvo dalis intensyvėjančių pastangų užtikrinti paliaubas Gazos Ruože prieš Izraeliui pradedant antžeminį įsiveržimą į pietinį Rafos miestą, kuriame prieglobstį rado apie 1,4 mln. nuo kovų bėgančių palestiniečių.

Užsienio šalių vyriausybės ir Jungtinės Tautos vis labiau nerimauja dėl galimų tokio išpuolio aukų. Tačiau Izraelis žada tęsti palestiniečių anklavo puolimą, kol „Hamas“ nebus sunaikintas.

Izraelio delegacija antradienį vakare grįžo iš Kairo, laikraščiui „The Times of Israel“ sakė vienas ministro pirmininko Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) kanceliarijos pareigūnas.

Laikraštis „The Wall Street Journal“, remdamasis Egipto pareigūnais, pranešė, kad D. Barnea delegacija iš Kairo išvyko „neužpildžiusi nė vienos iš pagrindinių derybų spragų“.

Egipto valstybinis televizijos kanalas „Al Qahera“, remdamasis aukšto rango egiptiečių pareigūnu, pranešė, kad derybos tęsis dar tris dienas.

Pareigūnas pridūrė, kad derybos su Izraelio delegacija iš esmės buvo naudingos.

„Hamas“ šaltinis naujienų agentūrai AFP nurodė, kad grupuotės politinio biuro narys vadovaus delegacijai, kuri Kaire susitikti su Egipto ir Kataro žvalgybos vadovais.

JAV Nacionalinės saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby (Džonas Kerbis) šias derybas pavadino „konstruktyviomis ir vykstančiomis teisinga linkme“.

„Niekas nepadaryta, kol viskas nepadaryta“, – žurnalistams Baltuosiuose rūmuose sakė jis. 

Spalio 7 dieną „Hamas“ Izraelio pietuose surengus brutalų išpuolį, dėl kurio kilo karas, kovotojai į nelaisvę paėmė apie 250 žmonių. Po lapkritį sudarytų paliaubų, kurių metu dalis įkaitų buvo paleisti, Gazos Ruože liko apie 130 žmonių, iš kurių, Izraelio pareigūnų teigimu, 29 laikomi žuvusiais.

Per „Hamas“ išpuolį Izraelyje žuvo apie 1 160 žmonių, daugiausia civilių, rodo AFP duomenys, pagrįsti oficialiais Izraelio duomenimis.

Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, per Izraelio atsakomąjį bombardavimą ir sausumos puolimą anklave žuvo mažiausiai 28 473 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius