Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 22 /09:35

Izraelio parlamentas žengė dar vieną žingsnį naujų rinkimų link

Izraelio įstatymų leidėjai antradienį atmetė teisės akto projektą, kuris būtų suteikęs vyriausybei daugiau laiko biudžetui priimti.
Benjaminas Netanyahu
Benjaminas Netanyahu / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Šis žingsnis sustiprino tikimybę, kad parlamentas bus paleistas ir šaliai teks rengti jau ketvirtus rinkimus per trumpesnį nei dvejų metų laikotarpį.

Izraelio koalicinė vyriausybė, kurią spaudžiami aplinkybių nenoromis sudarė premjeras Benjaminas Netanyahu ir jo politinis varžovas, gynybos ministras Benny Gantzas, jau kurį laiką yra atsidūrusi prie žlugimo slenksčio.

Pagal dabartinį susitarimą tarp B.Netanyahu dešiniojo sparno partijos „Likud“ ir B.Gantzo centro kairiųjų partijos „Mėlyna ir balta“, koalicija vėliausiai iki trečiadienio vidurnakčio turi sutarti dėl šių metų biudžeto.

Jei 2020-ųjų biudžetas nebus priimtas, Izraelio 120 vietų parlamentas bus paleistas ir tikriausiai jau kovo mėnesį bus rengiami nauji Kneseto rinkimai.

Buvęs kariuomenės vadas B.Gantzas kaltina B.Netanyahu, esą šis atsisako pritarti biudžetui dėl asmeninių politinių priežasčių.

Trejiems metams sudaryta koalicinė sutartis numato, kad B.Netanyahu 18 mėnesių eis vyriausybės vadovo pareigas, o B.Gantzas turės pakaitinio ministro pirmininko statusą. 2021 metų lapkritį jie turėtų apsikeisti postais.

B.Gantzas tvirtino, kad koalicija turi priimti biudžetą, apimantį 2020 ir 2021 metus. Anot jo, Izraeliui reikia stabilumo po rimčiausios šalies istorijoje politinės krizės ir bandant atgaivinti ekonomiką, kurią smarkiai paveikė koronaviruso pandemija.

B.Netanyahu atsisako pritarti 2021 metų biudžetui.

Anot kritikų, tai premjero politinė taktika, skirta kurstyti nestabilumą koalicijoje, kad jam būtų lengviau sužlugdyti vyriausybę, kai artės laikas perduoti valdžią B.Gantzui.

Sekmadienį vėlai vakare „Mėlyna ir balta“ pareiškė pasiekusi susitarimą su „Likud“ dėl teisės akto projekto, kuris suteiktų vyriausybei daugiau laiko biudžetui priimti.

Projektas numatė galutinį terminą 2020 metų biudžetui patvirtinti atidėti iki gruodžio 31 dienos. Tokiu atveju vyriausybė 2021 metų biudžetą būtų turėjusi priimti iki sausio 5-osios.

Anksčiau pirmadienį būta ženklų, kad projektas gali būti priimtas. Tačiau vėliau B.Netanyahu ir B.Gantzas vėl įsivėlė į žodžių karą.

Premjeras sakė, kad B.Gantzas „nusprendė išsižadėti duotų pažadų“, ir kaltino gynybos ministrą, esą šis „per koronaviruso krizę stumia [Izraelį] į nereikalingus rinkimus“.

B.Gantzas savo ruožtu sakė pateikęs B.Netanyahu aiškias sąlygas, kurios leistų išvengti dar vienų rinkimų.

„Jei „Likud“ nepatenkins mūsų reikalavimų, eisime į rinkimus aukštai pakelta galva“, – sakė jis.

Per balsavimą už teisės akto projektą pasisakė 47 deputatai, prieš balsavo 49 įstatymų leidėjai.

„Mes laimėsime“

Tiek B.Netanyahu, tiek B.Gantzas turi priežasčių vengti naujų rinkimų.

Šeštadienį premjerui buvo sušvirkšta pirmoji iš dviejų vakcinos nuo koronavirusinės infekcijos dozių, šalyje prasidėjus skiepijimo nuo COVID-19 kampanijai. Tačiau Izraelio ekonomika tebėra pandemijos sukeltos krizės gniaužtuose.

Įtakingas dešiniojo sparno politikas Gideonas Saaras paliko „Likud“ ir steigia naują partiją, norėdamas mesti iššūkį vyriausybės vadovui.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gideonas Saaras
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gideonas Saaras

Pastarojo meto viešosios nuomonės apklausos rodo, kad G.Saaras gali pervilioti nemažą dalį B.Netanyahu elektorato, jei rinkimai įvyktų netolimoje ateityje.

Jei rinkimai būtų rengiami kovą, B.Netanyahu tektų užsiimti rinkimų kampanija ir tuo pat metu dalyvauti teismo posėdžiuose, kur bus nagrinėjama jam iškelta byla dėl kyšininkavimo, sukčiavimo ir piktnaudžiavimo pasitikėjimu.

Premjeras kaltinamas nederamų brangių dovanų priėmimu ir neteisėtomis paslaugomis mainais į palankų jo nušvietimą žiniasklaidoje. B.Netanyahu tvirtina nenusižengęs įstatymams.

Kalbėdamas greta stovint JAV prezidento Donaldo Trumpo žentui ir aukšto rango patarėjui Jaredui Kushneriui, kuris pirmadienį lankėsi Jeruzalėje, B.Netanyahu išreiškė įsitikinimą, kad laimėtų rinkimus, jeigu jie būtų sušaukti.

„Mes nenorime rinkimų“, – sakė premjeras.

„Tačiau jei rinkimai bus mums primesti, mes laimėsime, nes visi mato mūsų pasiekimus“, – kalbėjo jis, paminėdamas istorinius susitarimus su keliomis arabų valstybėmis dėl santykių normalizavimo, taip pat pradėtą nacionalinę vakcinavimo kampaniją.

Tuo metu B.Gantzas, regis, praranda politines pozicijas.

Buvusio kariuomenės vado partija „Mėlyna ir balta“ balandį skilo, kai jis priėmė sprendimą sudaryti susitarimą su B.Netanyahu, o pastarojo meto viešosios nuomonės apklausos rodo, kad ši politinė jėga iškovotų nedaug mandatų, jei rinkimai įvyktų greitu metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius