-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 11 /11:51

Izraelis tvirtina, kad nušautas Gazos žurnalistas priklausė „Hamas“

Izraelio gynybos ministras antradienį pareiškė, kad Gazos pasienyje per protestus žydų karių nušautas palestinietis žurnalistas priklausė islamistų judėjimo „Hamas“ ginkluotam sparnui. 
Mirtinai sužeistas Yasseras Murtaja
Mirtinai sužeistas Yasseras Murtaja / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šiuos ministro žodžius iškart paneigė vienas iš žuvusio žurnalisto Yassero Murtajos kolegų, pavadinęs tai „absurdu“.

Tuo tarpu Jungtinių Valstijų Valstybės departamentas pranešė, kad Gazoje įsikūrusiai televizijos prodiuserių kompanijai „Ain Media“, kurioje dirbo Y.Murtaja, neseniai buvo skirtas JAV Tarptautinio vystymo agentūros (USAID) finansavimas, tačiau jokios techninės pagalbos ar įrangos ji kol kas negavo.

Izraelio gynybos ministras Avigdoras Liebermanas žurnalistams sakė, kad Y.Murtaja buvo teroristas, priklausęs „Hamas“ kariniam sparnui ir kad jo rangas atitiko kapitono karinį laipsnį.

Pasak ministro, „Hamas“ nuo 2011 metų mokėjo žurnalistui, o šis, pasinaudodamas bepilote skraidykle, pasienyje rinko informaciją apie Izraelio pajėgas.

A.Liebermanas nepateikė jokių įrodymų savo teiginiams pagrįsti, taip pat nepasakė, ar Y.Murtaja valdė droną per penktadienį vykusius susirėmimus, kai buvo pašautas.

Y.Murtąja, vilkėjęs neperšaunamą liemenę su užrašu „Press“ (Žiniasklaida), buvo pašautas už kelių šimtų metrų nuo sienos, sakė liudininkai.

Izraelio armija nenurodė, ar Y.Murtaja buvo pasirinktas taikiniu, ar pašautas netyčia.

30-metis žurnalistas buvo vienas iš „Ain Media“ įkūrėjų. Ši prodiuserių kompanija užsiima įvairiais televizijos projektais, taip pat vykdo filmavimus dronais užsakovams iš užsienio, tokiems, kaip BBC ir „al Jazeera English“.

Valstybės departamentas antradienį pranešė, kad šiai prodiuserių kompanijai JAV vyriausybė neseniai skyrė 11 700 JAV dolerių.

Šios lėšos buvo skirtos praėjusį mėnesį pagal USAID programą, skirtą remti privačiojo sektoriaus vystymą. Valstybės departamentas pažymėjo, kad kol kas „Ain Media“ negavo jokios įrangos ar techninės pagalbos, o lėšos skirtos vadovaujantis griežtais JAV vyriausybės reikalavimais finansavimui iš USAID gauti.

Prieš pat Y.Murtajos žūtį jį pasamdė įtakinga tarptautinė pagalbos organizacija – Norvegijos pabėgėlių taryba (NRC). Ji išplatino filmuotą medžiagą, įvardijusi tai kaip jo „paskutinį darbą“. Y.Murtaja žuvo likus dviem dienoms iki numatytos naujo darbo pradžios.

NRC generalinis sekretorius Janas Egelandas Y.Murtajos žūtį pavadino „širdį veriančiu“ praradimu ir paragino patraukti atsakomybėn asmenis, „nušovusius nekaltą civilį“.

„Ain Media“ direktorius Rushdi al Serrajas, kartu su Y.Murtaja įkūręs šią kompaniją, sakė, kad A.Liebermano pareiškimas yra „absurdiškos kalbos, į kurias neverta atsakyti“.

„Yasseras ne vienerius metus dirbo žiniasklaidoje ir kūrė filmus Jungtinėms Tautoms, Kinijai, kitiems užsakovams“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

„Jie nužudė žurnalistą ir turėtų prisipažinti įvykę nusikaltimą“, – pabrėžė R.al Serrajas.

Judėjimas „Hamas“ savo ruožtu išplatino pareiškimą, kuriame tvirtina turįs vaizdo įrašą, įrodantį, kad Y.Murtaja vilkėjo specialią žiniasklaidos darbuotojų liemenę ir prieš žūtį turėjo vaizdo kamerą, o ne droną.

„Hamas“ pareiškime neužsimenama apie A.Libermano kaltinimus Y.Murtajai dėl ryšių su judėjimo ginkluotu sparnu.

„Hamas“ lyderis Ismailas Haniya dalyvavo Y.Murtajos laidotuvėse. Jis neretai dalyvauja per konfliktą su Izraeliu žuvusių žmonių laidotuvėse, net jei šie nepriklauso „Hamas“.

Nuo kovo 30 dienos Izraelis per protestus ir susirėmimus palei Gazos sieną nukovė 31 palestinietį. Žydų valstybė jau dešimtmetį taiko Gazos Ruožui blokadą.

Izraelis atmetė Europos Sąjungos, Jungtinių Tautų vadovo Antonio Guterreso ir kitų raginimus atlikti nepriklausomą tyrimą dėl šių žūčių.

Armija tvirtina, kad kariai šaudė tik siekdami sutrukdyti kovotojams apgadinti sienos tvorą, slapta patekti į Izraelio teritoriją, bandydami užkirsti kelią išpuoliams ar kai kyla pavojus kariams.

Izraelis nuo 2008 metų triskart kariavo su „Hamas“ ir tvirtina, kad blokada būtina siekiant izoliuoti šį islamistų judėjimą.

Smogė kariniams taikiniams

Be to, žydų valstybės kariuomenė nurodė trečiadienį smogusi islamistų judėjimo „Hamas“ neįvardytiems „kariniams taikiniams“ Gazos Ruože po palestiniečių surengto sprogdinimo, kurio taikinys buvo izraeliečių karo inžinerijos dalinio nariai, dirbę „Hamas“ kontroliuojamoje teritorijoje.

Izraelio kariuomenės radijo pranešime sakoma, kad sprogdinimo taikinys buvo ekskavatorius, bet apie kokius nors nukentėjusius izraeliečius informacijos nebuvo paskelbta.

Kariškiai teigė, kad bomba buvo padėta prisidengiant masiniais protestais, nuo kovo 30-osios vykstančiai prie Gazos Ruožo sienos su Izraeliu.

Kariškiai teigė, kad bomba buvo padėta prisidengiant masiniais protestais, nuo kovo 30-osios vykstančiai prie Gazos Ruožo sienos su Izraeliu.

„Per įprastą veiklą Gazos Ruožo šiaurėje sprogstamasis užtaisas, padėtas prisidengiant riaušėmis, buvo detonuotas prie kariuomenės inžinierių mašinos vakarų pusėje nuo saugumo tvoros“, – sakoma kariškių pranešime. Iš šio pareiškimo galima spręsti, kad izraeliečiai dirbo palestiniečių anklavo teritorijoje.

„Atsakydamos Izraelio gynybos pajėgos smogė virtinei „Hamas“ karinių taikinių“, – pridūrė kariškiai.

Pranešime nenurodoma, kur buvo tie taikiniai ir kokias priemones kariuomenė prieš juos panaudojo. Per ankstesnius incidentus Izraelis prieš „Hamas“ taikinius naudodavo tiek tankų ugnį, tiek aviacijos smūgius.

Kol kas neaišku, ką palestiniečių teritorijoje veikė inžinerijos dalinys, bet Izraelis reguliariai atlieka pasienio tvoros priežiūros darbus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius