-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Japonijos gynybos ministro postas pasiūlytas revizionistinių užmojų nacionalistei

Japonijos premjeras Shinzo Abe trečiadienį pasiūlė į gynybos ministro postą savo artimą patikėtinę ir įnirtingą revizionistinių užmojų nacionalistę, o šis žingsnis tikriausiai sukels susirūpinimą Kinijoje ir Pietų Korėjoje.
Tomomi Inada
Tomomi Inada / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Shinzo Abe Japonija

Teisininkės išsilavinimą turinti 57 metų politikė Tomomi Inada gali tapti antrąja Japonijos gynybos ministro postą užėmusia moterimi po Yuriko Koike, kuri tas pareigas trumpai ėjo 2007 metais.

Pati Y.Koike sekmadienį buvo išrinkta Tokijo gubernatore.

Keturias kadencijas parlamente dirbusi T.Inada buvo Sh.Abe valdančiosios Liberalų demokratų partijos (LDP) politikos vadovė. Kaip ir premjeras, ji laikosi revizionistinio požiūrio į Japonijos XX amžiaus istoriją.

T.Inada, kuri pakeis Geną Nakatani, buvo pasiūlyta į gynybos ministrų postą, kai Sh.Abe iš dalies pertvarko savo kabinetą po didelės LDP pergalės praeitą mėnesį vykusiuose aukštųjų parlamento rūmų rinkimuose.

Tą pačią dieną Šiaurės Korėja, kurią Tokijas laiko viena pagrindinių grėsmių nacionaliniam saugumui, paleido balistinę raketą. Ši nukrito vos už 250 km nuo Japonijos krantų. Tai buvo pirmasis incidentas, kai Šiaurės Korėjos raketa pataikė į Tokijo kontroliuojamus vandenis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Korėjos raketa
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Korėjos raketa

T.Inada, dviejų vaikų motina, anksčiau ne kartą buvo suerzinusi kaimynes Azijoje, tarp jų Kiniją ir Pietų Korėją.

Ji reguliariai lankydavosi Tokijuje esančioje prieštaringai vertinamoje Jasukunio šventykloje, skirtoje karuose žuvusių japonų atminimui.

Be to, T.Inada atliko svarbų vaidmenį vienoje pernai įkurtoje LDP tyrimo grupėje, kaip pranešama, nagrinėjančioje opius istorijos klausimus, tokius kaip Nankino žudynės ir Tokijo karo nusikaltimų teismai.

T.Inada taip pat yra teisinusi karo metais Japonijos vykdytus žiaurumus – pavyzdžiui, kai daugybė moterų okupuotose Azijos teritorijose buvo priverstos teikti seksualines paslaugas kariuomenės viešnamiuose. Ji taip pat vadovavo savo partijos komitetui, iš naujo nagrinėjusiam sąjungininkų vadovaujamo karinio tribunolo bylų nuosprendžius.

2011 metais ši veikėja kartu su dviem kitais konservatyvių pažiūrų japonų politikais planavo apsilankyti Ulingo saloje – Pietų Korėjos teritorijoje, esančioje arčiausiai Seulo kontroliuojamų Liankūro salų, kurios Japonijojs vadinamos Takešima.

Jie išskrido į Seulo oro uostą, siekdami pabrėžti Tokijo pretenzijas į tas ginčijamas salas Japonijos jūroje, ir kelias valandas nesutiko grįžti į savo šalį, kai ši grupė nebuvo įleista į Pietų Korėją.

Japonija taip pat yra įsitraukusi į seniai besitęsiančius teritorinius ginčus su Kinija ir Rusija.

„Scanpix“/AP nuotr./Shinzo Abe
„Scanpix“/AP nuotr./Shinzo Abe

Per vyriausybės pertvarkymą, apie kurį paskelbė vyriausiasis ministrų kabineto sekretorius Yoshihide Suga, Sh.Abe kai kuriuos svarbiausius narius paliko savo postuose, įskaitant užsienio reikalų ministrą Fumio Kishidą ir finansų ministrą bei vicepremjerą Taro Aso.

Sh.Abe taip pat nutarė, kad Y.Suga, jo dešinioji ranka, tęs savo darbą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius