-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelio premjeras apklaustas tyrime dėl korupcijos

Izraelio policija pirmadienį apklausė vyriausybės vadovą Benjaminą Netanyahu dėl įtarimų, kad jis gavo dovanų iš verslininkų. Tris valandas trukusi premjero apklausa buvo surengta atliekant korupcijos tyrimą, kuris sukrėtė šalies politinę areną.
Benjaminas Netanyahu
Benjaminas Netanyahu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tyrėjai B.Netanyahu apklausė jo rezidencijoje Jeruzalės centre, įspėję apie „įtarimus gavus naudos“, po apklausos sakė policijos atstovas spaudai ir pridūrė, jog daugiau nebus pateikta jokių detalių.

Prieš apklausą B.Netanyahu paneigė padaręs kokį nors teisės pažeidimą ir paragino savo politinius oponentus „nešvęsti“ anksčiau laiko.

Teisingumo ministerijos išplatintame pranešime nurodoma, kad premjerą apklausė policijos kovos su korupcija skyriaus pareigūnai, ir priduriama, kad B.Netanyahu yra „įtariamas gavęs dovanų iš verslininkų“.

Jau ilgai trunkančio tyrimo metu aiškinamasi, ar turtingi verslininkai iš Izraelio ir užsienio siūlė dešimčių tūkstančių dolerių vertės dovanas, taip pat tiriamas dar vienas neįvardytas reikalas, skelbia šalies žiniasklaida.

Pranešama, kad generalinis prokuroras Avichai Mandelblitas nusprendė, kad turi būti vykdomas kriminalinis tyrimas, tačiau ši informacija oficialiai kol kas nepatvirtinta.

Pirmadienį prieš atvykstant policijos tyrėjams priešais vyriausybės vadovo rezidenciją Jeruzalės centre buvo pastatytos širmos, kad žurnalistai negalėtų jų nufilmuoti.

„Girdime visus žiniasklaidos pranešimus. Matome ir girdime šventinę nuotaiką ir atmosferą televizijos studijose ir opozicijos koridoriuose“, – sakė B.Netanyahu pirmadienį, kreipdamasis į savo partijos „Likud“ parlamentarus.

Vaizdo įrašas su premjero kreipimusi buvo paskelbtas jo „Facebook“ paskyroje.

„Noriu pasakyti jiems, kad dar nešvęstų. Neskubėkite. Jau sakiau jums ir pakartosiu: nieko nebus, nes nieko nėra. Jūs toliau pūsite karšto oro balionus, o mes toliau vadovausime Izraelio valstybei“, – sakė B.Netanyahu.

Daug mėnesių trunkantis tyrimas

Žiniasklaida praneša, kad policija šį tyrimą slapta pradėjo prieš maždaug aštuonis mėnesius ir neseniai pasiekė svarbų persilaužimą. Tyrimo metu buvo apklausta apie 50 liudininkų.

Liepą A.Mandelblitas pranešė nurodęs atlikti preliminarų tyrimą dėl neįvardijamo reikalo, susijusio su B.Netanyahu, tačiau nepateikė jokių detalių.

Tarp apklaustų asmenų yra Amerikos milijardierius ir Pasaulio žydų kongreso vadovas Ronaldas Lauderis, kuris, kaip įtariama, įteikė premjerui dovanų ir apmokėjo jo keliones, praneša Izraelio žiniasklaida.

R.Lauderis, kurio šeima įkūrė kosmetikos milžinę „Estee Lauder“, seniai laikomas B.Netanyahu sąjungininku.

B.Netanyahu praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio pabaigoje buvo pavedęs R.Lauderiui vesti derybas su tuometiniu Sirijos prezidentu Hafezu al Assadu.

B.Netanyahu pripažino gavęs pinigų iš Prancūzijos verslo magnato Arnaud Mimrano, kuris buvo nuteistas aštuonerius metus kalėti dėl 283 mln. erų vertės sukčiavimo schemos, susijusios su prekyba taršos leidimais bei mokesčiais.

B.Netanyahu biuras nurodė, kad premjeras 2001 metais, kai neužėmė jokio valdžios posto, gavo iš A.Mimrano 40 tūkst. JAV dolerių visuomeninei veiklai, įskaitant pasirodymus užsienyje, skirtus Izraelio reklamavimui.

Premjeras taip pat sulaukė tyrėjo dėmesio dėl numanomo intereso konflikto perkant povandeninius laivus iš vienos Vokietijos įmonės.

Žiniasklaida atkreipia dėmesį į galimą interesų konfliktą dėl sandoryje dalyvaujančio B.Netanyahu šeimos advokato Davido Shimrono, kuris yra ir povandeninius laivus gaminančios Vokietijos kompanijos „ThyssenKrupp“ atstovas Izraelyje.

Be to, gegužę Izraelio valstybės kontrolė paskelbė kritišką ataskaitą apie B.Netanyahu užsienio keliones 2003–2005 metais, kai jis ėjo finansų ministro pareigas. Į kai kurias iš šių kelionių B.Netanyahu vyko kartu su žmona ir vaikais.

67 metų B.Netanyahu premjero poste dirba ketvirtą kadenciją ir šiuo metu vadovauja dešiniausiai vyriausybei per Izraelio istoriją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius