Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelyje sprendžiamas naujo Kneseto likimas

Izraelio parlamentas trečiadienį turi antruoju ir trečiuoju skaitymais apsvarstyti įstatymo projektą dėl Kneseto paleidimo, praneša šalies žiniasklaida.
Izraelio parlamentas
Izraelio parlamentas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Įstatymo projekto svarstymą numatyta pradėti apie vidurdienį vietos (ir Lietuvos) laiku. Svarstymas gali užsitęsti iki vidurnakčio.

Tuo metu kaip tik baigsis premjerui Benjaminui Netanyahu skirtas laikas naujai koalicinei vyriausybei suformuoti. Derybos šiuo klausimu tęsiamos, tačiau, kaip praneša šalies žiniasklaida, šansų susitarti lieka vis mažiau.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Benjaminas Netanyahu
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Benjaminas Netanyahu

Šalies įstatymai numato, kad po Kneseto rinkimų prezidentas paveda kandidatui į ministrus pirmininkus suformuoti vyriausybę. Tai jis turi padaryti per 42 dienų laikotarpį. Tada kandidatas į premjerus teikia siūlomos vyriausybės sudėtį balsavimui. Vyriausybės sudėčiai turi pritarti mažiausiai 61 iš 120 Kneseto narių.

Jeigu B.Netanyahu nepavyks suformuoti koalicijos, prezidentas šią užduotį paves kitam kandidatui. Labiausiai tikėtinu kandidatu laikomas vienas iš opozicinio centristų aljanso „Mėlyna ir balta“ lyderių, buvęs kariuomenės vadas Benny Gantzas.

Aljansas „Mėlyna ir balta“ rinkimuose užsitikrino 35 vietas. Tiek pat vietų gavo ir B.Netanyahu partija „Likud“.

Visgi, kaip pažymi žiniasklaida, jei įstatymo projektas dėl Kneseto paleidimo ir naujų rinkimų organizavimo, jau patvirtintas pirmuoju skaitymu, bus priimtas ir antruoju bei trečiuoju skaitymais iki vidurnakčio, o B.Netanyahu iki to laiko nesuformuos koalicijos, B.Gantzas savo šanso neteks. Anot žiniasklaidos, jis ir taip praktiškai neturi galimybių suburti koalicinę vyriausybę.

Pirmuoju skaitymu įstatymo projektui pritarė 66 deputatai. Dešimt parlamentarų nebalsavo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius