-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Izraelio kariui trenkusi palestiniečių paauglė nuteista kalėti aštuonis mėnesius

Palestiniečių protestų simboliu tapusi paauglė Ahed Tamimi trečiadienį buvo nuteista aštuonis mėnesius kalėti už antausius ir spyrius porai Izraelio kareivių prie jos namų Vakarų Krante.
Ahed Tamimi
Ahed Tamimi / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

A.Tamimi byla sukėlė didelį triukšmą Izraelyje, patraukė tarptautinį dėmesį ir pavertė šią 17-metę palestiniečių didvyre.

Jos advokatė Gaby Lasky sakė, kad ji sutiko su bausme pagal susitarimą su prokurorais. Taip ji išvengė rimtesnių kaltinimų, dėl kurių galėjo būti nuteista kalėti ne vienus metus.

Pagal susitarimą, jei gerai elgsis, į laisvę ji išeis gegužės mėnesį. Jai taip pat skirta bauda, prilygstanti maždaug 1,1 tūkst. eurų.

VIDEO: Ahed Tamimi trenkia Izraelio kariui

Teisėjas pritarė panašiam susitarimui su A.Tamimi motina Nariman, kuri buvo apkaltinta kurstymu.

„Tai neteisybė, šis teismas sukurtas engti palestiniečius“, – sakė merginos tėvas Bassemas. Pasak jo, jie priėmę susitarimą todėl, kad jiems buvo grasinama trejų metų kalėjimo bausme.

A.Tamimi šalininkė izraelietė po sprendimo paskelbimo skėlė antausį prokurorui ir buvo areštuota.

A.Tamimi buvo areštuota gruodžio mėnesį, pasirodžius filmuotai medžiagai, kurioje matyti, kaip ji spardo kareivius prie savo namų Vakarų Krante. Nors kai kas gyrė karius už pademonstruotą santūrumą, griežtosios linijos politikai kritikavo, jų nuomone, silpną reakciją ir ragino imtis griežtesnių veiksmų prieš šią merginą, kurios šeima jau seniai vaidijasi su izraeliečiais.

VIDEO: Vakarų Krante palestinietis nukreipė savo automobilį į Izraelio karius ir buvo nušautas

Tačiau merginos, kuriai už grotų sukako 17, teismas sulaukė tarptautinės kritikos. Vieno Izraelio pareigūno pripažinimas, jog parlamentas jo prašymu tyrė, ar šviesiaplaukei mėlynakei Tamimi yra „tikri“ palestiniečiai, išprovokavo kaltinimus rasizmu ir padidino susidomėjimą byla.

Byla susijusi su tuo, kas laikytina teisėtu priešinimusi į daugiau kaip 50 metų trunkantį Izraelio valdymą milijonų palestiniečių atžvilgiu per 1967-ųjų karą užimtose teritorijose.

„Okupacijos sąlygomis teisingumo nėra ir mes esame neteisėtame teisme“, – žurnalistams teismo salėje sakė A.Tamimi.

Jos šalininkai mato drąsią mergaitę, iš pykčio mušusią karius, kai sužinojo, kad Izraelio kariai sunkai sužeidė jos 15 metų pusbrolį, kuriam gumine kulka iš arti buvo šauta į galvą. Tai įvyko per susirėmimus netoliese, svaidant akmenis.

Izraelyje ji yra laikoma arba naivia paaugle, kuria manipuliuoja vyresnieji šeimos nariai, arba grėsme Izraelio karinei atgrasymo priemonei. Incidentas taip pat išprovokavo debatus dėl kareivių atsisakymo veikti.

Izraelis A.Tamimi veiksmus laiko kriminaliniu nusikaltimu ir apkaltino ją užpuolimu bei kurstymu, už kuriuos skiriamas įkalinimas iki 14 metų.

Byla atkreipė dėmesį į sistemą, pagal kurią Vakarų Krante palestiniečius teisia Izraelio kariniai teismai, o izraeliečius naujakurius – civiliniai teismai.

Tokią sistemą kritikavo tarptautinės teisių gynimo organizacijos. Kariniuose teismuose apkaltinamieji nuosprendžiai priimami beveik 100 proc. atvejų, iš dalies dėl to, kad labai daug palestiniečių priima susitarimus su kaltintojais. Pasak kritikų, pagal šią sistemą palestiniečiai turi labai mažai teisių ir dažnai būna priversti rinktis susitarimus. Kasmet kariniuose teismuose teisiama šimtai nepilnamečių palestiniečių.

„Ahed po kelių mėnesių bus namuose, bet Izraelis šį vaiką už grotų aštuoniems mėnesiams siunčia už kvietimą protestuoti ir antausį kareiviui, po grasinimų įkalinti ją ilgiems metams“, – sakė tarptautinės nevyriausybinės organizacijos „Human Rights Watch“ direktorė Artimiesiems Rytams Sarah Leah Whitson.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius