Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Japonijoje skundžiamas teismo sprendimas išteisinti buvusius TEPCO vadovus dėl Fukušimos

Advokatai pirmadienį apskundė Japonijos teismo sprendimą išteisinti dėl profesinio aplaidumo tris buvusius įmonės, valdžiusios Fukušimos atominę jėgainę, vadovus, pranešė teismo pareigūnė.
Fukušima-1 gelbėtojai dirba ir elektrinėje, ir jūroje
Fukušima-1 / „Scanpix“ nuotr.

Tai vienintelė baudžiamoji byla, susijusi su 2011 metų Fukušimos branduoline katastrofa.

Trims buvusiems bendrovės „Tokyo Electric Power Co.“ (TEPCO) vadovams grėsė iki penkerių metų kalėjimo, jei jie būtų buvę pripažinti kaltais dėl profesinio aplaidumo, lėmusio žmonių žūtį ar sužalojimą.

Buvęs TEPCO valdybos pirmininkas 79 metų Tsunehisa Katsumata ir buvę bendrovės viceprezidentai 69 metų Sakae Muto bei 73 metų Ichiro Takekuro prieš teismą stojo todėl, kad nesiėmė veiksmų gavę informacijos apie didelio cunamio pavojų. Tačiau jie tvirtino, kad tuo metu jiems prieinami duomenys buvo nepatikimi.

„Advokatai šiandien pateikė apeliaciją“, – naujienų agentūrai AFP sakė Tokijo rajono teismo atstovė.

Praėjusią savaitę teismui paskelbus išteisinamąjį nuosprendį, internete atsirado peticija, kuria reikalaujama sprendimą apskųsti. Ją pasirašė daugiau kaip 13,5 tūkst. žmonių.

Didžiulis cunamis Fukušimos atominę elektrinę užliejo 2011 metų kovą po 9 balų žemės drebėjimo, kurio epicentras buvo jūroje.

Oficialūs duomenys rodo, kad nė vienas žmogus nemirė nuo radioaktyviojo apšvitinimo dėl avarijos Fukušimos jėgainėje. Tačiau po žemės drebėjimo ir jo sukelto cunamio dingo arba žuvo beveik 18 500 žmonių.

Trims buvusiems TEPCO vadovams pareikšti kaltinimai susiję su daugiau nei 40 hospitalizuotų žmonių mirtimi. Šie žmonės buvo evakuoti po branduolinės katastrofos.

Šie trys atsakovai yra vieninteliai žmonės, kuriems teko stoti prieš teismą dėl didžiausios branduolinės katastrofos po 1986-ųjų avarijos Černobylio atominėje elektrinėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius