Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Izraelis neleido palestiniečių aktyvistui išvykti į užsienį

Izraelis neleido palestiniečių pilietinės visuomenės organizacijos vadovui išvykti į užsienį dalyvauti profesinėje konferencijoje Meksikoje.
Palestinietis aktyvistas Ubai Aboudi
Palestinietis aktyvistas Ubai Aboudi / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ubai Aboudi vadovauja Bisano mokslinių tyrimų ir plėtros centrui – vienai iš šešių palestiniečių grupių, kurias Izraelis praeitais metais paskelbė teroristinėmis organizacijomis. Izraelio pareigūnai atsisakė komentuoti draudimą išvykti į užsienį.

Duodamas interviu U.Aboudi sakė, kad praėjusią savaitę bandė išvykti iš okupuoto Vakarų Kranto į Pasaulio socialinį forumą – kasmet rengiamą pilietinės visuomenės grupių susitikimą, kuris šiemet vyksta Meksikoje. Tačiau jis buvo sustabdytas Izraelio pareigūnų, kai bandė kirsti sieną su Jordanija.

„Buvau informuotas, kad man uždrausta keliauti. Paklausiau, kodėl man draudžiama keliauti. Jie atsakė, kad nenori manęs informuoti“, – sakė jis.

U.Aboudi, kuris yra JAV pilietis, pridūrė, vos prieš mėnesį jis be jokių problemų buvo nuvykęs į Jordaniją.

Bisano mokslinių tyrimų ir plėtros centras yra ne pelno organizacija, kuri skelbia siekianti puoselėti „laisve, teisingumu, lygybe ir orumu“ grindžiamą palestiniečių visuomenę. U.Aboudi anksčiau už savo politinę veiklą buvo sulaikytas tiek Izraelio, tiek Palestinos Administracijos.

Bisano centras yra viena iš šešių palestiniečių žmogaus teisių grupių, kurias Izraelis pernai faktiškai uždraudė, paskelbęs jas teroristinėmis organizacijomis.

Izraelis teigia, kad šios grupės yra susijusios su Palestinos išvadavimo liaudies frontu (PFLP) – nedidele palestiniečių grupuote, turinčia ginkluotą sparną, kuris yra įvykdęs kruvinų išpuolių prieš izraeliečius. Izraelis ir jo sąjungininkės Vakaruose laiko PFLP teroristine grupuote.

Tačiau Izraelis nepateikė svarių įrodymų, pagrindžiančių šioms žmogaus teisių grupėms mestus kaltinimus. Jos visos tęsia veiklą, tačiau dėl Izraelio spaudimo šioms grupėms kai kurie tarptautiniai donorai nutraukė su jomis ryšius.

U.Aboudi sakė nepalaikąs jokių ryšių su PFLP. Pasak aktyvisto, šis Izraelio žingsnis yra bandymas nutildyti grupes, daugelį metų dokumentuojančias žiaurų elgesį su palestiniečiais.

„Nėra jokio paaiškinimo tam, kas man nutiko, išskyrus tai, kad tai buvo bandymas nutildyti palestiniečių balsą“, – sakė U.Aboudi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius