Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Bidenas lankysis Viduriniuose Rytuose, susitiks su Saudo Arabijos sosto įpėdiniu

JAV prezidentas Joe Bidenas kitą mėnesį turėtų surengti istorinę kelionę tiesiai iš Izraelio skrisdamas į Saudo Arabiją, kur susitiks su sosto įpėdiniu princu Mohammedu bin Salmanu, atsisakydamas ankstesnių savo ketinimų izoliuoti šios karalystės de facto lyderį dėl vieno disidento nužudymo.
Joe Bidenas
Joe Bidenas / „Scanpix“/AP nuotr.

Baltieji rūmai antradienį pranešė, kad J.Bidenas liepos 13–16 dienomis lankysis Izraelyje, palestiniečių Vakarų Krante ir Saudo Arabijoje.

Tai bus pirmoji J.Bideno prezidentinė kelionė Viduriniuose Rytuose. Jis ne tik atskirai susitiks su žydų, palestiniečių ir Saudo Arabijos lyderiais, bet dar dalyvaus regioniniame Persijos įlankos bendradarbiavimo tarybos (GCC) viršūnių susitikime Saudo Arabijoje.

Tikimasi, kad J.Bidenas sieks užtikrinti Saudo Arabijos naftos gavybos padidinimą, bandydamas sutramdyti augančias degalų kainas ir infliaciją savo šalyje prieš vidurio kadencijos Kongreso rinkimus, kuriuose jo Demokratų partija rizikuoja prarasti vietų.

Kad ir koks būtų rezultatas, jo planuojamas susitikimas su Saudo Arabijos sosto įpėdiniu, dažnai vadinamu MBS, yra prieštaringai vertinamas posūkis JAV politikoje.

Per savo rinkiminę kampaniją J.Bidenas sakė, kad Saudo Arabijoje gimusio JAV gyvenusio žurnalisto Jamalo Khashoggi nužudymas 2018 metais pavertė šią karalystę „pariju“. „The Washington Post“ straipsnius rašęs žurnalistas juose kritikavo Saudo Arabijos valdytojus.

JAV žvalgybos tyrimo išvadose, kurias paskelbė J.Bideno administracija, MBS buvo įvardintas kaip šios žmogžudystės organizatorius.

Nors Baltieji rūmai patvirtino, kad pagrindinė pokalbių Saudo Arabijoje tema bus „energetinis saugumas“, pareigūnai pabrėžė, kad visa kelionė turi platesnių diplomatinių tikslų.

Baltųjų rūmų atstovė spaudai Karine Jean-Pierre pabrėžė, kad „šis vizitas į Vidurinių Rytų regioną yra mėnesius trukusios diplomatijos kulminacija“, ir nėra paskatintas kokių nors pastarojo meto politinių rūpesčių šalies viduje.

J.Bidenas per šią trumpą, bet intensyvią kelionę susitiks su dešimčia lyderių, demonstruodamas „Amerikos lyderystės sugrįžimą“, žurnalistams sakė vienas aukšto rango JAV pareigūnas.

Istorija ir kontroversija

Į istoriją pateks ir daugiausiai kalbų sukels kelionės pabaiga.

J.Bideno skrydis iš Izraelio į Džidą bus pirma JAV prezidentų kelionė iš Izraelio į arabų šalis, nepripažįstančias žydų valstybės. 2017 metais Donaldas Trumpas surengė tokią kelionę priešinga kryptimi.

Pasak JAV pareigūno, nenorėjusio skelbti savo pavardės, Saudo Arabijoje J.Bidenas dalyvaus GCC viršūnių susitikime drauge su Bahreino, Kuveito, Omano, Kataro, Saudo Arabijos ir Jungtinių Arabų Emyratų lyderiais. Prie jų taip pat prisidės Egipto, Irako ir Jordanijos lyderiai.

J.Bideno prioritetai bus neseniai patęstų paliaubų Jemene palaikymas, Irano atgrasymas, „žmogaus teisių skatinimas ir pasaulinio energetinio bei maisto saugumo užtikrinimas“, sakė pareigūnas.

J.Bidenas taip pat prisidės prie I2-J2 vadinamos diplomatinės grupės – Indijos, Izraelio, JAE ir JAV – virtualaus susitikimo, kur didžiausias dėmesys bus skiriamas „maisto saugumo krizei“, kilusiai po Rusijos įsiveržimo į Ukrainą – svarbią žemės ūkio produkcijos eksportuotoją.

Tačiau atidžiausiai bus stebimas J.Bideno ir MBS susitikimas.

„Galime tikėtis, kad prezidentas susitiks su sosto įpėdiniu“, – sakė minėtas JAV pareigūnas. Jis atmetė mintį, kad J.Bidenas atsisako savo principų.

„JAV politikai reikėjo santykių perkalibravimo“ po J.Khashoggi nužudymo, o ne jų nutraukimo, sakė pareigūnas.

Jis pažymėjo, kad Saudo Arabija aštuonis dešimtmečius yra strateginė JAV partnerė, kad joje gyvena maždaug 70 tūkst. amerikiečių.

J.Bideno vizitas yra „protingas dalykas tinkamu laiku ir suteikia progą [pasiekti] reikšmingų laimėjimų Jungtinėms Valstijoms, Saudo Arabijai, Vidurinių Rytų regionui“, sakė pareigūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius