Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

J.Assange'ui gali tekti palikti Ekvadoro ambasadą: sprendžiama, kaip baigti diplomatinę izoliaciją

2012 metais Vyriausybių paslaptis viešinančio tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėjas Julianas Assange'as įėjo į Ekvadoro ambasadą Londone ir paprašė politinio prieglobsčio. Nuo to laiko jis ten slėpėsi retai matydamas saulės šviesą – iš viso praėjo 2 230 dienų. Tačiau daugelis šaltinių teigia, kad greitai J.Assange'ui teks išvykti iš ambasados, nesvarbu, nori jis to ar ne.
Julianas Assange'as
Julianas Assange'as / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Pagrindinis klausimas – kas nutiks su J.Assange'u, kai jis išeis už ambasados durų? Apie šią situaciją rašo CNN.com.

Jeigu būtų suimtas, J.Assange'ui grėstų ekstradicija į Jungtines Amerikos Valstijas (JAV), kurios siekia jį teisti už tūkstančių įslaptintų dokumentų nutekinimą.

Anksčiau buvo išduotas J.Assange'o arešto orderis dėl Švedijoje 2010 metais pradėto tyrimo dėl įtariamo išžaginimo. Pernai Švedija tyrimą nutraukė. Tačiau J.Assange'o advokatai baiminasi, kad jis gali būti suimtas dėl JAV ekstradicijos prašymo. Pats J.Assange'as teigia esantis nekaltas.

„Mums apsaugoti jį nuo ekstradicijos į JAV yra svarbiausias ir fundamentalus principas, kuris turi būti gerbiamas“, – šią savaitę CNN sakė J.Assange'o teisininkė Jennifer Robinson.

Ekvadoro prezidentas Leninas Moreno penktadienį pareiškė, kad J.Assange'as turės palikti šalies ambasadą Londone. Jis teigė, jog svarbiausias dalykas, kad nebūtų pavojaus jo gyvybei. Ekvadoro prezidentas sakė šiuo klausimu palaikantis dialogą su Didžiosios Britanijos vyriausybe.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Leninas Moreno
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Leninas Moreno

Ši situacija sprendžiama tarp trijų šalių: Didžiosios Britanijos ir Ekvadoro vyriausybių bei J.Assange'o advokatų.

Anksčiau Ekvadoro prezidentas šią situaciją apibūdino kaip paveldėtą problemą (sprendimą dėl politinio prieglobsčio priėmė jo pirmtakas), tačiau praeitą savaitę Ekvadoro užsienio reikalų ministerija savo pranešime teigė nematanti greitų sprendimo būdų.

Situaciją apsunkina ir faktas, kad praėjusį gruodį J.Assange'ui buvo suteikta Ekvadoro pilietybė.

J.Assange'o situacija taip pat yra dilema ir Didžiosios Britanijos Vyriausybei, žinant, kad jis sukelia dvejopus jausmus visuomenei: nuo aistringos paramos iki didelio priešiškumo.

Britų Europos reikalų ministras Alanas Duncanas praeitą mėnesį sakė: „Norėtume užtikrinti, kad jei jis išeis iš ambasados, su juo bus elgiamasi humaniškai ir tinkamai. Pirmas prioritetas yra pasirūpinti jo sveikata, kuri, kaip manome, blogėja.“

Šiuo klausimu J.Assange'o advokatai ir Ekvadoro pareigūnai sutinka. Jo advokatė J.Robinson sakė: „Jo sveikata yra nepataisomai sugadinta. Ši byla negali tęstis ilgai.“

J.Assange'o izoliacija buvo padidinta kovo mėnesį. Buvo nutraukta jo prieiga prie interneto ir telefono. Ekvadoro pareigūnai teigė, kad tai buvo padaryta todėl, kad jis pažeidė susitarimą nereikšti pastabų dėl kitų šalių vidaus reikalų. Pavyzdžiui, J.Assange'as reiškė palaikymą Katalonijos nepriklausomybei.

„Scanpix“/AP nuotr./Julianas Assange'as
„Scanpix“/AP nuotr./Julianas Assange'as

Buvęs konsulas ambasadoje Fidelis Narvaezas CNN sakė J.Assange'ą matęs prieš dvi savaites: „Jis yra labai stiprus žmogus, bet prisiminkite, kad jis gyvena mažame bute be natūralios saulės šviesos, tik su dirbtiniu apšvietimu.“

Jis taip pat pridūrė, kad J.Assange'as turėtų teisę gyventi Ekvadore, jei britų vyriausybė leis jam išvykti iš šalies.

Ironiška, kad J.Assange'as labiausiai bijo ekstradicijos į šalį, kurios prezidentas anksčiau skelbėsi esantis didžiulis „WikiLeaks“ gerbėjas. Per rinkimų kompaniją Donaldas Trumpas daugybę kartų minėjo „WikiLeaks“ nutekintus Hillary Clinton elektroninius laiškus. Vienu metu jis sakė: „Aš jums pasakysiu, kad „WikiLeaks“ medžiaga yra neįtikėtina. Tai parodo dalykus iš vidaus, jūs turite tai perskaityti.“

Vėliau D.Trumpas nuėjo dar toliau ir sakė: „Aš myliu „WikiLeaks“.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas

D.Trumpo valstybės sekretorius Mike'as Pompeo ir JAV teisingumo departamentas galvoja priešingai. Jie mano, kad J.Assange'as turi stoti prieš JAV teismą. Kai buvo CŽV direktoriumi M.Pompeo sakė: „Mes nebegalime leisti J.Assange'ui ir jo kolegoms naudoti žodžio laisvės vertybių prieš mus.“

M.Pompeo sakė, kad „WikiLeaks“ elgiasi kaip priešiškos žvalgybos organizacija ir kalba kaip priešiškos žvalgybos organizacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius