TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

J.Prigožinas viešai skundžiasi, kad S.Šoigu ir V.Gerasimovas bando sunaikinti „Wagner“

Privačios karinės kompanijos „Wagner“ įkūrėjas ir rėmėjas, Vladimirui Putinui artimas verslininkas Jevgenijus Prigožinas apkaltino Rusijos gynybos ministerijos vadovybę bandymu sunaikinti jo privačią karinę bendrovę ir prilygino tai išdavystei. J.Prigožino pareiškimą paskelbė jo spaudos tarnyba.
„Wagner“ ir Jevgenijus Prigožinas
„Wagner“ ir Jevgenijus Prigožinas / „Scanpix“ nuotr.

Jame J.Prigožinas teigia, kad gynybos ministras Sergejus Šoigu ir Generalinio štabo viršininkas Valerijus Gerasimovas uždraudė perduoti šaudmenis „Wagner“ samdiniams.

„Generalinio štabo viršininkas ir gynybos ministras išleidžia įsakymus į dešinę ir į kairę, nurodydami, kad „Wagner“ negalima ne tik duoti šaudmenų, bet ir neleidžiama padėti oro transportu. Dabar atėjo informacija, kad jie išbraukė kastuvėlius, kad vaikinai negalėtų apsikasti. Vyksta tiesioginis veikimas prieš, kuriio nepavadinsi kitaip bandymu sunaikinti „Wagner“, – sakė J.Prigožinas.

„AP“/„Scanpix“/Privačios karinės grupuotės „Wagner“ samdiniai
„AP“/„Scanpix“/Privačios karinės grupuotės „Wagner“ samdiniai

Konfliktas tarp J.Prigožino „Wagner“ ir Rusijos gynybos ministerijos vadovybės brendo jau seniai. Gruodžio mėnesį samdiniai su „Wagner“ ženkleliu įrašė vaizdo įrašą, kuriame įžeidinėjo Generalinio štabo vadovą Valerijų Gerasimovą ir reikalavo skirti jiems šaudmenų. Kitą dieną J.Prigožinas pareiškė, kad kilo krizė aprūpinant šaudmenimis „Wagner“ samdinius, kovojančius netoli Bachmuto Donecko srityje Ukrainoje, tačiau tiesioginių kaltinimų Gynybos ministerijos vadovams nepateikė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Wagner“samkdinio kapas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Wagner“samkdinio kapas

J.Prigožinas tvirtina, kad Rusijos kariuomenė nejaučia šaudmenų trūkumo. Pasak jo, jis žino sandėlius, į kuriuos pristatoma amunicija, partijų numerius ir net dėžes, tačiau visų jo pažinčių ir ryšių nepakanka, kad aprūpintų šaudmenimis „Wagner“ samdinius, kurie jau šešis mėnesius bando šturmuoti Bachmuto miestą Donecko srityje.

Pasak J.Prigožino, 2022 m. rudenį, kai Rusijos grupuotei Ukrainoje vadovavo generolas Sergejus Surovikinas, „Wagner“ neturėjo problemų dėl šaudmenų, tačiau dabar amunicijos stokojantys jo samdiniai esą žūsta dėl karinių funkcionierių kaltės.

„Aš jums nebaksnoju į nosis, kad jūs pusryčiaujate iš auksinių indų ir siunčiate savo dukras atostogauti į Dubajų, kai rusų kariai žūsta fronte. Duokite reikiamą kiekį amunicijos, kuri yra sandėliuose“, - piktino „Wagner“ įkūrėjas, užsimindamas apie gynybos ministro Sergejaus Šoigu, kurio dukra Naujųjų metų naktį praleido Dubajuje, vaidmenį šiame konflikte.

AFP/ „Scanpix“ nuotr./S.Šoigu ir V.Gerasimovas
AFP/ „Scanpix“ nuotr./S.Šoigu ir V.Gerasimovas

Anksčiau Leidinys „Verstka“ rašė, kad dėl J.Prigožino konflikto su Rusijos gynybos ministerija „Wagner“ susidūrė su kūnų išvežimo iš fronto linijos problema.

Rusijos gynybos ministerijos ataskaitose neužsimenama apie „Wagner“ samdinių dalyvavimą kovose Ukrainoje. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas vasario 21 d. kreipimesi į Federalinį Susirinkimą taip pat neįvardijo samdinių tarp dalinių, dalyvavusių koviniuose veiksmuose Ukrainoje.

Tačiau „Wagner“ iki šiol turėjo itin svarbų vaidmenį Rusijos agresijoje prieš Ukrainą. Be to, J.Prigožinui buvo leista samdinių gretas papildyti užverbuotais kaliniais. Teigiama, kad tokių galėjo būti kelios dešimtys tūkstančių. „Wagner“ samdiniai ir kaliniai buvo pagrindinė Rusijos jėga atakuojant Bachmuto miestą, o J.Prigožino įtaka ir raiška viešojoje erdvėje nuolat augo.

Tačiau iš Rusijos kariuomenės Ukrainos vado pareigų neteikėtai pašalinus S.Surovikiną ir vietoj jo vadu paskyrus J.Prigožino aštriai kritikuotą Generalinio štabo viršininką V.Gerasimovą, šio verslininko raumenys pradėjo sparčiai bliūkšti. Ypač, kai nuo jo atsitraukė drauge Rusijos kariuomenės vadovybę kritikavęs Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas.

Neseniai J.Prigožinas paskelbė, kad daugiau nebeverbuos kalinių. Pranešama, kad jų verbavimą perėmė Gynybos ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius