Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Japonijos premjeras Shinzo Abe svarsto galimybę susitikti derybų su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu

Japonija svarsto galimybę surengti viršūnių susitikimą tarp ministro pirmininko Shinzo Abe ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno, praneša vietos žiniasklaida. Susitikimas planuojamas suintensyvėjus diplomatinėms pastangoms užmegzti kontaktus su Pchenjanu. 
Shinzo Abe Serbijoje
Shinzo Abe / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Žiniasklaida apie šiuos planus pranešė Vašingtonui praėjusią savaitę netikėtai paskelbus, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas ketina susitikti derybų su Šiaurės Korėjos vadovu. Susitikimas rengiamas tęsiant pastarųjų žiemos olimpinių žaidynių paskatintas pastangas mažinti įtampą.

Visgi kol kas nei Pchenjanas, nei iš Tokijas viešai nepateikė siūlymo susitikti derybų.

Japonijos naujienų agentūra „Kyodo“ apie esą planuojamą Sh.Abe ir Kim Jong Uno susitikimą pranešė antradienį vėlai vakare, remdamasi neįvardytais šaltiniais vyriausybėje.

Pasak šaltinių, šios derybos galėtų būti naujo Tokijo požiūrio į santykius su Šiaurės Korėja dalis.

Po kelių valandų „Jiji Press“ paskelbė analogišką pranešimą, nurodžiusi, kad Tokijas bijo būti paliktas nuošaly sprendžiant santykių su Šiaurės Korėja problemą, jei derybos Šiaurės Korėjos ir Pietų Korėjos bei Jungtinių valstijų vyks nedalyvaujant Japonijai.

Kol kas nei Pchenjanas, nei iš Tokijas viešai nepateikė siūlymo susitikti derybų.

Naujienų agentūrai AFP susisiekus su Japonijos užsienio reikalų ministerijos atstove spaudai, ši sakė negalinti patvirtinti informacijos, jog yra planuojamas viršūnių susitikimas.

Tačiau atstovė spaudai pridūrė, kad „mes svarstysime mūsų politiką atsižvelgdami į tai, kas būtų veiksmingiausia“ siekiant išspręsti Šiaurės Korėjos branduolinės ir raketų programų problemas, taip pat Pchenjano pagrobtų Japonijos piliečių klausimą.

Anksčiau šią savaitę Pietų Korėjos pasiuntinys Suh Hoonas apsilankė Tokijuje ir informavo Japonijos vadovus apie sparčiai vykstantį diplomatinį procesą, per kurį praėjusį ketvirtadienį buvo paskelbta apie planus gegužės pabaigoje surengti istorinį JAV ir Šiaurės Korėjos viršūnių susitikimą Pchenjano denuklearizacijai aptarti.

Suh Hoonas, Pietų Korėjos nacionalinės žvalgybos tarnybos vadovas, antradienį susitiko su Sh.Abe. Tačiau nežinoma, ar jis perdavė Japonijos premjerui kokią nors žinią nuo Šiaurės Korėjos lyderio, pavyzdžiui, pasiūlymą surengti viršūnių susitikimą.

Žiniasklaida ir ekspertai tvirtina, kad Tokijas nuogąstauja, jog gali likti nuošaly sprendžiant Šiaurės Korėjos problemą, ir nerimauja, kad pagrobtų Japonijos piliečių klausimas gali būti nustumtas į šalį.

Žinia apie galimą Sh.Abe ir Kim Jong Uno susitikimą paskelbta Japonijoje plečiantis skandalui dėl valstybei priklausiusio sklypo pardavimo premjero draugui gerokai mažesne nei rinkos kaina ir Finansų ministerijos bandymo nuslėpti šį sandorį.

Sh.Abe politinį kapitalą susikrovė raginimais laikytis griežto kurso Šiaurės Korėjos atžvilgiu, ypač pagrobtų Japonijos piliečių klausimu.

Pernai Pchenjanas paleido kelias raketas, praskriejusias virš Japonijos teritorijos ir nukritusias į jūrą netoli šalies krantų. Šie raketų bandymai Japonijoje sukėlė panikos ir pykčio bangą.

Pastarąjį kartą Japonijos premjero ir Šiaurės Korėjos lyderio susitikimas įvyko 2004-aisiais. Tąsyk Junichiro Koizumi Pchenjane susitiko su Kim Jong Uno tėvu Kim Jong Ilu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius