Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelio premjeras B.Netanyahu prašo parlamento suteikti jam teisinę neliečiamybę

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu trečiadienį paprašė parlamento suteikti jam teisinę neliečiamybę.
Benjaminas Netanyahu
Benjaminas Netanyahu / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Premjeras šį žingsnį atliko praėjus kiek daugiau nei mėnesiui po to, kai jam buvo oficialiai pareikšti kaltinimai korupcija.

B.Netanyahu, ilgiausiai dirbantis Izraelio vyriausybės vadovas, kovoja dėl savo politinio išlikimo dviejuose frontuose – be kaltinimų korupcija, jam taip pat tenka susidurti su didžiuliu naujos centristų partijos spaudimu.

Premjerui oficialiai paprašius suteikti jam teisinę neliečiamybę, jo teismo procesas turėtų būti atidėtas mažiausiai keliems mėnesiams, nes įstatymų leidėjai dėl jo prašymo turėtų balsuoti tik po kovo 2 dieną numatytų visuotinių rinkimų.

Prašymas „atitinka įstatymus... [ir] siekį toliau dirbti jūsų ir Izraelio ateities labui“, sakė B.Netanyahu žurnalistams Jeruzalėje.

Jo atstovas spaudai Oferas Golanas vėliau patvirtino, kad prašymas buvo perduotas Izraelio parlamento pirmininkui.

Lapkritį Izraelio generalinis prokuroras Avichai Mandelblitas pareiškė B.Netanyahu kaltinimus dėl sukčiavimo, piktnaudžiavimo pasitikėjimu ir kyšininkavimo trijose atskirose korupcijos bylose.

Dešiniojo sparno partijos „Likud“ lyderis tvirtina esąs nekaltas ir kaltina prokurorus bei žiniasklaidą vykdant prieš jį raganų medžioklę.

Reaguodamas į premjero žingsnį, jo varžovas, centristų aljanso „Mėlyna ir balta“ lyderis Benny Gantzas pareiškė, kad „B.Netanyahu žino esąs kaltas“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Benny Gantzas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Benny Gantzas

B.Gantzas pridūrė, kad jis ir jo partija padarys viską, kad B.Netanyahu nebūtų suteikta neliečiamybė nuo baudžiamojo persekiojimo.

„Izraelyje visi lygūs prieš įstatymą“, – pabrėžė jis.

Pareigas einantis ministras pirmininkas privalo atsistatydinti tik jį nuteisus ir išnagrinėjus visus apeliacinius skundus.

„Sprendžia tik žmonės“

Tačiau teisės ekspertai paprašė Aukščiausiojo Teismo išaiškinti, ar premjerui, kuriam oficialiai pareikšti kaltinimai, prezidentas gali formuoti naują vyriausybę.

Antradienį trijų teisėjų kolegija pradėjo nagrinėti šį klausimą, tačiau nenurodė, kada paskelbs savo nutartį.

B.Netanyahu sprendimą kreiptis į Aukščiausiąjį Teismą pavadino spąstais.

Tačiau „aš esu tikras, kad Izraelio Aukščiausiasis Teismas nepaklius į šiuos spąstus“, sakė premjeras.

„Demokratinėje valstybėje niekas kitas, kaip tik žmonės sprendžia, kas jiems vadovaus“, – parašė B.Netanyahu antradienį socialiniame tinkle „Twitter“.

Premjeras trijose atskirose bylose kaltinamas korupcija, pradedant tūkstančių dolerių vertės dovanų priėmimu ir baigiant siūlymais keisti galiojančių įstatymus mainais į palankų nušvietimą žiniasklaidoje.

Nepaisant teisinių problemų B.Netanyahu turi tvirtą savo partijos palaikymą ir praėjusią savaitę didžiuliu atotrūkiu laimėjo „Likud“ lyderio rinkimus.

B.Netanyahu įveikė jam iššūkį metusį buvusį vidaus reikalų ministrą Gideoną Saarą, surinkęs 72,5 proc. balsų. Už jo varžovą balsavo 27,5 proc. „Likud“ narių.

Triuškinama premjero pergalė sustiprino jo pozicijas partijoje, kurioje jis dominuoja du dešimtmečius.

G. aaras nusprendė mesti iššūkį B.Netanyahu, kai premjerui po pernai balandį ir rugsėjį vykusių visuotinių rinkimų nepavyko suburti valdančiosios koalicijos.

Anot buvusio vidaus reikalų ministro, jis priėmė sprendimą dalyvauti lyderio rinkimuose „ne dėl „Likud“ idėjų“, bet todėl, kad nepasikeitus partijos vadovybei į valdžią gali ateiti kairiojo sparno vyriausybė.

„Likud“ ir aljansui „Mėlyna ir balta“ po balandį ir spalį vykusių rinkimų nepavyko sudaryti koalicijos, todėl tenka rengti trečius per trumpesnį nei vienerių metų laikotarpį rinkimus.

Premjeras žada laimėti kovą vyksiančius rinkimus, nors viešosios nuomonės apklausos šiuo metu rodo, kad po jų gali išlikti ta pati politinė aklavietė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius