-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įžūlios slėpynės Kijeve: Ukrainos policija neranda M.Saakašvilio tarp protestuotojų

Dešimtys Ukrainos riaušių policijos pareigūnų ankstų trečiadienio rytą įsiveržė į protestuotojų įrengtą stovyklą prie parlamento, kur bandė sulaikyti teisėsaugos ieškomą buvusį Gruzijos prezidentą Michailą Saakašvilį. Tačiau pastarojo tiesiog nerado.
Ukrainos teisėsauga nesugeba sulaikyti Michailo Saakašvilio
Ukrainos teisėsauga nesugeba sulaikyti Michailo Saakašvilio / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Antradienį M.Saakašvilį iš policijos automobilio „išlaisvino“ aktyvistai, susirinkę prie pastato, kur gyvena Gruzijos eksprezidentas. Kol buvo atliekama krata jo bute, M.Saakašvilis net buvo užsiropštęs ant namo stogo ir grasino nušokti.

Pareigūnams galiausiai suėmus M.Saakašvilį, jo šalininkai užblokavo gatves improvizuotomis barikadomis ir mašinomis bei netrukus išlaisvino sulaikytą aktyvistą.

Ukrainos generalinė prokuratūra tuoj pat paskelbė, kad atlieka tyrimą, įtariant, jog M.Saakašvilio partijos veikla buvo finansuojama per Maidano revoliuciją 2014-aisiais nuverstos ankstesnės Ukrainos vyriausybės veikėjų, pabėgusių į Rusiją, ir verslininko Serhijaus Kurčenkos.

Šalies žiniasklaida netgi skelbia, kad dabar vykdoma M.Saakašvilio medžioklė – trečiadienio rytą jo jau ieškota prie Aukščiausiosios Rados pastato įsikūrusioje protestuotojų stovykloje.

Siūlė prisiminti Maidano įvykius

Generalinio prokuroro Jurijaus Lucenkos atstovė spaudai Larysa Sargan trečiadienį pranešė, kad M.Saakašvilis ieškomas pagal tris Ukrainos baudžiamojo kodekso straipsnius, o jo paieškos operaciją vykdo Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) ir nacionalinė policija.

Su kaltinimais ir su Ukrainos sprendimo atimti iš jo šios šalies pilietybę nesutinkantis M.Saakašvilis nusileisti nė neketina, nors Kijevas antradienį jam davė parą pasiduoti.

„Aš nepasirodysiu tariamoje Generalinėje prokuratūroje. Esu pasirengęs kalbėtis su tyrėjais čia, stovykloje. Mūsų planai aiškūs – išvaryti nusikaltėlius iš valdžios ir paskelbti jiems apkaltą“, – trečiadienio rytą žurnalistams pareiškė M.Saakašvilis, prieš tai, tiesa, pasakęs BBC žurnalistui „dingti iš akių“.

Dar prieš tai Ukrainos riaušių policija atvyko į aktyvistų stovyklą prie parlamento ir bandė surasti M.Saakašvilį. Kilo susirėmimai – keturi policininkai ir devyni protestuotojai buvo sužeisti.

„Policija norėjo ištempti mane iš palapinės, bet užpuolė ne tą palapinę ir sunkiai sumušė miegojusius aktyvistus“, – vėliau feisbuke parašė M.Saakašvilis.

Tame pačiame „Facebook“ jis kreipėsi į Ukrainos prezidentą Petro Porošenką: „Kam jums reikalingos šitos provokacijos? Nepulkite mūsų ir neverskite žmonių priešintis! Tai taiki akcija! Negi nieko neišmokote?“

Tai, žinoma, užuomina į beveik ketverių metų senumo įvykius Ukrainoje, kai prezidento Viktoro Janukovyčiaus administracija pabandė jėga užgniaužti Maidano protestus. Pastarieji tik išsiplėtė ir V.Janukovyčius galiausiai buvo priverstas sprukti į Rusiją.

Tiesa, tokį palyginimą daugelis apžvalgininkų laiko neadekvačiu – per Maidano įvykius, dar vadinamus Orumo revoliucija, gatvėse protestavo milijonai, o M.Saakašvilis surenka vos 1-2 tūkst. savo šalininkų.

Negana to, buvęs Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis Ukrainoje yra visiškai nepopuliarus – teigiamai jo veiklą vertina vos 13 proc. ukrainiečių. Kita vertus, P.Porošenką teigiamai vertina tik kiek daugiau – 15 proc. ukrainiečių.

Žada kovoti iki galo

„Mes kovosime iki galo. Jie galvojo, kad taip lengvai mus įveiks, bet aš ne koks gyvulys, kad pasiduočiau surištomis rankomis ir kojomis, ir kad mane kažkur išsivežtų“, – pareiškė M.Saakašvilis.

Komentuodamas antradienio ryto situaciją, kai pas jį į namus atėjo SBU darbuotojai, jis sakė, kad buvo tam pasirengęs, bet nesitikėjo tokių šiurkščių metodų.

Tačiau M.Saakašvilis pripažino, kad ant savo namo stogo užlipo norėdamas išlošti laiko.

„Mums reikėjo laiko žmonėms mobilizuoti. Todėl aš užlipau ant stogo. Pasakiau, kad jei mane palies, visi kartu nusirisime nuo stogo. Lijo lietus, stogas buvo šlapias“, – sakė jis.

VIDEO: Gruziniškas spektaklis Ukrainoje: M.Saakašvilis siekia išvengti arešto

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius