Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Izraelio gynybos ministru oficialiai prisaikdintas ultranacionalistas Avigdoras Liebermanas

Izraelio ultranacionalistas Avigdoras Liebermanas pirmadienį patikino, kad jis palaiko Palestinos valstybės įkūrimo idėją, kai buvo prisaikdintas gynybos ministru, nors jo paskyrimas į šį svarbų postą išprovokavo piktos kritikos bangą.
Avigdoras Liebermanas
Avigdoras Liebermanas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ministro pirmininko Benjamino Netanyahu pasirinkimas, kad Gynybos ministerijai vadovautų griežtosios linijos šalininkas A.Liebermanas, sukėlė nerimą Izraelio nuosaikiuosiuose sluoksniuose ir buvo atvirai kritikuojamas Jungtinių Valstijų.

Jo paskyrimas buvo patvirtintas 55 balsais prieš 43, vienam įstatymų leidėjui susilaikius. Dar 21 deputatas 120 vietų Kneseto balsavime nedalyvavo.

Savo inauguracinėje kalboje 57 metų buvęs užsienio reikalų ministras ir ultranacionalistas, vadovaujantis partijai „Yisrael Beitenu“ („Izraelis – mūsų namai“), stengėsi nuraminti susirūpinimą, kad jo paskyrimas padidins neramumus regione.

„Išklausiau viską, ką jūs (B.Netanyahu) sakėte, ir absoliučiai sutinku su kiekvienu jūsų žodžiu, taip pat apie dvi valstybes dviem tautoms“, – pareiškė jis.

A.Liebermanas taip pat gyrė Egipto prezidento Abdel Fattaho al Sisi neseniai pateiktą pasiūlymą atgaivinti įstrigusias izraeliečių ir palestiniečių taikos derybas, sakydamas, kad tai „sukurtų realią galimybę“.

„Privalome stengtis pakelti pirštinę“, – sakė jis, turėdamas omenyje Arabų taikos iniciatyvą, kurioje, anot A.Liebermano, esama „kai kurių labai, labai teigiamų elementų“.

B.Netanyahu, kuris buvo kaltinamas suformavęs dešiniausią vyriausybę per Izraelio istoriją, buvo priverstas paskutinę minutę išspręsti ginčą su kita partija, kad galėtų įtraukti „Yisrael Beitenu“ į savo koaliciją.

Kneseto balsavimas suteikia jam 66 vietų daugumą parlamente.

Stovėdamas greta A.Liebermano po to balsavimo, B.Netanyahu taip pat minėjo „teigiamus elementus“ Arabų Lygos iniciatyvoje, pasiūlytoje 2002-aisiais ir atnaujintoje 2007-aisiais. Pagal tą planą numatoma, kad arabų valstybės pripažintų Izraelį, jeigu jis pasitrauktų iš okupuotų palestiniečių teritorijų.

„Esame linkę derėtis dėl arabų valstybių pakeitimų toje iniciatyvoje, kad ji atspindėtų dramatiškus pokyčius regione nuo 2002 metų, bet išlaikytų sutartą tikslą – dvi valstybės dviem tautoms“, – sakė premjeras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius