Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Stoltenbergas: pratybas vienu metu rengiančios NATO ir Rusija turėtų elgtis pagarbiai

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas antradienį sakė esąs įsitikinęs, kad ir Vakarų karinis aljansas, ir Rusija „elgsis pagarbiai“ vieni kitų atžvilgiu, rengdami karines pratybas vandenyse prie Norvegijos krantų.
Jensas Stoltenbergas NATO viršūnių susitikime
Jensas Stoltenbergas pratybas vienu metu rengiančios NATO ir Rusija turėtų elgtis pagarbiai / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Atvykęs į savo gimtąją Norvegiją, kur šiuo metu vyksta NATO pratybos „Trident Juncture 2018“ („Trišakė jungtis 2018“), J.Stoltenbergas sakė, kad „tai nėra šaltojo karo padėtis“, ir pabrėžė, kad manevrų paskirtis yra „vien apsisaugoti, o ne provokuoti“.

Rusija buvo informuota NATO apie šias pratybas ir buvo pakviesta jas stebėti, bet sprendimas jas surengti vis tiek pykdo Maskvą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nyderlandų kariai išvyksta į pratybas „Trident Juncture“
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nyderlandų kariai išvyksta į pratybas „Trident Juncture“

Maskva perspėjo, kad gali būti priversta reaguoti į suintensyvėjusią NATO karinę veiklą. Rusija informavo, kad jos karinis laivynas planuoja išbandyti raketų tarptautiniuose vandenyse, netoli rajono, kur šiuo metu vyksta didžiausios nuo Šaltojo karo pabaigos Aljanso pratybos.

Rusijos raketų bandymai prie vakarinių Norvegijos krantų vyks lapkričio 1–3 dienomis. NATO pratybos, truksiančios iki lapkričio 7 dienos, vyksta vidurio ir rytų Norvegijoje, Atlanto vandenyno šiaurinėje dalyje ir Baltijos jūroje.

Tarp NATO ir Rusijos jau seniai tvyro didelė įtampa; Maskva tvirtina, kad Aljansas provokuojamai elgiasi šalia jos sienų.

„Tai yra būtinos pratybos“, turinčios „pasiųsti stiprų vienybės signalą“, žurnalistams sakė J.Stoltenbergas, atvykęs stebėti NATO manevrų, kuriuose dalyvauja apie 50 tūkst. karių iš visų 29 bloko šalių ir jo partnerių – Suomijos ir Švedijos. Pratybose dalyvauja 65 laivai, 250 orlaivių ir 10 tūkst. antžeminių mašinų. Per jas imituojamas scenarijus, kad „sąlyginis agresorius“ surengė ataką, keliančią pavojų Norvegijos suverenumui.

„Pratybas rengiame NATO teritorijoje“, – pabrėžė J.Stoltenbergas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius