Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Japonijos premjeras Shinzo Abe žada išspręsti teritorinį ginčą su Rusija

Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abe ketvirtadienį pažadėjo laikytis „laipsniško“ principo sprendžiant nuo Antrojo pasaulinio karo laikų besitęsiantį teritorinį ginčą su Rusiją.
Japonijos premjeras Shinzo Abe
Japonijos premjeras Shinzo Abe žada išspręsti teritorinį ginčą su Rusija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kalbėdamas per buvusių keturių Kurilų salų gyventojų ir jų šalininkų mitingą Sh.Abe pareiškė, kad spręsti konfliktą dėl salų, japonų vadinamų „šiaurinėmis teritorijomis“, kurias Rusija užėmė paskutinėmis karo dienomis, yra sunku, bet būtina.

„Spręsti šią užduotį, egzistuojančią jau 73 metus nuo karo, yra nelengva, bet turime to imtis“, – pareiškė jis.

„Atsižvelgdami į jūsų jausmus Šiaurinėms teritorijoms, esame pasiryžę vadovautis laipsnišku principu spręsdami šį teritorinį klausimą“, – pridūrė vyriausybės vadovas.

Susigrąžinti Kurilų salas, esančias kiek šiauriau Japonijos pagrindinės Hokaido salos, Sh.Abe ir jo konservatyvieji šalininkai laiko prioritetu. Dėl teritorinių nesusitarimų Tokijas ir Maskva jau septynis dešimtmečius negali pasirašyti formalaus taikos susitarimo.

Lapkričio mėnesį Sh.Abe ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sutiko paspartinti derybas remdamiesi 1956 metais Sovietų Sąjungos pateiktu siūlymu sugrąžinti Japonijai dvi salas.

Tas pasiūlymas supykdė Rusijos nacionalistus, ir praėjusį mėnesį Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas perspėjo Japoniją, kad norint pradėti derybas Tokijui teks iš pradžių pripažinti salas Rusijos dalimi.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiro Putino ir Shinzo Abe susitikimas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiro Putino ir Shinzo Abe susitikimas

Anot Sh.Abe, derybos tęsis remiantis su V. Putinu aptartomis gairėmis, o šio dialogo tikslas – pasiekti taikos susitarimą, kuris leis „Japonijos ir Rusijos žmonėms sustiprinti abipusį pasitikėjimą ir draugystę“.

Sh.Abe siekia išspręsti ginčą su Maskva ir rasti galimybių bendradarbiauti naftos, dujų ir kitų gamtos išteklių srityje, nes daugiausia susirūpinimo Tokijui kelia Kinijos veiksmai, įsitikinęs Templo universiteto Japonijoje docentas Jamesas Brownas.

„Taip pat nerimaujama, kad Jungtinės Valstijos, ypač kai jų politika grindžiama (prezidento Donaldo) Trumpo šūkiu „Pirmiausia – Amerika“, yra mažiau patikima sąjungininkė nei praeityje“, – sakė J.Brownas.

Siekdamas išvengti Japonijos izoliacijos tarp tokių „nedraugiškų“ galybių kaip Kinija, Šiaurės Korėja ir Rusija, „Abe, regis, apskaičiavo, kad iš tų valstybių būtų prasminga pamėginti normalizuoti santykius su Rusija ir taip atitolinti ją nuo Kinijos“, mano akademikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius