-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Izraelis nebeišduos vizų organizacijos „Human Rights Watch“ darbuotojams

Izraelis nebeišduos darbo vizų žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Watch“ (HRW) darbuotojams, nes šalis kaltina šią nevyriausybinę organizaciją esant „iš esmės šališkai“ nusiteikusia jos atžvilgiu, penktadienį pranešė HRW.
Izraelio vėliavos Jeruzalės senamiestyje
Izraelio vėliavos Jeruzalės senamiestyje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Niujorke įsikūrusi organizacija yra paskelbusi kritiškų ataskaitų apie Izraelio okupuotas palestiniečių teritorijas. Prieš kelis mėnesius ji kreipėsi dėl vizos savo Izraelio ir Palestinos reikalus stebinčiam direktoriui, JAV piliečiui Omarui Shakirui.

Vasario 20 dieną Izraelio pareigūnai pranešė, kad tas prašymas buvo atmestas, nes HRW yra „netikra žmogaus teisių grupė“, pranešime nurodė organizacija.

Izraelio užsienio reikalų ministerijos atstovas Emmanuelis Nahshonas naujienų agentūrai AFP patvirtino, kad buvo priimtas toks sprendimas.

Pasak jo, HRW „nuolat demonstravo, kad ji yra iš esmės prieš izraeliečius šališkai nusiteikusi organizacija, kurios darbotvarkė aiškiai priešiška“.

Visgi E.Nahshonas pridūrė, kad ši grupė nebuvo uždrausta, ir kad jos izraeliečiams bei palestiniečiams darbuotojams bus leidžiama dirbti Izraelyje ir rengti ataskaitas.

„Visgi kodėl turėtume duoti darbo vizas žmonėms, kurių vienintelis tikslas – suteršti mūsų vardą ir mus pulti?“ – klausė jis.

Dabartinė Izraelio vyriausybė, laikoma dešiniausia per visą šalies istoriją, buvo kaltinama darant spaudimą tarptautinėms ir vietos žmogaus teisių organizacijoms.

„Esame tikrai šokiruoti“, – sakė O.Shakiras, komentuodamas Izraelio sprendimą.

„Dirbame 90 pasaulio šalių. Daug vyriausybių nemėgsta mūsų labai gerai ištirtų rezultatų, tačiau jų reakcija nesustabdys žinių skleidimo“, – sakė jis AFP.

Praėjusiais metais HRW paskelbė ataskaitą „Occupation Inc.“, kurioje išsamiai nagrinėjama, kaip tarptautinės ir Izraelio kompanijos, veikiančios Izraelio okupuotame Vakarų Krante esančiose nausėdijose prisidėjo prie žmogaus teisių pažeidimų.

„Nausėdijų verslas neišvengiamai prisideda prie Izraelio politikos, kuri atima nuosavybės teisę (iš palestiniečių) ir diskriminuoja palestiniečius, gaudamas pelno iš Izraelio palestiniečių žemės vagystės ir kitų šaltinių“, – rašoma Arvindo Ganesano ataskaitoje.

„Jokio apetito teisėms“

Tarptautinė teisė numato, kad visos nausėdijos yra nelegalios, ir smarkiai trukdo įsivyrauti taikai, nes jos statomos žemėse, kurias palestiniečiai laiko savo būsimos valstybės teritorija.

HRW taip pat aktyviai ragino Vakarų Krante įsikūrusius izraeliečių futbolo klubus pašalinti iš Tarptautinės futbolo federacijos (FIFA).

„Buvome šokiruoti, kad jie (Izraelio pareigūnai) nesugebėjo atskirti tikros kritikos ir propagandos“, – teigė O.Shakiras.

Jis prisipažino, kad prieš prisijungdamas prie HRW jis dalyvaudavo palestiniečių palaikymo kampanijose.

Vis dėlto, pasak O.Shakiro, Izraelio pareigūnai HRW sakė, kad vizų draudimas taikomas ne tik jam, bet ir kitiems užsieniečiams organizacijos nariams.

E.Nahshonas sakė, kad kitos nevyriausybinės organizacijos, pavyzdžiui, „Amnesty International“, bus vertinamos kiekvienu konkrečiu atveju.

Praėjusiais metais Izraelio parlamentas išleido prieštaringai vertinamą įstatymą, kuriuo šalies NVO, gaunančios didžiąją savo biudžeto dalį iš užsienio kompanijų, įpareigotos deklaruoti tai oficialiose ataskaitose.

Pats įstatymas konkrečiai nepaminėjo kairiojo sparno organizacijų, tačiau jis yra taikytinas apie 25 NVO.

Tuo tarpu dešiniojo sparno NVO – pavyzdžiui tos, kurios remia Izraelio kuriamas nausėdijas – dažniausiai priklauso nuo privačių asmenų paramos, taigi minėtas teisės aktas joms netaikomas.

Prieš okupaciją kovojančios Izraelio žmogaus teisių organizacijos „B'Tselem“ darbuotojas Roy Yellinas sakė manantis, kad vyriausybė bando paversti ją „atpirkimo ožiu“.

„Tai pastarųjų metų neliberalios bangos dalis, kuri mėgina pavaizduoti kritikus valstybės priešais“, – sakė jis AFP.

Garsiajame Niujorko dangoraižyje „Empire State Building“ įsikūrusi HRW neretai susipyksta su kai kurių pasaulio valstybių vyriausybėmis.

2011-aisiais Uzbekistano vyriausybė uždarė HRW biurą Taškente, o 2008-aisiais viena šios organizacijos delegacijų buvo išvaryta iš Venesuelos.

„Menkai tepalaikome santykius su Šiaurės Korėja, Sudanu, Uzbekistanu, Kuba ir Venesuela, kurios neturi jokio apetito žmogaus teisėms“, – sakė O.Shakiras.

„Priėmęs šį sprendimą, prie šio sąrašo prisijungia ir Izraelis“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius