-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelio žvalgybos ministras palankiai atsiliepė apie sirų mokslininko nužudymą

Izraelio žvalgybos ministras Yisraelis Katzas antradienį palankiai atsiliepė apie vieno sirų mokslininko nužudymą, tačiau atsisakė komentuoti pranešimus, esą jo gyvybę nusinešusį sprogdinimą organizavo žyrų valstybės
Yisraelis Katzas
Yisraelis Katzas palankiai atsiliepė apie sirų mokslininko nužudymą / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip praneša Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi nevyriausybinės organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), Sirijos vyriausybės ginkluotės tyrimų centro vadovas generolas Azizas Asbaras per šeštadienį driokstelėjusį sprogimą žuvo kartu su savo vairuotoju.

Apie mokslininko žūtį Sirijos Hamos provincijoje sekmadienį pranešė vietos laikraštis „al Watan“.

A.Asbaras buvo vienos Hamoje esančio Maisafo tyrimų centro, susijusio su šalies cheminių ginklų programa, vadovas. Pernai rugsėjį ir praeitą mėnesį šiam objektui smogė Izraelio aviacija.

VIDEO: Aštuoneri konflikto Sirijoje metai: ką kare veikia užsienio jėgos?

JAV dienraštis „The New York Times“ pirmadienį citavo vienos „Vidurio Rytų žvalgybos agentūros aukšto rango pareigūną“, teigusį, kad už siro nužudymą atsakingas Izraelis.

„Žinoma, nekomentuojame tokio pobūdžio pranešimų, tad to neketinu daryti ir dabar“, – Izraelio kariuomenės radijui sakė Y.Katzas.

„Galiu tik teigti, jog, jeigu informacija apie šio veiklą yra teisinga ir jeigu jis dalyvavo kuriant cheminius ginklus bei didelio nuotolio raketas, galinčias smogti Izraeliui, aš neabejotinai sveikinu jo mirtį“, – pridūrė ministras.

Sirijos valstybinė žiniasklaida ir SOHR pranešė, kad Izraelio aviacija liepos 22 dieną smogė minėtam centrui. Izraelio kariuomenės atstovas padėtį pakomentuoti atsisakė.

SOHR sakė, jog per ankstesnį smūgį 2017-ųjų rugsėjį centrui buvo padaryta didelės žalos, o sandėlyje, kuriame laikytos raketos, įsiplieskė gaisras.

Nuo 2017 metų Izraelis yra ne kartą surengęs smūgių Sirijos teritorijoje. Pasak SOHR, žydų valstybė atakuodavo vyriausybės pajėgas ir jų sąjungininkus ir Irano ir Libano sukarintos grupuotės „Hizbollah“.

2017-ųjų pradžioje Sirijos prezidento Basharo al Assado pozicijos buvo ypač susilpnėjusios: jo vyriausybė kontroliavo tik 17 procentų šalies teritorijos.

Nuo tada Damasko režimas iškovojo virtinę pergalių prieš džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ ir įvairias sukilėlių grupes. Dabar vyriausybė kontroliuoja du trečdalius šalies teritorijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius