Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Bidenas pasakė laikąs V.Putiną žudiku: Kremlius supyko, bet lūžio santykiuose nebus

JAV prezidentui Joe Bidenas pareiškus, kad Rusijos vadovas Vladimiras Putinas – žudikas, Kremlius supyko ir atšaukė ambasadorių Jungtinėse Valstijose. Visgi analitikai nemano, kad tokia retorika taps lūžiu Vašingtono ir Maskvos santykiuose ar nuves į naują krizę.
Vladimirą Putiną ir Joe Bideną vaizduojantys protestuotojai
Vladimirą Putiną ir Joe Bideną vaizduojantys protestuotojai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„ABC News“ paklaustas, ar laiko V.Putiną žudiku, J.Bidenas atsakė teigiamai. Baltųjų rūmų vadovas pareiškė, kad V.Putinas turės „sumokėti“ už numanomą Rusijos kišimąsi į 2020-ųjų JAV prezidento rinkimus.

J.Bidenas interviu prisiminė ir susitikimą su tuometiniu Rusijos premjeru V.Putinu Kremliuje 2011 metais, kai esą jam pasakė: „Pone premjere, žiūriu į jūsų akis ir nemanau, kad turite sielą.“

J. Bidenas Rusijos prezidentą pavadino „žudiku“ ir sulaukė Kremliaus atsako
Šis video įrašas matomas
15min prenumeratoriams.
putina ir bidena

Pasak J.Bideno, V.Putinas jam atsakė: „Tuomet suprantame vienas kitą.“

Rytų Europos studijų centro (RESC) direktorius Linas Kojala sako, kad tokia retorika atspindi dvišalių Rusijos ir JAV santykių dinamiką bei J.Bideno požiūrį į V.Putiną ilgalaikėje perspektyvoje.

„Tai nėra savaime lūžis, kuris pakeis Rusijos ir JAV santykius. Tai brendo ir anksčiau. Juolab, kad JAV ir kitos Vakarų šalys ne kartą siejo nuodijimo faktus, kišimosi į rinkimus faktą tiesiogiai su Rusijos valdžios institucijomis ir pačiais aukščiausiais jos lyderiai“, – 15min sakė politologas.

Anot L.Kojalos, taip J.Bidenas pasiuntė signalą, kad retoriniame lygmenyje nebus gailima aštrios kritikos, priešingai nei Donaldo Trumpo vadovavimo metais.

Buvęs JAV prezidentas 2017 metais „Fox News“ interviu sakė gerbiantis V.Putiną ir sulaukė žurnalisto replikos, kad Rusijos vadovas – žudikas.

„Yra daug žudikų. Manote, kad mūsų šalis tokia nekalta? Manau, kad mūsų šalis vykdo daug nužudymų, Joe, tavo žiniai. Pasaulyje šiuo metu vyksta daug kvailybės, daug nužudymų, daug kvailybės“, – tuomet kalbėjo D.Trumpas, praeityje ne kartą teigiamai atsiliepęs apie V.Putiną.

Tačiau L.Kojala pastebi, kad JAV politika Rusijos atžvilgiu yra tęstinė, nepaisant D.Trumpo viešai skelbiamo noro santykius pakeisti.

„Matėme, kad per pastaruosius metus didėjo sankcijų skaičius ir jos buvo išplėstos, Ukraina buvo apginkluota letaline ginkluote, administracijos ir žvalgybos institucijos pripažino kišimosi į rinkimus faktą, buvo priimami sprendimai į tai reaguojant.

Iš esmės Bidenas šią politiką tęsia, tuo pat metu teigdamas, kad yra įmanomas bendradarbiavimas nišinėse srityse. Ten, kur atitinka ne tik dvišalius, bet ir globalesnius interesus“, – teigė RESC direktorius.

VIDEO: Amerika sugrįžo, bet yra papildomų sąlygų

Pasak L.Kojalos, to pavyzdys gali būti pratęstas „New START“ susitarimas su Rusija dėl branduolinės ginkluotės ribojimo. Be to, diskutuojama, kad sąlyčio tašku galėtų tapti kova su klimato kaita.

Maskvos Carnegie centro direktorius Dmitrijus Treninas tviteryje rašė manąs, kad tokie J.Bideno pasisakymai ir grasinimai naujomis sankcijos „siunčia JAV-Rusijos santykius į dar didesnes žemumas, tačiau vargiai veda į naują krizę“.

„Parodė, kad nebijo V.Putino“

Paskelbus J.Bideno interviu, Rusijos ambasadorius Vašingtone Anatolijus Antonovas buvo iškviestas į Maskvą konsultacijų.

Pasak Užsienio reikalų atstovės Marijos Zacharovos, Maskvai svarbu nustatyti kaip būtų galima pataisyti JAV ir Rusijos ryšius, „kuriuos Vašingtonas pastaraisiais metais faktiškai nuvedė į aklavietę“. Esą Rusija suinteresuota išvengti dvišalių santykių „negrįžtamo pablogėjimo, jeigu amerikiečiai supranta su tuo susijusią riziką“.

Ketvirtadienį J.Bideno žodžius pakomentavo pats V.Putinas.

„Vaikystėje, kai ginčydavomės kieme, sakydavome: kas ant kito sako – tas ant savęs pasisako“, – Rusijos vadovas kalbėjo per vaizdo konferenciją su Krymo gyventojais.

J.Bideno interviu pasirodė netrukus po to, kai JAV žvalgyba išslaptino ataskaitą, kurioje teigiama, kad Rusija kišosi į pernai vykusius prezidento rinkimus ir siekė padėti J.Bideno oponentui D.Trumpui.

Trečiadienį JAV vyriausybė taip pat paskelbė išplėsianti anksčiau šį mėnesį įvestus eksporto į Rusiją suvaržymus. Tai – Jungtinių Valstijų atsakas Maskvai už šiuo metu įkalinto rusų opozicionieriaus Aleksejaus Navalno apnuodijimą nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Savo ruožtu politologas Konstantinas Eggertas portale „Deutsche Welle“ rašo, kad interviu J.Bidenas parodė nebijąs V.Putino.

Jo manymu, anksčiau J.Bideno administracijos žingsniai signalizavo atsargumą: esą pasirašyta „New Start“ sutartis naudingesnė Rusijai nei JAV, Baltieji rūmai nesutiko skirti sankcijų vokiečių kompanijoms, dalayvaujančioms dujotiekio „Nord Stream 2“ tiesime, be to, J.Bidenas vis dar nepasikalbėjo su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

Pasak K.Eggerto Kremlius tokių J.Bideno žodžių nepaliks be atsako: greičiausiai bus suduotas smūgis rusų opozicionieriams, įmanoma, kad Rusijoje bus užblokuoti amerikietiški socialiniai tinklai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius