Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Japonijoje smarkios liūtys sukėlė potvynių, nuošliaužų

Vakarų Japonijoje šeštadienį smarkioms liūtims sukėlus potvynių ir nuošliaužų mažiausiai vienas žmogus žuvo, dviejų nerandama, o daugiau nei milijonas raginami evakuotis.
Japoniją skalauja smarkios liūtys
Japoniją skalauja smarkios liūtys / „Scanpix“/AP nuotr.

Meteorologams įspėjus apie neregėto smarkumo liūtis regione, Hirošimos ir šiaurinės Kiūšiū dalies valdžia paskelbė aukščiausio lygio įspėjimą dėl evakuacijos.

Visuomeninė televizija NHK pranešė, kad evakuacija nėra privaloma, tačiau apie 1,4 mln. žmonių paprašyta nedelsiant palikti savo namus.

TV reportažuose matyti, kaip gelbėtojai gelbėjimo valtyje velka gyventojus per užlietas gatves Kurumės ir Fukuokos miestuose, o kaimyninėje Sagos prefektūroje liejasi purvo srautas.

Pasak vietos pareigūno, nuošliaužai sugriovus du namus Undzene, Nagasakio prefektūroje, žuvo 59 metų moteris, o dviejų jos šeimos narių pasigesta.

„Į įvykio vietą išsiųsta daugiau kaip 150 karių, policijos pareigūnų ir ugniagesių gelbėtojų“, – naujienų agentūrai AFP sakė Takumi Kumasaki.

„Jie kruopščiai ieško dingusių gyventojų, saugodamiesi tolesnių purvo nuošliaužų, nes ir toliau smarkiai lyja“, – pridūrė jis.

Prognozuojama, kad liūtys didelėje šalies dalyje pliaups dar kelias dienas.

Mokslininkai sako, kad dėl klimato kaitos smarkių liūčių pavojus Japonijoje ir kitur vis didėja, nes šiltesnėje atmosferoje susikaupia daugiau vandens.

Pasak Yushi Adachi iš Japonijos meteorologijos agentūros, stebimas „beprecedentis“ kritulių kiekis.

„Labai tikėtina, kad kažkokia nelaimė jau įvyko, – sakė jis. – Aukščiausio lygio įspėjimas reikalingas net tose vietose, kur nuošliaužų ir potvynių pavojus paprastai nebūna toks didelis.“

Praėjusį mėnesį Japonijos centrinėje dalyje esančiame kurortiniame Atamio mieste smarkios liūties sukelta nuošliauža pareikalavo mažiausiai 23 žmonių gyvybių, o keturių vis dar nerandama.

2018-aisiais per lietinguoju sezonu kilusius potvynius Japonijos vakaruose žuvo daugiau kaip 200 žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Užsisakykite 15min naujienlaiškius