TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 12 29 /21:08

Izraelis sugalvojo naują taktiką naršyti po „Gazos metro“

Naujausias žinias apie Izraelio ir „Hamas“ karą skaitykite žemiau.
Izraelio kvadrokopteris
Izraelio kvadrokopteris / Imago / Scanpix nuotr.

Naujausias Izraelio karo su „Hamas“ naujienas skaitykite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Maži kvadrokopteriai padeda Izraeliui orientuotis Gazos požeminiuose tuneliuose

14:50

Imago / Scanpix nuotr./Izraelio kvadrokopteris
Imago / Scanpix nuotr./Izraelio kvadrokopteris

Izraelio kariuomenė išbandė įvairius „Hamas“ tunelių Gazoje tyrinėjimo metodus: robotus, robotus-šunis ir tikrus šunis. Tačiau ji greitai suprato, kad pigiausias ir veiksmingiausias požeminių labirintų, kurie gali tapti mirtinais spąstais kariams, tyrinėjimo būdas yra nedidelis kvadrokopterinis dronas.

Tai ne tik tuneliai. Tankiame Gazos miesto mūšio lauke Izraelio kariuomenė, prieš siųsdama karius, skraidina šiuos kvadrokopterius – iš esmės mažus sraigtasparnius su keturiais rotoriais – į pastatus. Šie prietaisai taip pat teikia mažesniems daliniams oro žvalgybos duomenis ir naudojami kaip valdomoji amunicija, rašo laikraštis „The Wall Street Journal“.

Šie maži dronai yra tik viena iš naujų Izraelio bepiločių orlaivių arsenalo dalių, kuri, kariškių teigimu, yra labai svarbi mažinant jų nuostolius, kai jie sparčiai žengia į tankiai apgyvendintą, gerai įtvirtintą ir gausiai užminuotą mūšio lauką.

Izraelis taip pat turi didelį bepiločių orlaivių parką, kurių kai kurie dideli kaip naikintuvai F-16, o kiti pakankamai maži, kad juos būtų galima nešiotis ant kareivio nugaros, ir kurie atlieka stebėjimo, žvalgybos ir oro smūgių operacijas – Izraelis pripažino, kad pirmą kartą tai padarė praėjusiais metais. Didžiausi orlaiviai gali pakilti į 13 km aukštį ir išbūti ore beveik pusantros paros, o mažiausi orlaiviai skrenda 1,5 km aukštyje ir gali išbūti ore kelias valandas.

Izraelio kariuomenės pareigūnai sako, kad šie bepiločiai orlaiviai vis dar yra labai svarbus kariuomenės paramos pagrindas. Tačiau pasirodo, kad maži, pigūs kvadrokopteriniai dronai daugeliu atžvilgių yra naudingesni kai kuriose mūšio lauko dalyse, pavyzdžiui, tuneliuose.

Maždaug prieš dešimtmetį Izraelio nacionalinio saugumo taryba svarstė, ar kvadrokopteriniai dronai turės įtakos mūšio laukui, ir padarė išvadą, kad ne, sakė buvęs Izraelio nacionalinio saugumo patarėjas Jacobas Nagelis.

Dabar jis sakė: „Gazos Ruože jų pilna.“

Tai, kad vis dažniau naudojami maži komerciniai bepiločiai orlaiviai, matyti iš konfliktų visame pasaulyje. Tiek Rusija, tiek Ukraina stebėdamos ir vykdydamos atakas daug naudojosi kvadrokopteriais, o „Hamas“ per spalio 7 d. išpuolį naudojo nedidelius dronus. Nuo to laiko tūkstančiai komercinių dronų pateko į mūšio lauke esančių Izraelio karių ir apsiginti norinčių civilių rankas.

Kvadrokopteris tapo gelbėjimosi ratu mažesniems, mažiau aprūpintiems Izraelio daliniams, pavyzdžiui, tiems, kuriuos sudaro po „Hamas“ išpuolių į mūšį pakviesti rezervistai.

Stopkadras/Izraelis aptiko didžiausią „Hamas“ tunelį: juo galėjo važiuoti mašinos
Stopkadras/Izraelis aptiko didžiausią „Hamas“ tunelį: juo galėjo važiuoti mašinos

Tačiau nesitikėta, kad dronai bus naudojami tuneliams tirti. Iš pradžių Izraelis naudojo sunkiasvorius robotus, sujungtus su paviršiumi kabeliu, kad išžvalgytų šimtus kilometrų „Hamas“ po Gazos Ruožu iškastų tunelių. Tačiau tunelių grindys dažnai būna užverstos šiukšlėmis, kurios užkliudydavo robotus, o kai kurios perėjos pasirodė esančios per siauros, kad būtų galima jas valdyti.

Izraelis taip pat bandė naudoti robotus šunis, tačiau jie yra brangūs ir sunkūs.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelio dronas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelio dronas

Nedideli dronai gali sudaryti trimačius tunelių žemėlapius, yra visiškai nepririšti ir gali pralįsti pro mažas erdves. Jie taip pat gali sukurti savo ryšių tinklus po žeme, kai kiekvienas mažas dronas nuskrenda tiek, kiek gali, ir tik tada tampa nauju retransliacijos mazgu, leidžiančiu kitam dronui nuskristi toliau.

Ne tik Izraelis nesugebėjo iš pradžių numatyti, kokie svarbūs kvadrokopteriai taps karo zonose. JAV kariuomenė daugelį metų daugiausia dėmesio skyrė didesnių ir brangesnių dronų kūrimui ir tik per vėlai suprato, kad užleido mažų dronų rinką Kinijai.

Šiandien Kinijos bendrovė „SZ DJI Technology“ yra didžiausia pasaulyje plataus vartojimo dronų gamintoja, o jos nebrangūs kvadrokopteriai tapo populiarūs mūšio lauke, skelbia „The Wall Street Journal“.

Karo Gazos ruože pradžioje, kai buvo skubama mažus dronus perduoti į izraeliečių rankas, daugelis iš jų buvo siunčiami Kinijoje pagaminti DJI dronai, sakė su Izraelio kariuomene bendradarbiaujančių privačių dronų bendrovių darbuotojai.

Viename Izraelio kariuomenės paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip kariai nuleidžia DJI Mavic 3 droną į tunelį po ligoninės kompleksu Gazos mieste.

Izraelis netrukus uždraudė Gazos ruože naudoti DJI dronus, sakė privačių dronų bendrovių darbuotojai. Kinijoje pagamintų dronų, kurie nėra skirti mūšio laukui, operatorius galima surasti naudojant nestandartinę techninę įrangą, kurią „Hamas“ greičiausiai galėtų įsigyti.

Aukšto rango Izraelio kariuomenės pareigūnas teigė, kad buvo stengiamasi standartizuoti, kokius dronus kariai gali naudoti mūšio lauke.

„Vienas iš svarbiausių [Izraelio pajėgų] įsigijimo prioritetų šiuo metu yra bepiločiai orlaiviai, skirti naudoti įkaitų gelbėjimo operacijose „Hamas“ tuneliuose ir požeminėje aplinkoje“, – sakė JAV bepiločių orlaivių bendrovės BRINC generalinis direktorius Blake'as Resnickas.

B.Resnickas teigė, kad gruodžio mėn. pradžioje lankėsi Izraelyje, kur Izraelio kariuomenė įsigijo keletą bendrovės dronų „LEMUR 2“, skirtų paieškos ir gelbėjimo operacijoms. Pasak B.Resnicko, šie dronai pirmiausia naudojami įkaitų gelbėjimo operacijoms „Hamas“ tuneliuose ir požeminėje aplinkoje.

Izraelio kariuomenė atsisakė komentuoti, kokius dronus ji naudoja Gazos Ruože.

Avivas Shapira, vienas iš Izraelio dronų bendrovės XTEND įkūrėjų ir generalinis direktorius, prieš kelerius metus pirmą kartą pradėjo bendradarbiauti su Izraelio kariuomene, siekdamas kvadrakopteriais numušti padegamuosius balionus, kuriuos Gazos Ruožo gyventojai, kai kurie iš jų „Hamas“ ar kitų kovotojų grupuočių nurodymu, siųsdavo į netoliese esančius Izraelio ūkius, kad sukeltų didelius gaisrus.

Dabar, pasak jo, Izraelio kariuomenė naudoja bendrovės dronus įvairiais tikslais Gazos Ruože. Kai kurie jų patenka į tunelius. Kiti gali išdaužti langus ir tyrinėti pastatų vidų. Kituose įrengtos robotinės rankos, gabenančios nedidelį krovinį, pavyzdžiui, nedidelį lipnų sprogmenį, gali atidaryti duris, įskristi į vidų ir numesti granatas.

Mažuose „XTEND“ dronuose „Xtender“, kurių svoris – apie 150 gramų, įrengtos kameros, galinčios realiuoju laiku kurti trimačius žemėlapius, todėl jie gali skraidyti patalpose ir tuneliuose po žeme. Po žeme dronai gali veikti kaip radijo retransliatoriai, padedantys operatoriui pasiekti tolimiausią droną.

Šios funkcijos, iš pradžių sukurtos naudoti patalpose, dabar tapo būtinos naudoti lauke Gazoje, sakė A.Shapira, nes tiek „Hamas“, tiek Izraelis slopina GPS sistemas navigacijai ir radijo signalus ryšiams.

Vienas operatorius taip pat gali valdyti kelis dronus. Naudodamasis virtualios realybės ausinėmis su funkcija vaizdas vaizde, operatorius gali naudoti vieną droną, kad įsiveržtų į pastatą pro langą ar duris, o antrąjį nuskraidinti prie įėjimo ir papildomai stebėti. Tuo tarpu trečiasis gali ieškoti taikinio pastate.

„Nustatėme, kad trys yra stebuklingas skaičius“, – sakė A.Shapira.

Naujausios žinios

09:22

Naujausias Izraelio karo su „Hamas“ naujienas skaitykite ČIA.

Pietų Afrika kreipėsi į TTT kaltindama Izraelį vykdant genocidą Gazos Ruože

21:08

Pietų Afrika Tarptautiniame Teisingumo Teisme (TTT) penktadienį pradėjo bylą prieš Izraelį dėl, jos teigimu, genocido Gazos Ruože.

Pareiškime teigiama, kad TTT paraiška susijusi su tariamais Izraelio įsipareigojimų pagal Genocido konvenciją pažeidimais, ir teigiama, kad „Izraelis vykdė, vykdo ir gali toliau vykdyti genocidą prieš palestiniečius Gazos Ruože“.

Hagos paraiškoje Pietų Afrika taip pat teigia, kad Izraelis veikė „turėdamas konkretų ketinimą (...) sunaikinti palestiniečius Gazos Ruože kaip platesnės palestiniečių nacionalinės, rasinės ir etninės grupės dalį“.

Izraelis neigia kaltinimus, kad jo kariuomenė, kariaudama su „Hamas“ Gazos Ruože, naudojo neproporcingą jėgą.

Izraelio užsienio reikalų ministerija penktadienį pareiškė, kad atmeta Pietų Afrikos Respublikos pradėtą bylą TTT dėl įtariamo genocido Gazos Ruože.

„Izraelis su pasibjaurėjimu atmeta Pietų Afrikos Respublikos skleidžiamą šmeižtą ir jos kreipimąsi“ į TTT, socialiniame tinkle „X“ parašė Izraelio užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Lioras Haiatas. 

Nuo spalio 7 dienos prasidėjęs Izraelio ir „Hamas“ karas tęsiasi jau dvyliktą savaitę, didžiuliai šiaurinės Gazos Ruožo teritorijos plotai paversti griuvėsiais, o Izraelio oro antskrydžiai ir antžeminiai mūšiai sutelkti į centrinius ir pietinius rajonus.

PSO vadovas reiškia susirūpinimą dėl infekcinių ligų grėsmės Gazos Ruože

21:08

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas penktadienį pareiškė esąs labai susirūpinęs dėl sparčiai augančio infekcinių ligų protrūkių skaičiaus Gazos Ruože.

„Kadangi Gazos Ruožo pietuose žmonės ir toliau masiškai perkeliami, kai kurios šeimos priverstos keliskart persikelti, o daugelis slepiasi perpildytose sveikatos priežiūros įstaigose, aš ir mano kolegos iš PSO esame labai susirūpinę dėl didėjančios infekcinių ligų grėsmės“, – socialiniame tinkle „X“ sakė T.A.Ghebreyesusas.

Izraelio kariai nušovė palestinietį, taranavusį juos automobiliu

17:33

Ariel Schalit / AP
Ariel Schalit / AP

Okupuotame Vakarų Krante Izraelio kariai penktadienį nušovė palestinietį, bandžiusį automobiliu į juos įsirėžti, pranešė medikai.

Kariuomenė pranešė, kad kariai neutralizavo vairuotoją, kuris automobiliu rėžėsi į žmones netoli karinio posto į pietus nuo Hebrono.

Gelbėjimo tarnyba „Magen David Adom“ pranešė, kad suteikė pagalbą vienam vidutinio sunkumo būklės žmogui ir dar trims lengvai sužeistiems asmenims.

Palestiniečių sveikatos apsaugos ministerija įtariamąjį įvardijo kaip Amro Abu Husseiną. 

Izraelis yra okupavęs Vakarų Krantą nuo 1967 metų Šešių dienų karo. Smurtas palestiniečių teritorijose yra suaktyvėjęs jau beveik tris mėnesius, tęsiantis Izraelio ir Gazos Ruožą valdančios grupuotės „Hamas“ karui.

Islamistų grupuotės „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, šiemet okupuotame Vakarų Krante žuvo daugiau kaip 520 palestiniečių, iš jų mažiausiai 314 žuvo nuo spalio 7 dienos, kai prasidėjo karas su Izraeliu.

Maži kvadrokopteriai padeda Izraeliui orientuotis Gazos požeminiuose tuneliuose

14:50

Imago / Scanpix nuotr./Izraelio kvadrokopteris
Imago / Scanpix nuotr./Izraelio kvadrokopteris

Izraelio kariuomenė išbandė įvairius „Hamas“ tunelių Gazoje tyrinėjimo metodus: robotus, robotus-šunis ir tikrus šunis. Tačiau ji greitai suprato, kad pigiausias ir veiksmingiausias požeminių labirintų, kurie gali tapti mirtinais spąstais kariams, tyrinėjimo būdas yra nedidelis kvadrokopterinis dronas.

Tai ne tik tuneliai. Tankiame Gazos miesto mūšio lauke Izraelio kariuomenė, prieš siųsdama karius, skraidina šiuos kvadrokopterius – iš esmės mažus sraigtasparnius su keturiais rotoriais – į pastatus. Šie prietaisai taip pat teikia mažesniems daliniams oro žvalgybos duomenis ir naudojami kaip valdomoji amunicija, rašo laikraštis „The Wall Street Journal“.

Šie maži dronai yra tik viena iš naujų Izraelio bepiločių orlaivių arsenalo dalių, kuri, kariškių teigimu, yra labai svarbi mažinant jų nuostolius, kai jie sparčiai žengia į tankiai apgyvendintą, gerai įtvirtintą ir gausiai užminuotą mūšio lauką.

Izraelis taip pat turi didelį bepiločių orlaivių parką, kurių kai kurie dideli kaip naikintuvai F-16, o kiti pakankamai maži, kad juos būtų galima nešiotis ant kareivio nugaros, ir kurie atlieka stebėjimo, žvalgybos ir oro smūgių operacijas – Izraelis pripažino, kad pirmą kartą tai padarė praėjusiais metais. Didžiausi orlaiviai gali pakilti į 13 km aukštį ir išbūti ore beveik pusantros paros, o mažiausi orlaiviai skrenda 1,5 km aukštyje ir gali išbūti ore kelias valandas.

Izraelio kariuomenės pareigūnai sako, kad šie bepiločiai orlaiviai vis dar yra labai svarbus kariuomenės paramos pagrindas. Tačiau pasirodo, kad maži, pigūs kvadrokopteriniai dronai daugeliu atžvilgių yra naudingesni kai kuriose mūšio lauko dalyse, pavyzdžiui, tuneliuose.

Maždaug prieš dešimtmetį Izraelio nacionalinio saugumo taryba svarstė, ar kvadrokopteriniai dronai turės įtakos mūšio laukui, ir padarė išvadą, kad ne, sakė buvęs Izraelio nacionalinio saugumo patarėjas Jacobas Nagelis.

Dabar jis sakė: „Gazos Ruože jų pilna.“

Tai, kad vis dažniau naudojami maži komerciniai bepiločiai orlaiviai, matyti iš konfliktų visame pasaulyje. Tiek Rusija, tiek Ukraina stebėdamos ir vykdydamos atakas daug naudojosi kvadrokopteriais, o „Hamas“ per spalio 7 d. išpuolį naudojo nedidelius dronus. Nuo to laiko tūkstančiai komercinių dronų pateko į mūšio lauke esančių Izraelio karių ir apsiginti norinčių civilių rankas.

Kvadrokopteris tapo gelbėjimosi ratu mažesniems, mažiau aprūpintiems Izraelio daliniams, pavyzdžiui, tiems, kuriuos sudaro po „Hamas“ išpuolių į mūšį pakviesti rezervistai.

Stopkadras/Izraelis aptiko didžiausią „Hamas“ tunelį: juo galėjo važiuoti mašinos
Stopkadras/Izraelis aptiko didžiausią „Hamas“ tunelį: juo galėjo važiuoti mašinos

Tačiau nesitikėta, kad dronai bus naudojami tuneliams tirti. Iš pradžių Izraelis naudojo sunkiasvorius robotus, sujungtus su paviršiumi kabeliu, kad išžvalgytų šimtus kilometrų „Hamas“ po Gazos Ruožu iškastų tunelių. Tačiau tunelių grindys dažnai būna užverstos šiukšlėmis, kurios užkliudydavo robotus, o kai kurios perėjos pasirodė esančios per siauros, kad būtų galima jas valdyti.

Izraelis taip pat bandė naudoti robotus šunis, tačiau jie yra brangūs ir sunkūs.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelio dronas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelio dronas

Nedideli dronai gali sudaryti trimačius tunelių žemėlapius, yra visiškai nepririšti ir gali pralįsti pro mažas erdves. Jie taip pat gali sukurti savo ryšių tinklus po žeme, kai kiekvienas mažas dronas nuskrenda tiek, kiek gali, ir tik tada tampa nauju retransliacijos mazgu, leidžiančiu kitam dronui nuskristi toliau.

Ne tik Izraelis nesugebėjo iš pradžių numatyti, kokie svarbūs kvadrokopteriai taps karo zonose. JAV kariuomenė daugelį metų daugiausia dėmesio skyrė didesnių ir brangesnių dronų kūrimui ir tik per vėlai suprato, kad užleido mažų dronų rinką Kinijai.

Šiandien Kinijos bendrovė „SZ DJI Technology“ yra didžiausia pasaulyje plataus vartojimo dronų gamintoja, o jos nebrangūs kvadrokopteriai tapo populiarūs mūšio lauke, skelbia „The Wall Street Journal“.

Karo Gazos ruože pradžioje, kai buvo skubama mažus dronus perduoti į izraeliečių rankas, daugelis iš jų buvo siunčiami Kinijoje pagaminti DJI dronai, sakė su Izraelio kariuomene bendradarbiaujančių privačių dronų bendrovių darbuotojai.

Viename Izraelio kariuomenės paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip kariai nuleidžia DJI Mavic 3 droną į tunelį po ligoninės kompleksu Gazos mieste.

Izraelis netrukus uždraudė Gazos ruože naudoti DJI dronus, sakė privačių dronų bendrovių darbuotojai. Kinijoje pagamintų dronų, kurie nėra skirti mūšio laukui, operatorius galima surasti naudojant nestandartinę techninę įrangą, kurią „Hamas“ greičiausiai galėtų įsigyti.

Aukšto rango Izraelio kariuomenės pareigūnas teigė, kad buvo stengiamasi standartizuoti, kokius dronus kariai gali naudoti mūšio lauke.

„Vienas iš svarbiausių [Izraelio pajėgų] įsigijimo prioritetų šiuo metu yra bepiločiai orlaiviai, skirti naudoti įkaitų gelbėjimo operacijose „Hamas“ tuneliuose ir požeminėje aplinkoje“, – sakė JAV bepiločių orlaivių bendrovės BRINC generalinis direktorius Blake'as Resnickas.

B.Resnickas teigė, kad gruodžio mėn. pradžioje lankėsi Izraelyje, kur Izraelio kariuomenė įsigijo keletą bendrovės dronų „LEMUR 2“, skirtų paieškos ir gelbėjimo operacijoms. Pasak B.Resnicko, šie dronai pirmiausia naudojami įkaitų gelbėjimo operacijoms „Hamas“ tuneliuose ir požeminėje aplinkoje.

Izraelio kariuomenė atsisakė komentuoti, kokius dronus ji naudoja Gazos Ruože.

Avivas Shapira, vienas iš Izraelio dronų bendrovės XTEND įkūrėjų ir generalinis direktorius, prieš kelerius metus pirmą kartą pradėjo bendradarbiauti su Izraelio kariuomene, siekdamas kvadrakopteriais numušti padegamuosius balionus, kuriuos Gazos Ruožo gyventojai, kai kurie iš jų „Hamas“ ar kitų kovotojų grupuočių nurodymu, siųsdavo į netoliese esančius Izraelio ūkius, kad sukeltų didelius gaisrus.

Dabar, pasak jo, Izraelio kariuomenė naudoja bendrovės dronus įvairiais tikslais Gazos Ruože. Kai kurie jų patenka į tunelius. Kiti gali išdaužti langus ir tyrinėti pastatų vidų. Kituose įrengtos robotinės rankos, gabenančios nedidelį krovinį, pavyzdžiui, nedidelį lipnų sprogmenį, gali atidaryti duris, įskristi į vidų ir numesti granatas.

Mažuose „XTEND“ dronuose „Xtender“, kurių svoris – apie 150 gramų, įrengtos kameros, galinčios realiuoju laiku kurti trimačius žemėlapius, todėl jie gali skraidyti patalpose ir tuneliuose po žeme. Po žeme dronai gali veikti kaip radijo retransliatoriai, padedantys operatoriui pasiekti tolimiausią droną.

Šios funkcijos, iš pradžių sukurtos naudoti patalpose, dabar tapo būtinos naudoti lauke Gazoje, sakė A.Shapira, nes tiek „Hamas“, tiek Izraelis slopina GPS sistemas navigacijai ir radijo signalus ryšiams.

Vienas operatorius taip pat gali valdyti kelis dronus. Naudodamasis virtualios realybės ausinėmis su funkcija vaizdas vaizde, operatorius gali naudoti vieną droną, kad įsiveržtų į pastatą pro langą ar duris, o antrąjį nuskraidinti prie įėjimo ir papildomai stebėti. Tuo tarpu trečiasis gali ieškoti taikinio pastate.

„Nustatėme, kad trys yra stebuklingas skaičius“, – sakė A.Shapira.

Izraelis bombarduoja Pietų Gazą, „Hamas“ pareigūnai laukiami Kaire derėtis dėl paliaubų

13:18

„Reuters“/„Scanpix“/Izraelio smūgis Rafos miestui
„Reuters“/„Scanpix“/Izraelio smūgis Rafos miestui

Egiptas penktadienį priims islamistų grupuotės „Hamas“ aukšto lygio delegaciją deryboms, kuriomis siekiama užbaigti beveik 12 savaičių trunkantį karą su Izraeliu, nuniokojusį Gazos Ruožą.

Susitikimas Kaire rengiamas tuo metu, kai apgultos palestiniečių teritorijos pietuose ir centre vyksta kovos, kurias sukėlė spalio 7 dieną „Hamas“ įvykdytas kruvinas išpuolis prieš Izraelį.

Ketvirtadienį Palestiniečių Raudonojo Pusmėnulio draugija pranešė, kad per pastarąsias dvi dienas per Izraelio apšaudymą netoli vienos Gazos Ruožo ligoninės teritorijos pietuose žuvo 41 žmogus.

Raudonojo Pusmėnulio pareiškime teigiama, kad per Izraelio smūgius netoli Chan Juniso ligoninės „al Amal“ nukentėjo ir perkeltieji asmenys, ieškantys prieglobsčio.

JT humanitarinės pagalbos biuras teigė, kad pastarosiomis dienomis suintensyvėjus kovoms aplink Deir al Baloje ir Chan Juniso miestus, į pietinį Rafos pasienio miestą atvyko dar apie 100 tūkst. perkeltųjų asmenų.

Penktadienį Izraelio kariuomenė pranešė, kad jos pajėgos „plečia operaciją Chan Junise“ ir per pastarąją parą „likvidavo dešimtis teroristų“ visame Gazos Ruože.

AFPTV filmuotoje medžiagoje matyti, kaip anksti penktadienį po naujų smūgių virš Rafos, esančios netoli Egipto, kilo dūmai.

Ketvirtadienį „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad per Izraelio apšaudymą Šabūros stovykloje Rafache žuvo 20 žmonių, daugiausia moterų ir vaikų.

Plačiau skaitykite ČIA.

Naujo karo grėsmė: kodėl kyla platesnio konflikto Artimuosiuose Rytuose rizika

11:27

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jemeno sukilėliai husiai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jemeno sukilėliai husiai

JAV smūgiai taikiniams Irake ir nauji husių kovotojų išpuoliai prieš laivybą Raudonojoje jūroje – naujausi įspėjamieji ženklai, kad karas Gazoje gali peraugti į platesnio masto konfliktą, destabilizuojantį Artimuosius Rytus, rašo naujienų agentūra „Bloomberg“.

„Akivaizdu, kad kuo ilgiau Izraelio ir „Hamas“ karas tęsis tokiu kinetiniu intensyvumu, tuo didesnė tikimybė, kad įvyks tam tikra eskalacija“, – sakė „Carnegie Endowment for International Peace“ vyresnysis bendradarbis Aaronas Davidas Milleris, buvęs JAV pareigūnas, patarinėjęs valstybės sekretoriams Artimųjų Rytų klausimais.

Dėl grupuočių skaičiaus, taip pat dėl Izraelio karinių operacijų ir galimų Irano atsako veiksmų nenuspėjamumo sunku prognozuoti, kada konkretūs incidentai gali peraugti į platesnio masto eskalaciją. Tačiau A.Milleris teigė, kad JAV tikriausiai bus priverstos veikti atkakliau, jei regioninė grupuotė nužudys JAV tarnybos narius. „Jei būsime tiesiogiai užpulti ir žus amerikiečiai, tuomet reikės reaguoti daug, daug griežčiau“, – sakė jis.

Plačiau skaitykite ČIA.

Paaiškėjo, kad Izraelis pernai atakavo Iraną

10:47

AFP/ „Scanpix“ nuotr./Naftali Bennettas
AFP/ „Scanpix“ nuotr./Naftali Bennettas

Buvęs Izraelio ministras pirmininkas Naftali Bennettas laikraštyje „Wall Street Journal“ prisipažino, kad 2022 m. vasarį Izraelis atakavo Irano teritoriją, ir užsiminė, kad tų pačių metų gegužę nužudė aukšto rango Irano pareigūną.

„Po to, kai Iranas 2022 m. vasario mėn. surengė dvi nesėkmingas bepiločių orlaivių atakas prieš Izraelį, Izraelis sunaikino Irano teritorijoje esančią bepiločių orlaivių bazę. 2022 m. kovą Irano teroro padalinys bandė nužudyti Izraelio turistus Turkijoje ir jam nepavyko. Netrukus po to Teherano centre buvo nužudytas to paties padalinio vadas“, – sakė jis.

„Hamas“ įkaitė Mia Schem: mane operavo be nuskausminamųjų

10:14

13 kanalo nuotr./Mia Schem
13 kanalo nuotr./Mia Schem

Į laisvę paleista įkaitė Mia Schem sako, kad po to, kai spalio 7 d. „Hamas“ ją sužeidė į ranką ir pagrobė dykumos festivalio metu, ji tris dienas praleido Gazos ligoninėje su prie plastiko gabalo pririšta ranka.

21 metų M. Schem interviu, kurį penktadienio vakarą planuojama parodyti per 12-ąjį Izraelio televizijos kanalą, ištraukoje sako, kad po to, kai atvyko į Gazą, tris dienas praleido ligoninės kambaryje, kol ją perkėlė į operacinę, kur jai buvo atlikta procedūra be anestetikų ar nuskausminamųjų.

„Mačiau chirurgą, bet nemačiau jo veido, – pasakojo ji. – Jis pažvelgė į mane ir pasakė: „Jūs negrįšite namo gyva.“

Interviu kitam televizijos kanalui ji prieš tai sakė, kad nelaisvėje Gazos Ruože patyrė pragarą, panašų į Holokaustą.

„Man svarbu atskleisti tiesą apie žmones, kurie gyvena Gazoje, apie tai, kas jie iš tikrųjų yra“, – kalbėjo ji vaizdo įraše. – Visi ten yra teroristai.“

M.Schem sakė supratusi, kad nelaisvėje buvo laikoma šeimos namuose ir kad visa šeima, įskaitant moteris ir vaikus, buvo susijusi su „Hamas“.

M.Schem buvo paleista iš nelaisvės Gazos Ruože paskutinę paliaubų dieną lapkričio pabaigoje.

Izraelio pajėgos plečia operacijas Chan Juniso rajone

10:01

Izraelio gynybos pajėgos pareiškė, kad plečia operacijas Chan Juniso rajone, o kariai pradeda puolimą prieš „Hamas“ smogikus pietiniame mieste, rašo leidinys „The Times of Israel“.

Teigiama, kad vieno incidento metu desantininkų brigados kariai pastebėjo iš tunelio šachtos išeinantį „Hamas“ kovotoją su prieštankiniu nešiojamu ginklu ir, atsakydami į tai, metė į jį ir į tunelį granatas.

Izraelio gynybos pajėgos/ „Mannie's War Room“/ „Telegram“/Izraelio kariai
Izraelio gynybos pajėgos/ „Mannie's War Room“/ „Telegram“/Izraelio kariai

Desantininkai taip pat atpažino pastate esančius „Hamas“ smogikus bei nukreipė į juos tankų ugnį, pranešime skelbia Izraelio gynybos pajėgos.

Tuo tarpu šiaurinėje Gazos Ruožo dalyje, pasak Izraelio kariuomenės, 460-oji šarvuotoji brigada keliuose mūšiuose, įskaitant aviacijos smūgius, snaiperių ugnį, kulkosvaidžių ugnį ir tankų apšaudymą, nukovė dešimtis „Hamas“ grupuotės smogikų.

Džabalijoje 261-oji brigada atliko kratą „Hamas“ kovotojo namuose, rado ginklų ir „Hamas“ dokumentų, nurodė Izraelio pajėgos.

Penktadienį bus nagrinėjamas Egipto planas dėl paliaubų

09:32

Penktadienį „Hamas“ delegacija turi atvykti į Kairą, kad išnagrinėtų Egipto planą dėl paliaubų, kuriomis būtų užbaigtas karas Gazoje, sakė „Hamas“ pareigūnas.

Planas praėjusią savaitę buvo pateiktas „Hamas“ ir „Islamo džihado“, kuris taip pat kovoja su Izraelio pajėgomis šioje teritorijoje, pareigūnams.

Pasak „Hamas“ artimų šaltinių, Kairo trijų pakopų plane numatytos atnaujinamos paliaubos, laipsniškas „Hamas“ laikomų įkaitų paleidimas mainais į Izraelyje kalinamus palestiniečius ir galiausiai paliaubos, kuriomis būtų užbaigtas karas, kilęs dėl spalio 7 d. mirtino išpuolio prieš Izraelį, praneša „Agence France-Presse“.

Jame taip pat numatyta, kad po derybų, kuriose dalyvaus „visos palestiniečių frakcijos“, bus sudaryta palestiniečių technokratų vyriausybė, kuri bus atsakinga už pokario Gazos valdymą ir atstatymą.

Apie planuojamą vizitą ketvirtadienį AFP pranešė „Hamas“ pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

Praėjusį mėnesį Kataras, remiamas Egipto ir Jungtinių Valstijų, padėjo tarpininkauti sudarant pirmąją savaitę trukusias paliaubas, pagal kurias 80 Izraelio įkaitų buvo išlaisvinti mainais į 240 palestiniečių kalinių.

Izraelio pajėgos apšaudė pagalbos konvojų

09:05

Izraelio kariai apšaudė pagalbos konvojų, grįžtantį iš šiaurinės Gazos Ruožo dalies Izraelio kariuomenės nurodytu maršrutu, pranešė Jungtinių Tautų Palestinos pabėgėlių tarnybos (UNRWA) direktorius Gazos Ruože Thomas White'as.

„Mūsų tarptautinio konvojaus vadovas ir jo komanda nenukentėjo, tačiau viena transporto priemonė buvo apgadinta – pagalbos darbuotojai niekada neturėtų būti taikinys“, – teigė jis.

 

JAV karo laivas Raudonojoje jūroje numušė Jemeno husių paleistą droną ir raketą

08:57

JAV karo laivas ketvirtadienį numušė droną ir priešlaivinę balistinę raketą, kuriuos paleido Irano remiami Jemeno husių sukilėliai, pranešė JAV kariuomenė.

Husiai ne kartą atakavo laivus itin svarbiame Raudonosios jūros laivybos kelyje, vykdydami smūgius, kurie, pasak jų, yra skirti solidarizuotis su palestiniečiais Gazos Ruože, kur Izraelis kovoja su kovotojų grupuote „Hamas“.

„USS Mason“ (DDG 87) pietinėje Raudonosios jūros dalyje numušė vieną droną ir vieną priešlaivinę balistinę raketą, kuriuos paleido husiai“, – sakoma JAV Centrinio štabo (CENTCOM) pranešime, kuriame minimas valdomų raketų eskadrinis minininkas.

U.S. Navy / ZUMAPRESS.com
U.S. Navy / ZUMAPRESS.com

„Nė vienas iš 18 vietovėje buvusių laivų nenukentėjo ir apie sužeistuosius nepranešta“, – sakė CENTCOM ir pridūrė, kad nuo spalio vidurio tai buvo 22-as husių bandymas užpulti tarptautinius laivus.

Išpuoliai kelia pavojų tranzito maršrutui, kuriuo gabenama iki 12 proc. pasaulinės prekybos, todėl anksčiau šį mėnesį Jungtinės Valstijos įsteigė tarptautinę karinio jūrų laivyno operatyvinę grupę Raudonosios jūros laivybai apsaugoti.

Be JAV karinių veiksmų, Iždo departamentas ketvirtadienį paskelbė sankcijas tinklui, dalyvaujančiam finansuojant husių išpuolius.

Departamentas nurodė, kad sankcijas įvedė Jemeno sostinės Sanos valiutos keityklų asociacijos vadovui ir trims Jemeno ir Turkijos valiutos keitykloms, atsakingoms už, kaip teigiama, Irano finansinės paramos husiams srauto palengvinimą.

Po netoliese įvykusio Izraelio oro antskrydžio Rafos ligoninėje kilo chaosas: žuvo mažiausiai 20 žmonių

07:29

Kuveito ligoninę Rafos mieste, Gazos Ruožo pietuose, užplūdo nukentėjusieji po Izraelio aviacijos smūgio į netoliese esantį pastatą, kuriame, kaip pranešama, buvo laikomi perkeltieji civiliai.

Pasak Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos, mažiausiai 20 žmonių žuvo ir dešimtys buvo sužeisti.

Sužeistuosius į ligoninę skubiai atvežė greitosios pagalbos automobiliai, o civiliai gyventojai juos nešė antklodėse.

Izraelio gynybos pajėgos iš karto jokių komentarų nepateikė.

„Reuters“/„Scanpix“/Izraelio smūgis Rafos miestui
„Reuters“/„Scanpix“/Izraelio smūgis Rafos miestui

 

Izraelis nesiims jokių veiksmų prieš karius, kurie Gazoje nužudė tris belaisvius izraeliečius

07:16

Izraelio kariuomenė baigė trijų izraeliečių belaisvių nužudymo tyrimą ir pareiškė, kad incidento buvo galima išvengti, tačiau drausminės nuobaudos kariams nebus taikomos, nes ataka „nebuvo piktybiška“.

Gruodžio 15 d. Gazos mieste Izraelio pajėgos nušovė tris Izraelio belaisvius – Yotamą Haimą, Samerą Talalką ir Aloną Shamrizą, kurie išėjo iš pastato be marškinėlių, mojavo balta vėliava ir hebrajų kalba šaukė, kad kariai jų nešaudytų.

Pasak tyrimo ataskaitos, du iš belaisvių buvo nužudyti iš karto, kai tik išėjo iš pastato, o trečiasis nubėgo atgal į vidų.

Izraelio vadas davė įsakymą savo pajėgoms nustoti šaudyti, tačiau du kareiviai, kurie neišgirdo įsakymo „dėl netoliese esančio tanko keliamo triukšmo“, nužudė trečiąjį belaisvį, kai šis antrą kartą išlindo iš pastato.

„Trys pagrobtieji nejudėjo grėsmingai ir laikė baltą vėliavą“, – sakoma ataskaitos išvadose.

„Štabo viršininkas pareiškė, kad pagrobtųjų sužalojimo buvo galima išvengti. Kartu štabo viršininkas patikslino, kad incidento metu nebuvo jokios piktos valios, o kariai atliko teisingus veiksmus pagal savo tuometinį supratimą apie incidentą“, – priduriama jame.

Po Izraelio smūgio centrinei Gazos pabėgėlių stovyklai pranešta apie aukas

07:11

Izraelio smūgis Gazos Ruožo centre esančioje Nuseirato pabėgėlių stovykloje, kaip pranešė vietoje dirbantys žurnalistai, pareikalavo kelių žuvusiųjų ir sužeistųjų.

Palestinos naujienų agentūra „Wafa“, remdamasi medicinos šaltiniais, pranešė, kad per smūgį žuvo iki 20 žmonių, o daug kitų vis dar dingę ir galbūt įstrigę po griuvėsiais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Izraelis smūgiavo Gazos Ruožui
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Izraelis smūgiavo Gazos Ruožui

 

Paskutinis atnaujinimas 2023-12-29 07:11

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius