Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelis užsipuolė palestiniečių lyderį dėl D.Trumpą kritikuojančios kalbos

Izraelio gynybos ministras Avigdoras Liebermanas pirmadienį pareiškė, kad palestiniečių prezidentas Mahmoudas Abbasas, savaitgalį pažėręs griežtos kritikos JAV vadovui Donaldui Trumpui, „neteko sveikos nuovokos“.
Avigdoras Liebermanas
Avigdoras Liebermanas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ministras Izraelio armijos radijui sakė, kad M.Abbaso kalba rodo, kad jis atmeta taikos derybų galimybę ir renkasi konfrontaciją su Izraeliu bei Jungtinėmis Valstijomis.

Palestiniečių lyderis sekmadienį negailestingai supliekė pastaruosius D.Trumpo politinius žingsnius, tarp jų sprendimą pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine.

M.Abbasas taip pat piktinosi socialiniame tinkle „Twitter“ JAV prezidento neseniai paskelbta žinute, kurioje jis grasino nutraukti pagalbą palestiniečiams ir tvirtino, kad šie nebenori derybų keliu siekti taikos susitarimo su Izraeliu.

„Kada atsisakėme derybų?“ – klausė M.Abbasas, kreipdamasis į Palestinos centrinio komiteto narius.

„Gėda“, – sakė jis, turėdamas galvoje D.Trumpą.

„Yehreb Beitak“ – pridūrė M.Abbasas, ištardamas frazę, kuri pažodžiui gali būti verčiama kaip: „Tegul jūsų namai būna sugriauti“. Šiuos jo žodžius klausytojai palydėjo garsiu juoku.

Šnekamojoje palestiniečių kalboje ši frazė gali turėti kelias skirtingas konotacijas, pradedant itin šiurkščiu ir baigiant netyčiniu įžeidimu. Tačiau jos pavartojimas šioje didžiulio dėmesio sulaukusioje M.Abbaso kalboje buvo itin kontroversiškas žingsnis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mahmudas Abbasas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mahmudas Abbasas

Izraelio švietimo ministras Naftali Bennettas, žydų naujakurių interesus ginančios religinės nacionalistinės partijos „HaBayit HaYehudi“ („Žydų namai“) vadovas, sakė, kad M.Abbaso kalbos turinys ir tonas atspindi faktą, jog tai yra palestiniečių lyderio „gulbės giesmė“.

N.Bennetas: „Panašu, jog palestiniečių pusėje nebėra partnerio ir mažai tikėtina, kad atsiras.“

„Abu Mazenas priėjo kelio galą, jo valdymas ir gyvenimas eina į pabaigą“, – sakė N.Bennetas Armijos radijui.

„Panašu, jog palestiniečių pusėje nebėra partnerio ir mažai tikėtina, kad atsiras“, – pridūrė jis.

D.Trumpas praėjusių metų pabaigoje smarkiai supykdė palestiniečius ir visą musulmoniškąjį pasaulį, nusprendęs pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine ir perkelti ten Tel Avive veikiančią JAV ambasadą.

Tokiu būdu D.Trumpas išsižadėjo ne vieną dešimtmetį Amerikos vykdytos politikos ir tarptautinio konsensuso, kad Jeruzalės likimas turėtų būti sprendžiamas per konflikto šalių derybas.

M Abbasas sakė, kad D.Trumpas, opiu Jeruzalės klausimu išreiškęs palaikymą Izraeliui, sugriovė savo, kaip Artimųjų Rytų taikos tarpininko, autoritetą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius