Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Bidenas per svarbią kalbą paskelbs naujų priemonių dėl klimato

JAV lyderis Joe Bidenas trečiadienį sakydamas svarbią politikos kalbą turi paskelbti virtinę kovos su klimato kaita priemonių ir įspės, kad be Kongreso veiksmų planuoja imtis dar platesnių prezidentinių veiksmų, pranešė Baltieji rūmai.
Joe Bidenas
Joe Bidenas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

J.Bidenas kalbą pasakys iš anglimis kūrentos buvusios elektrinės Masačusetse. Jis pareikš, kad lieka vis mažiau laiko spręsti pasaulinio atšilimo keliamą „egzistencinę grėsmę“, sakė vienas Baltųjų rūmų pareigūnas.

Tačiau J.Bidenas tikriausiai nepaskelbs klimato ekstremaliosios padėties – bent kol kas. Esant tokiai padėčiai prezidentas įgytų papildomų įgaliojimų.

Tarp prezidentinių įsakų, kuriuos turėtų pristatyti J.Bidenas, yra papildomas finansavimas siekiant apsaugoti bendruomenes, susiduriančias su ekstremaliais karščiais, ir vėjo energijos gamybos didinimas JAV.

Šiomis priemonėmis siekiama administracijos tikslų nukreipti „JAV energijos sektorių nuo taršos, neteisybės aplinkos srityje ir staigių kainų svyravimų“, sakė minėtas Baltųjų rūmų pareigūnas. Pasak jo, šis sektorius kreipiamas „gerai apmokamų darbo vietų, mažesnių kainų ir energetinio saugumo link“.

J.Bidenas savo kadenciją pernai pradėjo įsipareigojimais tesėti kampanijos pažadus spręsti pasaulinę klimato kaitos krizę, bet jo darbotvarkei vis naujų smūgių suduodavo Kongresas ir Aukščiausiasis Teismas.

Pirmą savo darbo prezidento poste dieną J.Bidenas pasirašė įsakymą dėl JAV sugrąžinimo į Paryžiaus klimato susitarimą. Vėliau jis paskelbė ambicingą pareiškimą, kad siekia iki 2030 metų JAV taršą šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis (ŠESD) sumažinti 50–52 procentais, palyginti su tarša 2005-aisiais.

Tačiau jo svarbus didžiulis išlaidų projektas „Build Back Better“, kuriame būtų numatyta 550 mlrd. dolerių (537 mlrd. eurų) švariai energijai ir kitoms klimato iniciatyvoms, yra praktiškai žlugęs, nes nesulaukė būtinos paramos Kongrese, demokratų senatoriui Joe Manchinui (Džo Mančinui) pareiškus, kad jis nepalaikys šio svarbaus klimato įstatymo.

Be to, praėjusį mėnesį Aukščiausiasis Teismas nusprendė, kad Aplinkos apsaugos agentūra (EPA) be Kongreso pritarimo negali skelbti plačių ŠESD reguliavimo taisyklių.

J. Bideno administracija klimato politiką laiko nacionalinio saugumo klausimu, dar svarbesniu dėl degalų kainų, smarkiai kylančių po Rusijos invazijos Ukrainoje.

„Tai ne tik veikia mūsų infrastruktūrą... Tai veikia mūsų pasirengimą“, – antradienį sakė Baltųjų rūmų atstovas Johnas Kirby.

Be to, Valstybės departamento atstovas spaudai Nedas Price'as antradienį sakė, kad rekordiniai šios savaitės karščiai Europoje rodo būtinybę tuojau pat imtis veiksmų dėl klimato kaitos.

„Mes įsipareigoję pasinaudoti šiuo momentu ir daryti visa, ką galime, taip pat pasauliniu lygiu, kad šis lemiamas dešimtmetis nepraeitų mums nesiėmus deramų veiksmų“, – reporteriams sakė N.Price'as, Didžiojoje Britanijoje pirmą kartą užfiksavus 40 Celsijaus laipsnių oro temperatūrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius