Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelis nutekino vaizdo įrašų su arabų ministrų antiiranietiškais komentarais

Izraelio premjero Benjamino Netanyahu biuras nutekino vaizdo įrašų, kuriuose matyti, kaip arabų valstybių ministrai per konferencijos Varšuvoje uždarą sesiją griežtai kritikuoja Iraną, penktadienį pranešė Izraelio žiniasklaida.
Konferencija Varšuvoje
Konferencija Varšuvoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Saudo Arabija ir kitos Persijos įlankos šalys, kurios nepripažįsta žydų valstybės, pavedė savo diplomatijos vadovams kartu su B.Netanyahu dalyvauti šią savaitę vykstančioje konferencijoje.

Pats Izraelio premjeras ir jo sąjungininkės Jungtinės Valstijos vadina tai naująja regionine antiiranietiška ašimi.

Anot Izraelio korespondentų, kartu su B.Netanyahu atvykusių į dviejų dienų konferenciją Lenkijos sostinėje, ministras pirmininkas per trumpą spaudos konferenciją užsiminė, kad jo padėjėjai turi trečiadienį nufilmuotą vaizdo įrašą, kuriame matyti Persijos įlankos šalių ministrų diskusijos apie Iraną.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Benjaminas Netanyahu Varšuvoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Benjaminas Netanyahu Varšuvoje

Kitą dieną Izraelio laikraštis „Maariv“ informavo, kad „ministro pirmininko biuras paskelbė (ir netrukus pašalino) vaizdo įrašą, nufilmuotą per įžangines diskusijas apie Iraną, surengtas už uždarų durų“.

B.Netanyahu biuras atsisakė komentuoti situaciją naujienų agentūrai AFP.

Penktadienį leidinys „Haaretz“ paviešino, jo teigimu, kelis nutekėjusius vaizdo klipus. Viename jų Bahreino užsienio reikalų ministras teigia, kad Iranas kelia regionui „nuodingesnį iššūkį“ nei Izraelio įvykdyta palestiniečių teritorijų okupacija.

„Nuodingesnis nei Palestina“

„Užaugome kalbėdami apie palestiniečių ir izraeliečių ginčą kaip opiausią problemą“, – kolegoms delegatams sakė užsienio reikalų ministras Khaledas bin Ahmedas al Khalifa.

„Bet vėliau, vėlesniu laikotarpiu, pamatėme didesnį, nuodingesnį – iš tikrųjų nuodingiausią mūsų šiuolaikinėje istorijoje – iššūkį, keliamą Islamo Respublikos (Irano), – pridūrė jis. – Jei ne Islamo Respublikos nuodingi pinigai, ginklai ir kariai, manau, kad šiandien būtume buvę daug arčiau šios problemos su Izraeliu sprendinio.“

Bahreinas yra aktyviausiai Saudo Arabijos griežtą poziciją šiitiško Irano atžvilgiu palaikanti Persijos įlankos valstybė.

Neoficialūs duomenys rodo, kad dauguma šios mažos, bet strategiškai svarbios karalystės gyventojų yra šiitai. Tuo metu jos valdovai sunitai teigia, kad Teheranas jau kelis dešimtmečius kursto šalyje šiitų protestus, vėl įsiliepsnojusius 2011 metais.

Kitame „Haaretz“ publikuotame vaizdo klipe Saudo Arabijos užsienio reikalų ministras Adelis al Jubeiras kaltina Teheraną „krečiant eibes“ visame regione.

„Gaminti balistines raketas ir perduoti jas teroristinėms organizacijoms yra nepriimtina. Esama rezoliucijų, kuriose sakoma, kad Iranas turi būti už tai nubaustas“, – sakė jis.

Rijadas nuolat kaltina Iraną tiekiant ginklus husių sukilėliams, kurie nuo 2015 metų kovoja su Saudo Arabijos vadovaujamos koalicijos pajėgomis Jemene. Teheranas atmeta tokius kaltinimus.

Nors Saudo Arabija ir Izraelis nepalaiko oficialių diplomatinių santykių, abi valstybės siekia apriboti Irano įtakos augimą Artimuosiuose Rytuose.

B.Netanyahu gyrė Vašingtono iniciatyva Lenkijos sostinėje surengtą konferenciją ir pavadino ją „istoriniu posūkio tašku“ regionui.

„Izraelio ministras pirmininkas ir pirmaujančių arabų valstybių užsienio reikalų ministrai laikėsi išvien ir pasisakė itin tvirtai, aiškiai ir vieningai prieš bendrą grėsmę, keliamą Irano režimo“, – ketvirtadienį reporteriams sakė jis.

Tuo metu palestiniečių prezidento Mahmudo Abbaso patarėjas Nabilas Shaathas pareiškė, kad JAV organizuota konferencija buvo siekta „padaryti norma“ Izraelio įvykdytą palestiniečių teritorijų okupaciją, amerikiečių prezidentui Donaldui Trumpui tęsiant itin proizraelietišką politiką.

Irano prezidentas Hassanas Rouhanis, kuris konferencijos metu Juodosios jūros kurorte Sočyje derėjosi su Rusijos ir Turkijos lyderiais dėl Sirijos ateities, pavadino renginį Varšuvoje „tuščiu rezultatu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius