-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Prigožinas pakomentavo Lietuvos sprendimą paskelbti „Wagner“ teroristine organizacija

Antradienį Lietuvos Seimas priėmė sprendimą, kuriuo Rusijos privačią karinę bendrovę „Wagner“ pripažino teroristine organizacija. Vienbalsiai priimtą nutarimą pasveikino Ukrainos prezidento kanceliarija, tačiau grupuotės įkūrėjas Jevgenijus Prigožinas bando sumenkinti šį sprendimą.
Rusijos privačios karinės grupuotės „Wagner“ samdiniai Šiaurės Malyje
Rusijos privačios karinės grupuotės „Wagner“ samdiniai Šiaurės Malyje / „AP“/„Scanpix“

Seimo priimtoje rezoliucijoje teigiama, kad „Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui artimo verslininko J.Prigožino įkurta privati karinė bendrovė „Wagner“, kuriai ES ir JAV taiko sankcijas, yra šešėlinė Rusijos galios priemonė“.

Joje taip pat įtrauktas punktas, nurodantis, kad ši grupuotė yra įsitraukusi į veiklą kitose šalyse – Centrinės Afrikos Respublikoje, Sudane ir Malyje, o JAV iždo departamentas anksčiau šią privačią karinę kompaniją apibrėžė kaip „tarptautinę nusikalstamą organizaciją“.

Oficialus „Wagner“ pripažinimas teroristine organizacija reiškia, jog šiai grupuotei priklausantys nariai ir samdiniai kelia grėsmę valstybės bei visuomenės saugumui.

Vienas iš rezoliucijos autorių Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas pabrėžė, kad taip siekiama Rusijos kvazivalstybinių struktūrų karines operacijas traktuoti kaip lygiavertes Rusijos agresijai.

„Mums svarbu neleisti Rusijai nutrinti ribos tarp karo ir taikos, primesti mums hibridinių grėsmių darbotvarkę, kai agresijos atveju Rusija neva nėra atsakinga už tariamai privačių karinių ir saugumo kompanijų operacijas. Ji yra ir bus atsakinga“, – tvirtino jis.

Lietuva taip pat paragino kitas šalis pasekti jos pavyzdžiu.

Kadras iš vaizdo įrašo/"Wagner" pajėgų vadas Jevgenijus Prigožinas
Kadras iš vaizdo įrašo/"Wagner" pajėgų vadas Jevgenijus Prigožinas

J.Prigožinas oficialiame susirašinėjo platformos „Telegram“ kanale sumenkino Lietuvos sprendimą, ją įvardindamas kaip „mikrovalstybę“, kurios nuomonė „vargu ar paveiks net kaimyninių šalių – Latvijos ir Estijos – gyventojus“.

„Tai neturės įtakos „Wagner“ veiklai“, – pridūrė jis.

Anot „Wagner“ grupuotės vadeivos, samdiniai iš Baltijos šalių yra gana dažnai sutinkami fronto linijose Ukrainoje. Jo tikinimu, norvegų, suomių ir švedų kovotojai yra „profesionalai“, o Baltijos šalių kariai esą kitokie.

„Latviai, estai ir lietuviai dažniausiai yra arba ekonominių pozicijų, arba vadinamieji kariniai turistai, kurie elgiasi itin bailiai. Dažnai juos matome paliekančius savo bendražygius ir bėgančius į skirtingas puses. Trumpai tariant, galiu teigti, kad Ukrainos pajėgų pusėje kovojantys kariai iš Baltijos šalių yra išskirtiniai bailiai“, – sakė J.Prigožinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius