Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Bidenas svarbiausiu kadencijos vidurio rinkimų klausimu kelia kovą dėl abortų

JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį pažadėjo svarbiausiu savo prioritetu iškelti įstatymą dėl teisės į abortus visoje šalyje įtvirtinimo, jei demokratai laimės sunkią kadencijos vidurio rinkimų kovą.
Joe Bidenas
Joe Bidenas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

J.Bideno kalba žymi naują Baltųjų rūmų bandymą sustiprinti partijos pozicijas prieš lapkričio 8-osios rinkimus, demokratams viliantis paneigti dabartines istorines tendencijas ir išsaugoti minimalią persvarą Kongrese.

Per kadencijos vidurio rinkimus tradiciškai nubaudžiama Baltųjų rūmų partija, o šiemet demokratams koją kiša infliacija, prezidento nepopuliarumas ir įnirtingi kultūriniai karai dėl mokyklų, lyties klausimų ir abortų.

Tačiau abortų klausimą J.Bidenas laiko veiksniu, galinčiu pakeisti padėtį, visuomenėje verdant pykčiui dėl Aukščiausiojo Teismo sprendimo panaikinti 1973 metais priimtą ir teisę į abortą visoje šalyje įtvirtinusią nutartį byloje „Roe v Wade“.

„Moterys visoje šalyje, pradedant mano namais, neteko vienos pagrindinių teisių“, – pareiškė J.Bidenas, sakydamas kalbą Vašingtone.

Paminėjęs moterų, norinčių nutraukti nėštumą, išgyvenamus „chaosą ir sielvartą“, prezidentas sakė, kad po Aukščiausiojo Teismo sprendimo respublikonai abortus jau uždraudė 16 valstijų, kur iš viso gyvena 26,5 mln. moterų.

Pasak jo, lapkričio rinkimai parengs areną svarbiai kitų metų kovai naujos sudėties Kongrese.

J.Bidenas pažadėjo, kad respublikonų pergalės atveju sustabdys bet kokius bandymus priimti abortų draudimą visos šalies mastu.

„Aš tai vetuosiu“, – sakė jis.

Jei Kongreso kontrolę išlaikys demokratai, prioritetas bus nacionalinis teisės į abortus įstatymas, iš esmės paneigiantis Aukščiausiojo Teismo sprendimą.

„Pirmas įstatymo projektas, kurį nusiųsiu Kongresui, bus „Roe v. Wade“ įtraukimas į sistemą", – sakė J.Bidenas ir pavadino tai pažadu.

Baltieji rūmai nenurodo, kaip J.Bidenas įsivaizduoja tokį įstatymą ir ar jis pritartų kokiems nors abortų suvaržymams.

„Tai turėtų spręsti moteris ir jos gydytojas, jos šeima, o ne politikai“, – sakė Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius