Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Bidenas ir A.Merkel ragins Rusiją mažinti pajėgas prie Ukrainos sienos

JAV prezidentas Joe Bidenas ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel susitarė raginti Rusiją sumažinti savo pajėgas prie Ukrainos sienos, trečiadienį paskelbė A.Merkel biuras.
A.Merkel, J.Bidenas
A.Merkel, J.Bidenas / AFP/„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Trečiadienį kalbėdamiesi telefonu abu lyderiai sutarė, kad Rusijos pajėgų sumažinimas prie Ukrainos sienos padėtų sklaidyti įtampą regione, nurodoma pranešime.

Baltieji rūmai paskelbė, kad „lyderiai išreiškė susirūpinimą rusų karių telkimu prie Ukrainos sienos ir okupuotame Kryme, ir dar kartą patvirtino savo paramą Ukrainos suverenumui bei teritoriniam vientisumui“.

Anksčiau trečiadienį Vokietijos gynybos ministrė Annegret Kramp-Karrenbauer apkaltino Rusiją bandant didinti įtampą prie sienos.

„Man susidarė įspūdis, jog rusai išbando viską, kad išprovokuotų reakciją“, – visuomeninei televizijai ARD sakė ministrė ir pridūrė: „Mūsų, drauge su Ukraina, neįtrauks į šį žaidimą.“

Prie Ukrainos sienos telkiamos Rusijos pajėgos pastarosiomis dienomis privertė sunerimti Vakarus. Jungtinių Valstijų teigimu, Rusijos karių prie Ukrainos sienos ir okupuotame Kryme skaičius yra didžiausias nuo 2014 metų, kai po Krymo pusiasalio aneksijos Rytų Ukrainoje įsiplieskė karas su Maskvos remiamais separatistais.

Maskva pareiškė, kad dislokavo karių palei savo vakarinę sieną „pratyboms“, esą reaguodama į „grėsmę keliančius“ NATO veiksmus.

Antradienį J. Bidenas pasiūlė surengti jo ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino susitikimą, bet Maskva šį pasiūlymą dar svarsto.

Tuo metu Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba viešėjo Briuselyje, kur susitiko su aukšto rango pareigūnais iš NATO šalių, įskaitant JAV valstybės sekretorių Antony Blinkeną, ir su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu.

Anksčiau šį mėnesį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paragino NATO paspartinti jo šalies stojimą į Aljansą ir sakė, kad tai yra vienintelis būdas užbaigti kovas su prorusiškais separatistais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius