TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

J.Bidenas ragina Kubos valdžią „išgirsti savo žmones“

JAV prezidentas Joe Bidenas pirmadienį paragino Kubos komunistinę vyriausybę išgirsti protestuotojus, reikalaujančius nutraukti represijas ir skurdą.
Joe Bidenas
Joe Bidenas / „Scanpix“/AP nuotr.

„Palaikome Kubos žmones ir jų garsų raginimą suteikti laisvę, atleisti tragiškus pandemijos ir dešimtmečius vykdomų represijų bei ekonominių kančių, kurias juos verčia patirti Kubos autoritarinis režimas, gniaužtus, – sakoma J.Bideno pareiškime. – Jungtinės Valstijos ragina Kubos režimą išgirsti savo žmones ir patenkinti jų poreikius šiuo lemtingu momentu, o ne lobti patiems.“

Griežtas pareiškimas neabejotinai supykdys Kubos lyderius, sakančius, kad Vašingtonas kursto retus masinius gatvių protestus šioje autoritariškai valdomoje saloje.

Kubos prezidentas Miguelis Diazas-Canelis anksčiau pirmadienį pareiškė, kad neramumų priežastis yra JAV ekonominės sankcijos, ir apkaltino Vašingtoną vykdant „ekonominio dusinimo politiką, siekiant sukelti socialinius neramumus šalyje“, kur prieš dieną kilo precedento neturintys antivyriausybiniai protestai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kuboje vyko reti protestai prieš vyriausybę
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kuboje vyko reti protestai prieš vyriausybę

J.Bideno administracija, daugiausiai dėmesio skirianti vidaus politikos iššūkiams, įskaitant kovą su pandemija ir infrastruktūros įstatymų stūmimą, taip pat užbaigianti 20 metų trukusį savo karą Afganistane, iki šiol iš esmės ignoruodavo Kubą.

Tačiau ši sala yra svarbi JAV politikai, o iš Kubos kilę amerikiečiai yra didelė jėga rinkimams svarbioje Floridos valstijoje.

Sekmadienį JAV nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas įspėjo Kubą nesiimti griežtų priemonių prieš protestuotojus.

„JAV palaiko žodžio ir susirinkimų laisvę Kuboje ir griežtai smerktų bet kokį smurtą arba puldinėjimą prieš taikius protestuotojus, besinaudojančius savo visuotinėmis teisėmis“, – per „Twitter“ parašė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius