Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Ardern žada trauktis, jei pralaimės Naujosios Zelandijos rinkimus

Naujosios Zelandijos premjerė Jacinda Ardern ketvirtadienį sakė, kad atsistatydins iš centro kairės Leiboristų partijos lyderio posto, jei apklausos pasirodys netikslios ir ji pralaimės šeštadienį įvyksiančius visuotinius rinkimus.
Jacinda Ardern
Jacinda Ardern / „Scanpix“ nuotr.

Tokia galimybė atrodo maža, nes leiboristai, kaip rodo apklausos, turi 15 proc. persvarą. Vis dėlto J.Ardern tvirtu „ne“ atsakė į televizinių debatų metu užduotą klausimą, ar liktų kaip opozicijos lyderė, jei rinkimų rezultatai jai būtų nepalankūs.

40 metų premjerė, kuri Naujajai Zelandijai vadovavo per virtinę pastarųjų trejų metų krizių, įskaitant COVID-19 pandemiją, sakė, kad jos atsidavimas darbui pareikalavo aukų.

„To, kad esu čia, niekada nelaikau savaime suprantamu dalyku. Atiduodu viską, – sakė ji. – Nesvarbu, kokia krizė atsiduria mano kelyje, jūs visada būsit tikri, kad atiduosiu viską šiam darbui, net jei tai reiškia didžiulę auką.“

Pasak J.Ardern, net jei jos nebus parlamente, ji vis tiek vienaip ar kitaip dalyvaus politikoje. Ji sakė norinti pasiekti permainų, norinti, kad debatai nebūtų šmeižikiški įžeidinėjimai.

„Noriu, kad mūsų šalis nebūtų visiškai poliarizuota, ir, tiesą sakant, palyginti su kitomis šalimis, mes dėl to gan gerai dirbame“, – sakė ji.

Ketvirtadienį paskelbti televizijos TVNZ apklausos rezultatai rodo, kad leiboristus remia 46 proc. rinkėjų – vienu procentu mažiau nei prieš mėnesį. Vis dėlto leiboristai gerokai lenkia konservatyvią Nacionalinę partiją, kurą remiančių rinkėjų skaičius taip pat sumažėjo procentu iki 31 procento.

Pagal Naujosios Zelandijos proporcinę rinkimų sistemą J.Ardern dar reikėtų mažesnės partijos paramos, bet dabartiniai koalicijos partneriai žalieji, savo populiarumą padidinę dviem procentais iki 8 proc., lengvai suteiktų tokį pastiprinimą.

J.Ardern, kaip premjerės, asmeninis populiarumas padidėjo penkiais punktais iki 55 proc., o Nacionalinės partijos lyderę Judith Collins (Džudit Kolins) premjero poste matyti norinčių rinkėjų sumažėjo trimis punktais iki 20 procentų.

J.Ardern šiuos rinkimus vadina „COVID'o rinkimais“, o jos populiarumą didele dalimi lemia sėkminga kova su virusu. 5 mln. gyventojų turinčioje Naujojoje Zelandijoje nuo COVID-19 mirė tik 25 žmonės.

Paklausta, kokią žinią turi dar neapsisprendusiems rinkėjams, J.Ardern sakė, kad šalies žmonėms reikia stabilios vyriausybės ir kad jie turėtų „nepastoviais laikais laikytis drauge“, dirbti dėl greito ekonomikos atsigavimo.

„Taip, esant tokiai padėčiai turime tvarkytis su COVID'o krize, bet turime žvelgti ir į ateitį, visus tuos iššūkius, aplinkos tvarumą, ugdymą ir taip toliau“, – sakė ji.

J.Collins teigė, kad jos partija geriausiai vadovautų ekonomikai per koronaviruso sukeltą recesiją.

„Aš atsinešu realios verslo patirties sunkios ekonominės situacijos, į kurią dabar einame, metu ir sugebėjimą priimti sprendimus“, – sakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius