-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Stoltenbergas ir E.Macronas aptars ginčą dėl NATO „smegenų mirties“

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas ketvirtadienį Paryžiuje susitiks su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu aptarti jo kontroversiško pareiškimo apie Aljansą ištikusią „smegenų mirtį“, išprovokavusio įtampą prieš ateinančią savaitę vyksiantį NATO viršūnių susitikimą.
Emmanuelis Macronas Europos Vadovų Tarybos susitikime
Emmanuelis Macronas Europos Vadovų Tarybos susitikime / „Scanpix“/AP nuotr.

E.Macronas šį itin kritišką vertinimą išsakė anksčiau šį mėnesį duodamas interviu žurnalui „The Economist“, kuriame skundėsi strateginio koordinavimo tarp Europos ir Jungtinių Valstijų stoka.

Kaip pavyzdį, kad NATO išgyvena nuosmukį, Prancūzijos vadovas pateikė Aljansui priklausančios Turkijos sprendimą vienašališkai surengti puolimą prieš Vakarų palaikomus kurdų kovotojus, Sirijoje vadovavusius kovai su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS).

VIDEO: Nufilmuota, kaip supykę Kamišlio civiliai bulvėmis apmėtė išvažiuojančius JAV šarvuočius

J.Stoltenbergas nedelsdamas stojo ginti 70 metų gyvuojančio Aljanso, įpareigojančio Jungtines Valstijas ir Europos šalis ginti vienoms kitas užpuolimo atveju. Jis pranešė vyksiąs į Paryžių asmeniškai pasikalbėti su E.Macronu ir išklausyti jo paaiškinimų.

„Manau, kad geriausias būdas spręsti bet kokius nesutarimus – drauge susėdus prie stalo juos aptarti, kad būtų iki galo suprastos visos išsakytos mintys ir motyvai“, – sakė NATO vadovas.

E.Macrono pareiškimas padidino įtampą prieš gruodžio 3-4 dienomis Londone vyksiantį sudėtingą NATO viršūnių susitikimą.

Prancūzijos prezidento patarėjas ketvirtadienį sakė, kad E. Macronas su J.Stoltenbergu aptars „geriausią būdą kelti pagrindinius klausimus šiuo metu vykstančiuose debatuose dėl NATO“.

LRVK/Dariaus Janučio nuotr./S.Skvernelis susitiko su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu
LRVK/Dariaus Janučio nuotr./S.Skvernelis susitiko su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu

Anot jo, tarp šių klausimų yra „Aljanso vienybės ir sąjungininkų veiksmų koordinavimo stiprinimas“ bei „Europos pasirengimas prisiimti daugiau atsakomybės Aljanse“.

E.Macronas prieš viršūnių susitikimą Londone taip pat surengs konsultacijas su kitais NATO lyderiais, pridūrė Prancūzijos vadovo patarėjas.

„Jokio koordinavimo“

Prancūzijos pareigūnai tvirtina, kad kalbėdamas apie NATO „smegenų mirtį“, E.Macronas, aktyviai raginantis Europą prisiimti atsakomybę už savo saugumą, paprasčiausiai pasakė nemalonią tiesą.

Tačiau jo komentarai sulaukė griežtos kitų NATO sąjungininkių kritikos.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel pasmerkė jo „drastiškus vertinimus“, o JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo pareiškė, kad „Europos vienybė negali pakeisti transatlantinės vienybės“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pompeo Vokietijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pompeo Vokietijoje

Trečiadienį pasirašant sutartį skirti 1 mlrd. dolerių (apie 904 mln. eurų) senstantiems aviacijos perspėjimo ir valdymo sistemos (AWACS) lėktuvams atnaujinti, J.Stoltenbergas dar kartą atmetė mintį, kad NATO yra atgyvena.

„NATO prisitaiko, NATO yra gyvybingas ir aktyvus, o AWACS lėktuvų modernizavimas rodo NATO lankstumą ir jėgą“, – tvirtino jis.

Tačiau E. Macronas interviu „The Economist“ teigė, kad „nėra apskritai jokio koordinavimo priimant strateginius sprendimus tarp Jungtinių Valstijų ir NATO sąjungininkių“.

Priminęs apie „nekoordinuotus agresyvius Turkijos veiksmus“ Sirijoje, E.Macronas konstatavo: „Tai, ką šiuo metu patiriame, yra NATO smegenų mirtis.“

Prancūzijos vadovas taip pat pabrėžė, kad būtina siekti suartėjimo su Maskva, ir sakė, kad NATO turi persvarstyti savo „neartikuliuotą prielaidą, kad Rusija tebėra priešė“.

Jo komentarai privertė sunerimti sąjungininkes Europos rytuose, tiesiogiai juntančias Rusijos grėsmę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius