Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Bidenas: tęsiantis klimato krizei, kyla grėsmė planetos gyvybei

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas Egipte vykstančio COP27 aukščiausiojo lygio susitikimo klimato kaitos klausimais dalyvius penktadienį įspėjo, kad, tęsiantis klimato krizei, kyla grėsmė „pačiai planetos gyvybei“, ir patikino, kad Jungtinės Valstijos eina reikiamu keliu, siekdamos mažinti išmetamą anglies dioksido kiekį.
Joe Bidenas
Joe Bidenas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Klimato krizė daro poveikį žmonių saugumui, ekonominiam saugumui, aplinkos augumui, šalių saugumui ir pačiai planetos gyvybei“, – pabrėžė jis.

JAV valstybės vadovas pareiškė, kad Jungtinės Valstijos „eina reikiamu keliu“, siekdamos ištesėti savo pažadą išmetamą anglies dioksido kiekį iki 2030 metų sumažinti tiek, kad jis būtų 50–52 proc. mažesnis negu 2005 metais.

„Jungtinės Valstijos pasieks nustatytus išmetamo anglies dioksido kiekio tikslus“, – patikino jis ir priminė apie svarbius teisės aktus, kurie buvo priimti nuo jo kadencijos pradžios, taip pat apie didžiausias šiuolaikinėje istorijoje JAV vyriausybės investicijas į švarią energiją.

Vos kelioms valandoms į Šarm aš Šeichą atvykęs J.Bidenas taip pat pareiškė, kad pasauliui reikia „dėti daugiau pastangų“ mažinant išmetamą anglies dioksido kiekį.

„Dėti daugiau pastangų reikia kiekvienai valstybei. Šiame susitikime privalome atnaujinti savo užmojus dėl klimato ir užsibrėžti dar platesnio užmojo tikslus“, – pažymėjo JAV prezidentas, iš Egipto kurorto vyksiantis į ASEAN bei Didžiojo dvidešimtuko (G-20) aukščiausiojo lygio susitikimus Azijoje.

„Tai pasaulio vadovų pareiga ir atsakomybė. Šalys, galinčios padėti, turėtų remti besivystančias šalis, kad jos galėtų priimti svarbius su klimatu susijusius sprendimus, kurie joms supaprastintų perėjimą prie kitų energijos išteklių ir padėtų tiesti kelią į klestėjimą...“, – pridūrė JAV prezidentas, kurio kalba truko apie 22 minutes.

Neapsiėjo jis ir be kritikos dėl suirutės, kurią sukėlė Rusijos invazija į Ukrainą.

J.Bidenas pažymėjo, kad šis konfliktas suteikė naują impulsą pastangoms pakeisti naftą ir dujas atsinaujinančiaisiais šaltiniais. Daug energijos išteklių eksportuojanti Maskva energijos stokojančios Vakarų Europos ekonomiką metų metus laikė stipriuose gniaužtuose.

„Rusijos karas tik pabrėžia, kaip svarbu, kad pasaulis skubiai atsikratytų savo priklausomybės nuo iškastinio kuro“, – pareiškė JAV valstybės vadovas.

J.Bidenui išvykstant iš COP27 susitikimo, reporteriai jo paklausė, kas jo oponentus respublikonų partijoje galėtų įtikinti sutikti finansuoti brangias klimato iniciatyvas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius