-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Japonijoje dėl spartaus COVID-19 plitimo vėl gali būti skelbiama ekstremalioji padėtis

Tokijas ketvirtadienį pranešė per parą nustatęs daugiau kaip 1 300 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų – daugiausiai nuo pandemijos pradžios, o pareigūnai įspėjo, kad dėl sparčiai augančio sergamumo gali tekti skelbti ekstremaliąją padėtį.
Japonai per koronaviruso pandemiją
Japonai per koronaviruso pandemiją / „Scanpix“ nuotr.

Ministras pirmininkas Yoshihide Suga ketvirtadienį sušaukė skubų vyriausybės posėdį, tačiau kol kas apie jokias planuojamas naujas priemones nepranešta.

„Augimo tendencija akivaizdi. Žiūriu į tai labai rimtai“, – sakė Y.Suga žurnalistams ir paragino žmones dėvėti kaukes, dažniau plauti rankas, vengti susibūrimų ir nebūtinų išvykų.

„Dar kartą nurodžiau ministrams imtis visų priemonių, kad koordinuojant pastangas su vietos vyriausybėmis per šias šventes būtų užtikrinta tinkama medicinos pagalbos teikimo sistema“, – sakė jis.

„Scanpix“/AP nuotr./Yoshihide Suga
„Scanpix“/AP nuotr./Yoshihide Suga

Ketvirtadienį pranešta, kad Japonijos sostinėje per parą buvo užregistruota rekordiškai daug naujų užsikrėtimo atvejų – 1 337. Ankstesnis COVID-19 atvejų rekordas buvo užfiksuotas praėjusį šeštadienį, kai per buvo patvirtinti 949 užsikrėtimo atvejai.

Vietos žiniasklaida skelbia, kad visoje šalyje per parą buvo nustatyta daugiau kaip 4 tūkst. naujų užsikrėtimo atvejų – taip pat daugiausiai nuo pandemijos pradžios.

Tokijo gubernatorė Yuriko Koike įspėjo, kad dėl sparčiai augančio sergamumo „padėtis yra itin rimta“.

„Koronavirusui nesvarbi metų pabaiga ir Naujųjų metų šventė“, – sakė ji žurnalistams.

Japonijoje COVID-19 protrūkis santykinai mažas, palyginti su kitomis pasaulio šalimis. Nuo sausio, kai Japonijoje buvo nustatytas pirmas užsikrėtimo koronavirusu atvejis, šalyje nuo COVID-19 mirė kiek mažiau nei 3 500 žmonių.

Japonijai, kitaip nei daugeliui kitų valstybių, pavyko apsieiti be griežto karantino, nors pavasarį vyriausybė buvo paskelbusi ekstremaliąją padėtį, per kurią ragino įmones sustabdyti veiklą ir prašė gyventojų likti namuose.

Visgi šios priemonės buvo rekomendacinio pobūdžio ir už jų nesilaikymą nebuvo numatyta jokių bausmių. Po kelių savaičių, sumažėjus registruojamų naujų užsikrėtimo atvejų skaičiui, šios priemonės buvo atšauktos.

Vasarą sergamumas COVID-19 buvo mažas, tačiau pastarosiomis savaitėmis smarkiai suintensyvėjęs ligos plitimas privertė rimtai sunerimti pareigūnus ir medicinos ekspertus. Pasigirdo raginimų vėl skelbti ekstremaliąją padėtį, nors vyriausybė delsia imtis griežtesnių priemonių, nenorėdama dar labiau pakenkti pandemijos paveiktai ekonomikai.

„Scanpix“ nuotr./Japonai per koronaviruso pandemiją
„Scanpix“ nuotr./Japonai per koronaviruso pandemiją

Jei naujai registruojamų užsikrėtimų koronavirusu skaičius toliau augs, miestui „gali nelikti kito pasirinkimo, kaip tik prašyti“ centrinės vyriausybės skelbti ekstremaliąją padėtį, sakė Tokijo gubernatorė.

Ekonomikos ministras Yasutoshi Nishimura, atsakingas už vyriausybės atsaką į pandemiją, trečiadienį taip pat įspėjo, kad jei sergamumas toliau augs, gali tekti skelbti ekstremaliąją padėtį, siekiant „apsaugoti Japonijos žmonių gyvybes“.

„Medicinos sistema neatlaikys“, – sakė jis vaizdo kreipimesi.

Y.Suga, šį rudenį premjero poste pakeitęs atsistatydinusį Shinzo Abe, kritikuojamas dėl jo vyriausybės atsako į trečią pandemijos bangą, įskaitant jos paramą prieštaringai vertinamai programai, skatinančiai vidaus turizmą.

Šventiniu laikotarpiu, kai daugelis japonų keliauja susitikti su artimaisiais, programa buvo suspenduota, o vyriausybės pareigūnai ragino žmones likti namuose.

Medicinos ekspertai daugelį savaičių reiškia susirūpinimą, kad šalies sveikatos apsaugos sistema yra priartėjusi prie savo galimybių ribos.

Anksčiau šią savaitę mirė buvęs susisiekimo ministras Yuichiro Hata, kuris buvo užsikrėtęs koronavirusu. Jis tapo pirmuoju Japonijos aukšto rango politiku, mirusiu nuo COVID-19.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius